Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Aalborg Portland klar med roadmap for 70% CO2-reduktion

Joachim Kattrup

fredag 11. september 2020 kl. 7:00

Aalborg Portland offentliggør i næste måned sin plan for at reducere CO2-udledninger med samlet 70 procent. Planen frem mod 2030 er reduktion i egen produktion på 30 procent. De resterende CO2-reduktioner afhænger af, hvad Folketinget beslutter sig for ved klimaforhandlinger i efteråret.

Aalborg Portland lancerer i næste måned et roadmap for, hvordan cementvirksomheden vil reducere sine CO2-udledninger med 70 procent. Ifølge Thomas Uhd, Head of Sustainability & External Relations hos Aalborg Portland, vil planen vise, hvordan Aalborg Portland konkret kan reducere egne udledninger med 30-35 procent frem mod 2030.

De resterende 40 procent afhænger helt af de erhvervspolitiske rammebetingelser, som Folketinget over efteråret forventeligt vedtager. De store knaster for Aalborg Portland er, hvordan en CO2-afgift vil blive indrettet – herunder hvilke kompensationer, der åbnes for. Desuden er det afgørende for Aalborg Portland, at der bliver vished for hvilke CO2-reducerende teknologier, Folketinget beslutter at satse på i fremtiden.

Problemstillingen for Aalborg Portland er ikke unik. Den gælder for hele cementindustrien i den forstand, at målet om 30-35 procent reduktion ser ud til at være max niveaet flere steder. Det gælder for hele Cementir koncernens selskaber, altså Aalborg Portlands ejere. Det er også niveuerne oplyst af konkurrenter som bl.a. HeidelbergCement og LafargeHolcim.

Cementindustrien er dermed på mange måder fanget i et klimadødvande, hvor nationale reduktionskrav er højere, end hvad industrien selv kan levere. Det gælder også for Aalborg Portland, som med Danmarks forpligtende 70 procent reduktionmål efterlades med et åbent spørgsmål om fremtidens rammevilkår.

”Vi lancerer snart en plan for, hvordan vi kan reducere vores CO2-udledninger med op til 70 procent. Men det kræver hjælp fra politikerne, fordi det vil kræve ny teknologi til bl.a. CO2-lagring og nye former for grøn energi”, siger Thomas Uhd.

Aalborg Portlands roadmap er endnu ikke offentliggjort, men ifølge regeringens klimapartnerskab for energitung industri, hvor Aalborg Portlands CEO Michael Lundgaard Thomsen er formand, ønsker Aalborg Portland, at Folketinget satser på udvikling af brug af energi fra biogas (fra bl.a. organisk affald) samt udvikling af teknologier til CO2-fangst.

”Det springende punkt ligger egentlig ikke hos industrien, men i efterspørgslen efter bæredygtige og sandsynligvis dyrere produkter. Er der efterspørgsel og betalingsvillighed, så kan den energiintensive industri levere på 70 % målsætningen”, hedder det i klimarapporten fra Aalborg Portlands direktør.

CO2-afgift deler vandene
Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har tidligere beskrevet hvordan en mulig CO2-afgift deler vandene. Ifølge Aalborg Portland vil Klimarådets forslag betyde en milliardregning, der vil gøre det meget svært for Aalborg Portland at fortsætte en rentabel drift i Danmark.

På den anden side mener både Klimarådet og tænketanken Kraka i deres respektive forslag om en CO2-afgift, at forslagene henholdvis ”i høj grad adresserer lækageproblematikken”, og at der er ”fokus på at begrænse omfanget af kulstoflækage.”

”Vi er ikke afgiftsforskrækkede. Men vi har endnu ikke set, hvordan en CO2-afgift konkret vil se ud. Når vi ikke kender til hele pakken, kan vi heller ikke regne på de reelle konsekvenser. Derfor er vi skeptiske overfor Klimarådets CO2-afgiftsniveau. Grundlæggende ønsker vi os regulering på EU-niveau – altså det eksisterende kvotesystem og en revidering af det med bl.a. forslaget om en carbon border adjustment mechanism under EU’s Green Deal. Det vil sikre lige konkurrencevilkår i EU”, siger Thomas Uhd.

Aalborg Portland er forsinket med årets miljøredegørelse for 2019. Men ifølge tal som Aalborg Portland har leveret til Økonomisk Ugebrev reducerer cementvirksomheden sine CO2-udledninger med 2,36 procent og 0,5 procent for henholdsvis den hvide og den grå cement.

Siden 2000 er CO2-udledningerne fra den hvide cementproduktion faldet med godt fire procent – fra 1276 til 1.182 kg/tTCE (CO2 ton pr. total cement equivalent). Udledninger fra den grå cement er faldet fra 897 til 731,2 kg/tTCE svarende til godt 18 procents reduktion.

Joachim Kattrup

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank