Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk BNP-vækst trækkes næsten alene af Novos udlandsproduktion og krudt til Ukraine

Morten W. Langer

torsdag 28. marts 2024 kl. 11:15

Vækst trækkes af Novos udlandsproduktion og krudt til Ukraine

”Nationalbanken skruer kraftigt op for vækstprognose,” skrev flere dagblade forleden, efter Nationalbanken havde offentliggjort sin nye prognose for dansk økonomi i 2024. Bag Nationalbankens opjustering er der dog flere særlige byggeklodser, som får den reelle vækst i dansk økonomi til at se langt mere negativ ud, skriver chefredaktør Morten W. Langer.

Økonomerne i Nationalbanken har udarbejdet et interessant regnestykke, der viser, hvor meget af BNP-væksten der stammer fra reel dansk produktion inden for landets grænser på den ene side, og produktion i udlandet under dansk ejerskab, men hvor arbejdspladserne ikke direkte gavner dansk økonomi, på den anden side.

Med denne justering beskæres Nationalbankens BNP-prognose for 2024 dramatisk. Hvor den officielle vækstforventning hedder 2,4 pct. i år, er den justerede BNP-forventning kun 0,8 pct.

Nye aktiviteter

Regnestykket ser ifølge Nationalbanken således ud: Bruttoværditilvæksten, som består af BNP eksklusive produktion i udlandet under dansk ejerskab, ventes at lande på 1,4 pct., og fraregnes også værditilvæksten fra genåbningen af olie- og gasindvinding fra Tyra-feltet, bliver den danske vækst på 0,8 pct.

Nationalbanken skriver direkte i sin nye redegørelse om dansk økonomi, at ”Væksten i BNP forventes også det kommende år at være præget af den aktuelle todeling af økonomien med stor fremgang drevet af medicinalindustrien og genåbningen af Tyra-feltet, mens væksten i resten af økonomien forventes at være afdæmpet.”

Flere ting tyder dog på, at den hjemlige ”reelle vækst” bliver markant mindre.

For det første antager Nationalbanken, at Novo Nordisk de kommende år produktionsmæssigt vil vokse lige så meget i Danmark. Det betyder, at banken antager, at Novo Nordisk lægger halvdelen af sin produktionsmæssige ekspansion med tilhørende nye arbejdspladser i Danmark.

Men det er næppe realistisk, fordi Novo Nordisks CEO Lars Fruergaard Jørgensen for nylig udtalte, at medicinalkoncernen er ved at ramme loftet i Danmark, og derfor i højere grad vil vokse i udlandet. Hvis Novo Nordisk i stedet lægger to tredjedele af væksten i udlandet, vil det ifølge Nationalbanken betyde, at ”den hjemlige vækst” reduceres fra 0,8 pct. til mellem 0,6 og 0,7 pct.

Nationalbanken forventer også, at offentlige udgifter og offentlige investeringer vil løfte BNP-væksten i år markant mere end sidste år. Banken forventer, at de offentlige udgifter stiger 3,0 pct., mod 0,0 pct. sidste år. Og de offentlige investeringer ses stige til 2,9 pct., mod 0,9 pct. sidste år. En del af væksten herfra vil ikke have aktivitetseffekt for dansk økonomi, skriver Nationalbanken: ”Det offentlige forbrug er beregningsteknisk løftet af donationer til Ukraine, men de donationer forudsættes ikke at have aktivitetsvirkning.”

Banken oplyser dog ikke, hvor meget vækst i de offentlige udgifter løfter den samlede BNP-vækst. Men det er tilsyneladende mærkbart nok til at fremhæve. Uden udenlandsk produktion var der sidste år en lille minusvækst, og med udenlandsk produktion under dansk ejerskab var BNP-væksten 1,8 pct.

I år forventer Nationalbanken altså 0,8 pct, for den indenlandske økonomi. Med de offentlige udgifter på knap 50 pct. i vægt af det samlede BNP, svarer de 3,0 pct. i vækst til et vækstbidrag på ca. 1,5 pct. af det samlede BNP i år.

Uden dette bidrag til BNP-vækst lander den indenlandske vækst på knap minus 1 pct. i år. Nationalbanken forsøger på ingen måde at oversælge historien:

”Dansk økonomi har de seneste to år været præget af en todeling, hvor størstedelen af økonomien har været gennem en vækstafdæmpning, mens medicinalindustrien har haft stor fremgang. Medicinalindustriens fremgang er i høj grad drevet af produktion i udlandet under dansk ejerskab, som indgår i opgørelsen af dansk BNP,” skriver Nationalbanken.

Nationalbanken ser også et betydeligt løft i de offentlige investeringer, og det oplyses endda, at ”regeringens udspil, håndtering af styrkelse af dansk forsvar og sikkerhed samt Ukrainefonden, fra 13. marts 2024 er ikke indarbejdet i prognosen.”

Morten W. Langer

Reelt svag værditilvækst

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank