Fra fredagens udgave ad ØU Ledelse:
Kære læser
Rigtig Godt Nytår. Vi får brug for det.
I denne udgave af ØU Ledelse slår vi en streg i sandet, og vi kigger også fremad på det nye år. Vi har dedikeret denne udgave til nogle store blokke, dels vores årlige Peer Group Rating af de danske Large Cap selskaber, og dels kigger vi nærmere på ledelsesudfordringerne i det nye år i de store danske elitevirksomheder.
Fagredaktør Morten A. Sørensen konkluderer i sin aldeles glimrende analyse, at en stribe af de store virksomheders ledelser for alvor skal til eksamen i år: Efter tre kriseår med først corona, siden stigende inflation og højere renter, og så geopolitiske uroligheder omkring Ukraine, Kina-Taiwan og Gaza har de store virksomheder gentænkt deres strategier, fokusering, logistik og forretningsmodeller. Det har givet anledning til en masse strukturændringer, som i år skal vise deres værdi i en stadig urolig og foranderlig verden.
Så en stribe topchefer skal nu for alvor vise, om de har taget de rigtige beslutninger sammen med deres bestyrelser.
Det forgangne år har ikke udelukkende været en dans på roser, viser ØU’s årlige Peer Group Rating, hvor vi sammenholder aktiekursudviklingen i tyve store danske selskaber med deres udenlandske konkurrenter. Konklusionen er, at der var syv sektorvindere, hvilket er ganske pænt i forhold til tidligere år.
Men der var så 13 selskaber, som ikke var sektorvindere, og de kunne altså ikke følge med deres internationale konkurrenter. Gad vide om de danske selskabers topchefer med denne baggrund får udbetalt bonus for 2023?
Vi gennemgår performance hos de syv sektorvindere og giver en forklaring på, hvorfor det gik så godt. I bund og grund handler det jo om god ledelse, og der fremhæver vi særligt DSV, Pandora og Demant.
De øvrige fire vindere kommer fra et svagt internt udgangspunkt, så det har været relativt lettere at præstere en overnormal god aktieperformance.
Endelig har vi i denne udgave premiere på oversigtssider med konklusioner fra de udenlandske finanshuses analyser og anden research. Vi følger løbende analyser fra 27 danske og udenlandske finanshuse, og de giver et fantastisk overblik, inspiration og dybdeviden om globale tendenser indenfor en lagt række områder. Og så giver de fremfor alt også et kvalificeret bud på, hvad der kan ligge forude.
Fremover vil vi i hver udgave af ØU Ledelse give et kort overblik over de mest interessante aktuelle analyser med et tilhørende kort resume og en adgang til originalanalysen. I denne udgave gennemgår vi finanshusenes outlook for 2024 indenfor geopolitik, kunstig intelligens, klima og andre vigtige tendenser. Og vi kan love én ting: Det bliver et turbulent år med usikkerhed om konflikterne i Ukraine og Gaza, med et amerikansk præsidentvalg, stadig større usikkerhed om energiforsyningen og tiltagende spændinger mellem USA og Kina.
Og så er der selvfølgelig den øgede usikkerhed om makroøkonomien, som vi vender tilbage til i næste uges udgave af ØU Finans.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør