Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

AMBU’s gæld eksploderer, vækstmål sænkes

Steen Albrechtsen

torsdag 01. december 2022 kl. 11:00

Ambu: Høj P/E levner ikke plads til usikkerhed eller forkert vækst

Hvis man efter nedjusteringen i august skulle være i tvivl om, at Ambu havde slået et for stort brød op tidligere, så blev den tvivl ret eftertrykkeligt fejet af bordet ved fremlæggelsen af regnskabet for 4. kvartal, som også indeholdt en ny strategi. Man har groft sagt ikke råd, tid og ressourcer til at være en drivende first-mover af konverteringen til engangsbrug på de store skopmarkeder.

Regnskabet forleden var den nye ledelses første store eksamen overfor investorerne. Og med kursfaldet på over 20 pct. i baghovedet var det ikke ligefrem en dundrende succes. Med til historien hører det dog, at aktien i ugerne op til var steget kraftigt, så kursmæssigt blev aktien kun slået tilbage til niveauet i sidste del af oktober. Og den ligger aktuelt højere end i august, hvor den nye ledelse trak i håndbremsen og skar i både omkostninger og investeringer.

Helårstallene afslørede også, at det var nødvendigt at trække i håndbremsen. Væksten i 4. kvartal blev akkurat så afdæmpet, at man kun lige nåede bunden af den vækstmålsætning på 4 pct., som vi senest har betegnet som konservativ, for både 4. kvartal og helåret.

Det frie cash flow for helåret var minus 458 mio. kr. og med en nettorentebærende gæld, der nåede over 1,6 mia. kr., rykkede gearingen (nettorentebærende gæld/EBITDA) sig til 3,9x mod 1,4x for et år siden. Og selvom det niveau er håndterbart, så illustreres alvoren alligevel af, at man i regnskabspræsentationen konkret nævnte, at det ligger klart indenfor både egne planer og covenants.

At man overhovedet er nødt til at nævne det, kan man godt tage som et varsel om, at selskabets gæld er/var på vej i den forkerte retning.

For det nye år er der udsigt til en forbedring i cash flowet på 350-450 mio. kr., hvilket betyder, at Ambu i løbet af regnskabsåret vil nærme sig et neutralt niveau. Dermed vil den nettorentebærende gæld næppe falde i løbet af det nye regnskabsår, men gearingen vil altså heller ikke blive forværret.

En organisk vækst på 5-8 pct. og en EBIT-margin på 3-5 pct. er heller ikke ligefrem tegn på en forretning, som strutter af optimisme og selvtillid. Der er skåret i ambitionerne på kort til mellemlangt sigt.

Nøgleordene for den nye strategi er fokus og eksekvering. Og der blev heller ikke lagt skjul på, at i forhold til tidligere er selskabet drejet fra et ”growth only” fokus og over til ”profitable growth”, eller sagt med andre ord: en mere balanceret tilgang til vækst og profitabilitet.

Groft sagt accepterer man, at udviklingen over mod brug af engangsskoper kommer til at tage lang tid, og at man principielt ikke har råd og ressourcer til at være den store first-mover, der skal drive og sætte ekstra skub på udviklingen indenfor alle de forskellige store delmarkeder for skopi. Det har taget mere end 10 år og en række produktgenerationer at få en god og stærk position indenfor lungeundersøgelser (pulmonologi).

Færre lanceringer af nye skoper de kommende år
Der bliver færre lanceringer af nye skoper i de kommende år, og Ambus lanceringer vil også blive mere begrænset på de svære delmarkeder. Dvs. udrulningen vil ske til langt færre klinikker, og fokus vil være på særlige delområder, hvor fordelene ved overgangen til engangsskoper er særligt attraktiv. Udenfor pulmonologi bliver der i højere grad tale om, at man følger med markedet.

Det fremtidige markedspotentiale, som i sidste ende skal drive drømmene og dermed også aktiekursen, er fortsat, at man – forhåbentlig – på sine primære markeder får konverteret en større og større andel af de 100 mio. årlige procedurer/operationer/konsultationer/undersøgelser til engangsbrug. I dag har Ambu 1,7 pct. af det marked, og det skyldes i høj grad, at konverteringen til engangsbrug næsten ikke er kommet i gang.

Ligesom ved nedjusteringen i august står man tilbage med et billede af, at ambitionerne er skruet ned, ikke kun pga. den langsommere konvertering til engangsbrug, men også fordi man vil være sikker på at kunne holde det, man lover. Den manglende tillid fra aktiemarkedet var en af de læringer, man oplistede at have taget med fra evalueringen af de senere års udvikling.

Selvom den igangværende turnaround skulle vise sig succesfuld over de næste par kvartaler, så er det væsentligt at huske på, at aktiekursen ikke af den grund kan forvente opbakning og hjælp fra nøgletallene. Markedsværdien er i dag rundt regnet 20 mia. kroner, og det skal ses i forhold til en omsætning på 4,5 mia. kr.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank