Formue

Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?

Morten W. Langer

lørdag 27. marts 2021 kl. 13:46

Da Bavarian endelig kom med på corona-toget, slog spekulanterne til og sendte kursen til himmels. Nu handler alt om covid-19, og midt i euforien giver det anledning til at rejse flere kritiske spørgsmål om processen og potentialet. Lad det være indrømmet med det samme, at vi er lidt bekymrede over timingen i hele udviklingsprocessen af vaccinekandidaten ABNCoV2 og de skiftende udmeldinger fra Bavarian Nordic, skriver redaktør Steen Albrechtsen i denne analyse

Bavarian indgik i maj sidste år aftale om at overtage vaccineprojektet, og den endelige licensaftale faldt på plads i juli måned. Derfra lød det, at man ikke ville bruge aktionærernes penge på den videre udvikling, men at man ville søge andre kilder. Og måske ligeså vigtigt, at man ville igangsætte et allerede finansieret fase 1 studie i 4. kvartal. Vi nåede så helt frem til marts, førend den første patient blev indrulleret og vaccineret.

Udover den tekniske risiko for, at vaccinen ikke virker godt nok i mennesker, eller har nogle uopdagede eller uventede bivirkninger, er der hele den kommercielle risiko: Hvilken type marked er det, og hvor stort et marked er der tilbage, når først vaccinen er færdigudviklet og godkendt? Konkurrencen er stor, og en række spillere er allerede ved at sikre sig solide markedspositioner.

Mange konkurrerende projekter

Den seneste opgørelse fra WHO over antallet af vaccineprojekter viser, at der er 267 vaccineprojekter i gang, og heraf er de 83 i klinisk udvikling, dvs. de testes på mennesker i enten fase 1, 2 eller 3.

Der er 184 projekter i præ-klinisk udvikling, og Bavarians (Adaptvacs) vaccine står som præklinisk projekt. Der er altså et anseeligt antal ”konkurrerende projekter”. Det helt simple spørgsmål er derfor, hvad sandsynligheden er for, at ABNCoV2 er dét projekt, der kan gå hele vejen? Og hvis alt så godt ud, hvorfor satte man ikke turbo på helt fra start og igangsatte en finansiering af de trods alt overkommelige 200 mio. kr., det ser ud til at koste at køre fase 2 studiet?

Man behøver ikke megen fantasi for at forestille sig, hvad der foregår af udviklingsarbejde i de store laboratorier hos de helt store spillere, der allerede har en vaccine på markedet (J&J, Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca), men også hos andre større spillere, der har projekter på vej.

Gådefuld aktieemission på 1,15 mia. kr.

Bavarian hentede den 9. marts ny kapital på 1,15 mia. kr. via en rettet emission, og det blev signaleret kraftigt, at emissionen handlede om selskabets fornyede lyst til alligevel selv at bringe ABNCoV2 videre i klinisk udvikling. Ser man på meddelelsen om emissionen, handler langt den største del om covid-vaccinen.

Til gengæld er det umiddelbart kun 200 mio. kr., der går direkte til fase 2 studiet og opskalering af vaccineproduktionen. Resten går til at udvide fabrikken og til at styrke kapitalgrundlaget og sikre den strategiske fleksibilitet, herunder at kunne forfølge de opkøbsmuligheder, der måtte opstå. Sidstnævnte kan synes noget optimistisk, for det er vores indtryk, at man har hænderne fulde med at udvide fabrikken og få overført vaccineproduktionen – en proces der vil tage flere år og især sluge ressourcer i 2022-2023. Også finansielt. Den guidance, som blev offentliggjort samtidig med emissionen, viser at man ifølge planerne kun ville have 3-500 mio. kr. tilbage i likvider ved årets slutning.

Det syner ikke af meget i en forretning, hvor der over de kommende år skal investeres pænt i fabrik og restbetalinger til GlaxoSmithKline for to købte vacciner (ikke covid-vacciner). Heller ikke hvis man tillægger de 200 mio. kr., der er indlagt i budgettet til fase 2 studiet. Det er med andre ord ikke svært at se emissionen i et andet lys. Et lys, hvor den måske mere skal fylde et hul i finansieringsplanen fremfor at være en stor og offensiv covid-19 satsning.

Fase 3 finansiering er den store joker

Den helt store kurstrigger på kort sigt er finansieringen af fase 3. Her har vi set en stigende grad af politisk velvilje herhjemme til at kaste penge efter projektet og/eller produktionen. Ifølge Bavarian føres der fortsat dialog med forskellige myndigheder med hensyn til finansiering af fase 3 studiet, som kan løbe op i flere milliarder – sandsynligvis over 2 mia. kr. Det er vigtigt at forstå som investor, at vi kursmæssigt er godt forbi den værdi, man ædrueligt kan tillægge den eksisterende forretning.

Man behøver blot at skæve til USA for at se, hvilken effekt corona har haft på de vaccine-virksomheder, der er kommet med på vognen. Bavarian er ikke kommet med på det første vaccinetog, og spørgsmålet er, hvor meget værdi der kan skabes omkring 2. eller 3. tog? Vi kan godt se yderligere potentiale, men det er i vores øjne ret spekulativt. Analyser fra indflydelsesrige børsmæglere har for nylig været på gaden med et kursmål omkring 400, og endnu højere såfremt alt går vel.

Det er et tydeligt tegn på, at investorerne er ved at positionere sig i aktien, og den spekulative optur er næppe slut endnu. Der skal ikke herske tvivl om, at der stadig er upside, hvis det lykkes at gå hele vejen. Det svære er at forstå risikoen, og hvor langt der er ned til omkring kurs 200, som er et godt bud på værdien af den resterende forretning. Vi sætter et spekulativt kursmål på 350 med understregning af det spekulative element, og at et reelt kursmål uden ABNCoV2 nok ligger omkring 200.

Der er lang vej til målet og til, at aktionærerne kommer til at se resultatet af anstrengelserne i selskabets regnskaber. I det lys handler det om at være med på den spekulative bølge så længe som muligt, og hoppe fra, når drømmen om de fremtidige indtægter er på sit højeste. Steen Albrechtsen

Aktuel kurs 302,00

Fair Value 350,00

Læs tidligere analyser af Bavarian her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Dansk Sygeplejeråd søger en erfaren økonomimedarbejder
København
18-04-2021
Forretningsudvikler med erfaring indenfor fonds- og investeringsområdet
Ringkøbing
30-04-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
30-04-2021
Totalbanken A/S søger en Pensionsspecialist
Aarup
30-04-2021
Energinet søger Analysestærk økonom med talent for formidling
Fredericia
14-04-2021
Frøs Sparekasse søger en ny skarp hvidvaskansvarlig
Syd- og Sønderjylland
30-04-2021
Finans

Survey med 700 svar: Nykredit bedst til realkredit, Jyske Realkredit dumper

Tema: Rating af realkreditinstitutter. Efter Jyske Realkredit i sidste års udgave af Økonomisk Ugebrevs Realkredit Rating toppede som landets bedste realkreditinstitut, har Nykredit/Totalkredit i år overtaget førertrøjen. Ekspert vurderer,…
Finans
Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber
Samfundsansvar
GF: GN Store Nords ledelse blev nedstemt om skattepolitik
Samfundsansvar
Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Formue
Teknisk analyse af C25: Demant nærmer sig højeste kurs i 2½ år
Finans
Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage
Formue
ØU Trader: Sådan investerer vi 50 mio. kr. Følg investeringsfondens handler på SMS realtime
Finans
Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere
Formue
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Finans
Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit
Kultur
Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent
Kultur
Medieanmeldelse: Coronaen og de moderne mose-ofringer
Samfundsansvar
Finanssektoren gør samlet status over bidrag til grøn omstilling
Finans
Nationalbankens enegang: Alle andre gør det. Pres for at støtte danske papirer i kriseperioder
Samfundsansvar
ESG-krav fra investorer giver analytikere mere arbejde

Seneste nyt

Ledelse
Analyse. Scandinavian Tobacco vil være modigere: Det er der brug for
Formue
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Samfundsansvar
Stor krise i ekspert gruppe om taksonomi (Sustainable Finance)
Finans
Eksperter: Pensionssektorens unoterede aktier virker oppustede, hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd?
Finans

Nationalbanken ejer aktier for 10 mia., gemmer sig bag lov fra 1936

Lars Rohde har i al ubemærkethed placeret godt 10 mia. kr. kroner i aktiemarkedet og 3 mia. kr. i erhvervsobligationer, viser den nye årsrapport. Banken vil dog ikke fortælle…

Aktuel artikelserie

Den Danske Pensionssektor

Hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd? Når danskerne sparer op til pension gennem en aftale i ansættelsen eller

Andre artikelserier

Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Life Science
Analyse: En kindhest fra FDA; men også en mulig opjustering til Novo Nordisk
Finans
Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum
Finans
Topholm: Grønt industrieventyr kan blive ufatteligt stort
Formue
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Formue
Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?
Ledelse
CEO-skifte i Top 100 2021: Overraskende mange CEO-skift i turbulent coronaår, se oversigten
Ledelse
Her er Ugens overskrifter i ØU Ledelse Kasketforvirring: Formandens og CEO’ens roller flyder sammen
Samfundsansvar
Udkast til Taksonomi lækket – læs gennemgang her (Sustainable Finance)
Formue
Lav-vækst Rockwool værdiansættes som høj vækst
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020, i plus for 2021
Finans
Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking
Ledelse
Analyse Hartmann: Nu skal transformationen til vækstvirksomhed lykkes
Finans
Saxo Bank bider Nordnet i haserne – vil være størst i Danmark
Samfundsansvar
Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren

Seneste nyt

Finans
Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige
Samfundsansvar
Topdanmarks og Nykredits porteføljer har flest kontroverser

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nye momsregler i forbindelse med fjernsalg til forbrugere
Iværksætter, virker dit virksomhedsnavn?
Ny svensk lov pålægger danske arbejdsgivere at betale skat i Sverige, hvis ansatte bosiddende i Sverige arbejder hjemmefra
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]