Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Vækstopsvinget i Danmark lakker mod enden

Morten W. Langer

tirsdag 26. juni 2018 kl. 12:36

Stadig flere signaler peger i retning af, at Danmark og dansk økonomi nu påvirkes negativt af vækstopbremsningen i Europa. Et af de mest solide vækstsignaler har tabt kraft: Beskæftigelsen i industrien vokser ikke mere.

Væksten i Europa bremser nu klart op, og det følger naturligt i kølvandet på den negative udvikling i de ledende indikatorer over de seneste måneder. Herhjemme bliver den negative afsmitning mere og mere tydelig.

Industriens omsætning har over det seneste halve år ligget nogenlunde uændret, og afmatningen sætter sig nu også i industriens beskæftigelse, viser seneste data fra Danmarks Statistik .

Virkeligheden med industriens omsætning er, at den har ligget underdrejet det seneste år, som det fremgår af tal fra Danmarks Statistik . Seneste måned var omsætningsvæksten meget positiv, men det kom efter et stort fald i de foregående måneder. Niveauet er fortsat lavere end for et år siden.

Udviklingen i beskæftigelsen er som bekendt en såkaldt ’lagging indikator’, da virksomhederne i slutningen af et opsving også vil ansætte flere folk i forventning om fortsat vækst. Seneste data for beskæftigelsen viser fremgang i både erhvervsservice og i handel og transport. Udviklingen vil i disse brancher blive afgørende for vækstbilledet de kommende måneder.

Umiddelbart viser danskernes forbrugslyst heller ikke nogen fremgang. Detailhandelssalget har stort set ikke bevæget sig fremad det seneste lille år, viser tal fra DST . Heller ikke de seneste Dankorttal viser nogen særlig fremgang i privatforbruget. Til gengæld bevidner de seneste tal for forbrugerforventningerne den stærkeste indikation i flere år på en stigning i danskernes indkøb af varige forbrugsgoder.

Den positive stemning blandt forbrugerne kan dog hurtigt vende, dels på grund af en mere synlig opbremsning i dansk økonomi, og dels på grund af en bredere erkendelse af, at boligmarkedet nu er ved at vende.

Seneste tal for udviklingen på enfamiliehuse fra DST viser prisfald i flere regioner, blandt andet Nordsjælland og Nordjylland. De faldende boligpriser bliver tillige bekræftet af de seneste tal fra Homes husprisindeks .

Bundlinjen er, at dansk økonomi de kommende måneder vil blive negativt påvirket af den europæiske vækstopbremsning. Tyske IFO har netop nedjusteret årsvæksten i Tyskland fra 2,6 procent til 1,8 procent i år. Det ser ud til, at de professionelle prognosemagere herhjemme kommer til at følge i hælende på LO, der i sin maj-prognose forudser en BNP vækst på 1,5 procent i år. I prognoseoversigten ligger DI og Nykredit med forventninger på 2,2 procent.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank