Uddrag fra Minerva Analytics, bearbejdet til dansk
Elbilproducenten Tesla er under voksende pres fra sine aktionærer på flere fronter, mens den japanske bilgigant Toyota netop er blevet ekskluderet af Storebrand Asset Management på grund af bekymringer om virksomhedens lobbyaktiviteter.
SHARE (Shareholder Association for Research & Education) har denne uge koordineret en gruppe Tesla-aktionærer med en samlet kapitalforvaltning på over 1,5 billioner USD til at sende et brev til Teslas bestyrelse. Her kræver de, at selskabet offentliggør datoen for næste generalforsamling.
Tesla har nu annonceret, at den årlige generalforsamling vil finde sted den 6. november 2025 – næsten fire måneder efter den senest lovlige dato ifølge gældende lokal lovgivning i Texas, hvor Tesla har sit hovedsæde. Ifølge Texas-lov skal generalforsamlingen afholdes senest 13 måneder efter den seneste – i Teslas tilfælde senest den 13. juli 2025, da generalforsamlingen i 2024 fandt sted den 13. juni.
Datoen blev først meldt ud sent den 9. juli og blev synlig på det amerikanske børstilsyns (SEC) hjemmeside den 10. juli – blot få dage før fristens udløb.
Timer inden denne udmelding havde gruppen af aktionærer offentliggjort det brev, der blev sendt til bestyrelsen. Her udtrykkes stor bekymring over manglen på gennemsigtighed:
“Manglende information om generalforsamlingens afholdelse skaber alvorlige bekymringer om Teslas respekt for aktionærernes rettigheder.”
Brevet understreger vigtigheden af, at aktionærer får mulighed for at høre direkte fra bestyrelsen og stemme om vigtige forhold som direktionssammensætning, aflønning og virksomhedsledelse. Blandt underskriverne er AkademikerPension, Ethos Foundation, New York City Comptroller, University Pension Plan og Velliv.
Kevin Thomas, direktør for SHARE, udtaler:
“Når Tesla i forvejen er under lup for dårlig ledelsespraksis og faldende performance, sender bestyrelsens tavshed et meget uheldigt signal. Aktionærerne bør ikke behandles som en eftertanke.”
Kritikpunkter hober sig op
SHARE fremhæver tre væsentlige punkter, hvor investorbekymringer over Tesla er taget til:
En gruppe institutionelle investorer med 7,9 millioner aktier skrev i maj til Teslas bestyrelse med kritik af kompensation, succession, bestyrelsesposter og uafhængighed.
En anden gruppe pensionskasser – bl.a. AkademikerPension, AP Pension, Storebrand og NYC Comptroller – krævede, at Elon Musk arbejder mindst 40 timer om ugen, før en ny lønpakke godkendes. De repræsenterer tilsammen 950 mia. USD i forvaltede midler.
En koalition af syv amerikanske statskasserere opfordrede Tesla til at styrke bestyrelsens ansvarlighed og forbedre gennemsigtigheden.
Dertil kommer et aktiekursfald på 7,6 % tidligere på ugen efter Musks annoncering af sit nye politiske parti, som har skabt yderligere uro. Teslas aktie er faldet med 38 % siden toppen i december 2024.
Flere aktionærer har ligeledes opfordret bestyrelsen til at lægge bånd på Musk, efter han lancerede sit “America Party”. Det medførte bl.a., at investeringsselskabet Azoria Partners udskød lanceringen af en Tesla-relateret ETF på ubestemt tid.
Toyota ekskluderet af Storebrand
Storebrand Asset Management – Norges største private kapitalforvalter med 1,4 billion NOK (138,7 mia. USD) i AUM – har i andet kvartal 2025 ekskluderet Toyota Motor Corporation fra sine investeringer. Baggrunden er Toyotas fortsatte lobbyvirksomhed imod klimaregulativer, som selskabet ikke har ændret trods fire års struktureret dialog og pres fra investorer.
Som en konsekvens har Storebrand solgt Toyota-aktier for 850 mio. NOK pr. 31. maj 2025.
Kamil Zabielski, chef for bæredygtige investeringer hos Storebrand, udtaler:
“Denne sag illustrerer det omfattende problem med klimarelateret lobbyisme, som mange investorer undervurderer. Gennemsigtighed i klimalobbyarbejde er afgørende for at vurdere, om virksomhedens forretningsplaner stemmer overens med deres klimamål – og for at identificere potentielle omdømme- og lovgivningsrisici.”
I sin udmelding forklarer Storebrand, at fraværet af fremskridt og udsigten til, at Toyota ikke kunne imødekomme investorernes forventninger, medførte beslutningen om eksklusion.
Flere udfordringer for Toyota
Toyota har også været i modvind efter beslutningen om at overtage sin leverandør Toyota Industries Corporation (TICO) og privatisere selskabet. Aktionærer i TICO – et datterselskab i Toyota-koncernen – har kritiseret den manglende gennemsigtighed i forbindelse med det 32 mia. USD store opkøb samt de negative konsekvenser for minoritetsaktionærer.
Den asiatiske Corporate Governance Association advarede i sidste uge om, at sagen udstiller “de vedvarende svagheder i Japans virksomhedsledelsesmodel og den stærke indflydelse af etablerede interesser”.
“For minoritetsaktionærer, globale investorer og fortalere for reformer vil TICO-opkøbet være en prøve på, hvor troværdig Japans corporate governance-revolution reelt er,” lød det fra foreningen.