Analyse fra Unicredit, bearbejdet til dansk
Eskalationsspiral i Mellemøstkonflikten // Hvordan håndterer de finansielle markeder de geopolitiske spændinger?
Den 7. oktober 2023 dræbte den radikale islamiske terrororganisation Hamas hundreder af mænd, kvinder og børn i Israel. Angrebet kastede Mellemøsten ud i en dyb krise. Omkring et år efter angrebet er konflikten gået ind i en ny fase af eskalation og har også spredt sig til Libanon og Iran, hvilket vækker frygt for en større, direkte konflikt mellem Israel og Iran.
Selvom den amerikanske præsident Joe Bidens administration gentagne gange har opfordret til deeskalering, forbliver de globale finansmarkeder overraskende rolige i lyset af de seneste udviklinger: VIX-indekset er steget for nylig, men historisk set ligger det stadig på et moderat niveau omkring 20, hvilket er langt under toppen efter COVID-pandemiens udbrud og også under værdien, der blev observeret under markedsuroen i begyndelsen af august i år (se graf 1). Vi belyser baggrunden og skitserer, hvilke udviklinger der kan føre til en større “risk-off”-bevægelse på markederne.
Risk-off: Når markedsdeltagere er risikoaverse og foretrækker sikre investeringer, betegnes det som en “risk-off” stemning. I risk-off stemning trækker investorer ofte deres penge ud af risikofyldte investeringer og investerer i sikre investeringer som statsobligationer eller guld.
Grafik 1: VIX-INDEKSET FORBLIVER PÅ ET MODERAT NIVEAU
Note: Tidligere præstationer, simuleringer og prognoser er ikke pålidelige indikatorer for fremtidige resultater. Indeksene kan ikke købes og inkluderer derfor ingen omkostninger. Ved investering i værdipapirer påløber der omkostninger, som reducerer afkastet.
Kilde: Bloomberg, UniCredit Group Investment Strategy, observationsperiode: 15.10.2019-15.10.2024.
Mellemøstkonflikten påvirker oliemarkedet: Olieprisen stiger midlertidigt
Indtil begyndelsen af oktober havde oliemarkedet stort set ignoreret de stigende spændinger i Mellemøsten. I lyset af svækkende efterspørgsel i Kina og tegn på en økonomisk afmatning i USA var oliepriserne generelt faldet de seneste måneder. Efter at prisen på Brent-råolie faldt betydeligt i tredje kvartal – og midlertidigt nåede sit laveste niveau i næsten tre år i september – steg prisen med næsten 10% i begyndelsen af oktober efter Irans missilangreb på Israel (se graf 2). Selvom dette var den største stigning siden januar 2023, virker bevægelserne stadig moderate: oliepriserne er steget, men fra et lavt niveau.
Grafik 2: Oliepriser stiger kun moderat i en langsigtet kontekst
Note: Tidligere præstationer, simuleringer og prognoser er ikke pålidelige indikatorer for fremtidige resultater. Indeksene kan ikke købes og inkluderer derfor ingen omkostninger.
Kilde: Bloomberg, UniCredit Group Investment Strategy, observationsperiode: 15.10.2019-15.10.2024.
USA er langt den største olieproducent i verden
Selvom den globale efterspørgsel på olie stadig vokser, er den aftagende. USA’s Energy Information Administration (EIA) sænkede for nylig sine råolieprisprognoser for dette og næste år. Ifølge EIA er det blandt andet ændringer i energisystemer globalt – såsom udvidelsen af elbiler og den hurtige vækst i vedvarende energikilder – som bidrager til udviklingen.
Grafik 3: USA er langt den største olieproducent i verden
Kilde: US Energy Information Administration (EIA), UniCredit Group Investment Strategy.