Kinas systematiske overtrædelse af menneskerettigheder har fået AkademikerPension og Lægernes Pension til at ekskludere kinesiske statsobligationer og statskontrollerede virksomheder fra investeringsuniverset. Velliv og P+ overvejer at gøre det samme, mens andre stadig køber kinesiske aktiver.
Vi har Kina under observation og overvåger den geopolitiske situation tæt med analyser af, hvordan forskellige scenarier kan påvirke vores investeringer. I år vil vi genbesøge vores tilgang til investeringer i statsobligationer og statsejede selskaber, især når det kommer til ansvarlighed og bæredygtighed. Der er store udfordringer i forhold til regeringens overholdelse af menneskerettigheder, men vi erkender samtidig, at Kina også spiller en afgørende rolle for den grønne omstilling og muligheden for at nå de globale målsætninger i Paris-aftalen,” siger Mikkel Bro Petersen, pressechef i Velliv.
Mikkel Bro Petersen oplyser desuden, at Velliv har næsten 3 mia. kr. investeret i kinesiske statsobligationer, men at den danske pensionsgigant ikke har opgjort investeringer i kinesiske statskontrollerede selskaber.
Forskellige tilgange
P+ investerer ligeledes i kinesiske statsobligationer, om end der er tale om en ret beskeden investering på 78 mio. kr. Derudover har pensionskassen aktiver for 235 mio. kr. i kinesiske selskaber, hvor den kinesiske stat ejer mere end 50 pct.
Ifølge Kirstine Lund Christiansen, chef for ansvarlige investeringer i P+, overvejer pensionskassen, hvorvidt den skal holde fast i disse investeringer, der udgør 0,2 pct. af den samlede portefølje. Hun oplyser desuden, at man i produktet P+ Bæredygtighed allerede har frasorteret investeringer i kinesiske statsobligationer og i kinesiske selskaber, hvor den kinesiske stat ejer mere end 50 pct.
AkademikerPension besluttede allerede i 2020 at ekskludere Kina fra hele investeringsuniverset, hvilket førte til et frasalg af kinesiske statsobligationer og aktier for 400 mio. kr. AkademikerPension begrundede blandt andet eksklusionen med, at over en million uighurer sidder i opdragelseslejre, samt at Kina flittigt anvender dødsstraf og forfølger minoriteter og politiske modstandere.
Lægernes Pension har for nyligt ekskluderet og frasolgt kinesiske statsobligationer samt aktiver i kinesisk statsejede selskaber for omkring 365 mio. kr. Peter Rasmussen, chef for bæredygtighed, udtaler: ”Der var på pensionskassens seneste generalforsamling et flertal blandt medlemmerne for, at pensionskassen skulle skærpe kursen overfor Kina på grund af bl.a. den kinesiske regerings behandling af mindretal og manglende respekt for menneskerettigheder.”
BankInvest, Nordea, PKA og Sampension er enige i, at der foregår alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Kina. Alligevel har ingen af de fire danske storinvestorer planer om at ekskludere og frasælge kinesiske statsobligationer og statskontrollerede selskaber.
”Vi ser betydelige risici relateret til menneskerettigheder i Kina, herunder i Xinjiang-provinsen. Derfor er vi gået med i et virksomhedsdialogprogram under Investor Alliance on Human Rights (IAHR) med fokus på Xinjiang og forholdene for uighurerne og andre mindretal. Dette program omfatter 65 virksomheder, af hvilke et dusin er kinesiske, og vi er såkaldt ”Lead Investor” på et antal af dem,” siger Eric Pedersen, chef for ansvarlige investeringer i Nordea.
Ud af den samlede investeringsformue på knap 2000 mia. kr. har Nordea omkring 5 mia. kr. investeret i kinesiske statsejede virksomheder og 186 mio. kr. i kinesiske statsobligationer. Ifølge Eric Pedersen viser dialogprogrammet, at problemerne i Xinjiang ikke kan isoleres til kinesisk statsejede virksomheder.
Handler ikke kun om Kina
”Det forhold, at mere end to-tredjedele af de virksomheder, der er identificeret som mest relevante i denne sammenhæng, er fra andre lande end Kina, viser, at problemstillingen om Xinjiang ikke er isoleret til statsejede virksomheder eller kinesiske virksomheder i det hele taget – og at man er nødt til at tage en bredere tilgang, hvis man vil arbejde seriøst med den,” siger Eric Pedersen.
Han påpeger desuden, at Kina står for næsten 20 pct. af verdensøkonomien og næsten en tredjedel af verdens CO2-udledninger: ”Det betyder, at verdens klimaudfordring ikke kan løses uden Kina, og at verdensøkonomien ikke kan fungere uden Kina. Det er derfor, vi fortsat vil tage en nuanceret tilgang til Kina.
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.