Ambu nye topledelse skulle bruge to en halv måned til at rydde op, førend den første og meget store nedjustering blev præsenteret. Det ligner en klassisk ny-CEO-oprydning. Men oprydningen synes at være mere defensiv end offensiv, og ledelsen signalerer nu en vis bekymring for den fremtidige vækst. Til gengæld havde markedet næsten kun et skuldertræk til overs for nedjusteringen, og nu er ca. en tredjedel af den store shortposition i aktien afviklet, skriver ØU Lifescience redaktør Steen Albrechtsen.
Ambu leverede i starten af maj endnu en nedjustering, og selvom den i sig selv næppe var entydigt afgørende, så gik der ikke mere end 14 dage, førend den tidligere succesfulde CEO Juan José Gonzalez blev fyret og erstattet af Britt Meelby Jensen. Fra sin post i bestyrelsen kunne hun træde næsten direkte ind på CEO-posten efter at have forladt topposten i Atos, som blev solgt til Coloplast tidligere i år. Særligt i ”kriseramte selskaber” er det nærmest standardprocedure, at en ny direktør bruger den første tid på at rydde op og få så mange skeletter som muligt ud af skabet – og gerne lidt ekstra for at være på den sikre side. Efter godt to måneder med en ny CEO i chefstolen nedjusterede Ambu i starten af august forventningerne til helåret med baggrund i en svag udvikling i juli måned (1. må ned i 4. kvartal af regnskabsåret).
Forventningerne til den organiske vækst for helåret blev sænket med 9 procentpoint fra 13 til 4 pct. Det skal dog gå meget galt, hvis det lander der efter omsætningsvækst på otte pct. i første halvår.
Den oprindelige forventning var 15-19 pct., da regnskabsåret startede. Heraf kan de 5 procentpoint forklares med svaghed i den eksisterende forretning og 3 procentpoint fra nylige lanceringer og 1procentpoint fra en mere aggressiv pris- og rabatpolitik.
Den manglende omsætning rammer også indtjeningen, og EBIT-forventningen sænkes fra 5 pct. til 2 pct. EBIT-niveauet skal i særlig grad ses i sammenhæng med den tidligere langsigtede forventning i Big Five strategien på min. 20 pct.
Sammen med nedjusteringen lanceredes en række omkostningsreduktioner på 250 mio. kr., hvoraf 1/3 får effekt i resultatopgørelsen, mens 2/3 får effekt på CAPEX. Det bemærkelsesværdige er, at de primært handler om cash flow besparelser. Det handler altså om at bevare den finansielle uafhængighed, mens indtjeningen (formentlig) for en kortere periode er under pres.
Der har under den tidligere ledelse været store planer for fremtiden, men i Ambus kommunikation er det tydeligt, at det går langt trægere end ventet med at få gang i markedet for engangsskoper.
Principielt er vi ovre i den helt klassiske problemstilling med en organisation og omkostningsbase, der er gearet til en større vækst, end der nu kan realiseres. Når der samtidig kommer et pres på omkostningerne (og dermed på marginen) som følge af det generelle pres på råvarer og globale forsyningskæder, så kan det hurtigt øge presset på selskabets kapitalstruktur, hvor NIBD/EBITDA (Nettogæld over EBITDA) er et yndet pejlemærke.
Selvom man skal være varsom med at vurdere på kun ét kvartal, så er multiplen gået fra 1,1 til 3,5 i fra 3. kvartal sidste år til 3. kvartal i år.
Nu skæres der både i salg og R&D, og selvom det spinnes som om, man fokuserer og skærer det ”overflødige” fedt og projekter væk, mens man venter på, at engangsmarkedet sparkes i gang, så er det svært ikke at se det som ændringer af mere defensiv karakter. Altså fra en position af svaghed og ikke som et offensivt tiltag.
Kan investorerne bruge det?
Det er måske her, at investeringscasen for alvor halter nu, selvom Ambus værdiansættelse er kommet gevaldigt ned fra toppen, og aktuelt ligger omkring 18 mia. kr. (inkl. a-aktier). For hvem vil betale høje multiple for en vækstcase, hvis der er tvivl om væksten?
P/E-værdien er aktuelt over 80, så aktien handles ikke på aktuel indtjening, men i langt højere grad på den konkurrencemæssige position, der potentielt kan opnås på det, der lignede et stort og mangeårigt vækstmarked. Skal man være grov, er det altså med andre ord omsætningsvækst og ikke indtjening, som investorerne vil have mest af p.t., hvis man dømmer fra værdiansættelsen.
Det positive lige nu, er at shortandelen er faldet fra 17,8 til 12,2 pct. siden maj, og det indikerer, at de store fonde ser en lavere sandsynlighed for fortsatte kursfald.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.