Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Analyse. Virogates’ ledelse tror på stærk vækst de næste kvartaler   

Morten W. Langer

torsdag 12. maj 2022 kl. 14:27

Vi holder fast i Virogates i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, selvom aktien er faldet dramatisk over de seneste måneder. Ligesom de fleste andre mindre likvide aktier, er det lille danske biotek-selskab dykket markant i aktiekurs, skriver chefredaktør Morten W. Langer efter, at Virogates har aflagt regnskab for første kvartal.

Vi har faktisk i et stykke tid gerne villet af med aktien, da vi ikke har ønsket at været inde i mindre likvide aktier. Men det har været et problem, at aktien netop handles meget lidt. Så selvom vi i porteføljen kun har en lille post, har det ikke være muligt at sælge i dette marked.

Efter aflæggelse af regnskabet for første kvartal 2022 forleden, har vi valgt at holde fast og supplere lidt op i aktier. Virogates aktier er fortsat meget høj risiko, men efter en samlet vurdering af regnskabet, ser vi nu stigende muligheder for, at aktien kan blive en super god case. Det kommer næppe til at ske de første kvartaler, hvor selskabets ledelse skal bevise, at dens vurdering af, at der ikke er behov for at hente ekstra kapital, holder stik.

Aktien er netop blevet sat meget ned, fordi pengekassen er ved at løbe tør. I årets første kvartal var cash flow negativt med 4,0 mio. kr., hvorefter der er knap elve mio. kr. tilbage i kassen. Alt andet lige rækker det til to et halvt kvartal, altså ca. til oktober i år, med samme cash burn.

Det er dog vigtigt at bemærke, at ledelsen fortsat skriver, at ’ ViroGates still expects to become cash flow positive with the existing cash at hand based on the existing activities.’ Med andre ord skriver ledelsen indirekte, at der ikke bliver behov for at hente kapital, fordi kassen løber tør. Eller rettere sagt, at selskabet bliver cash positive inden kassen er tom, altså medmindre der planlægges nye aktiviteter. Og denne verbale kattelem for alligevel at hente mere kapital ved en kapitaludvidelse skaber en del nervøsitet blandt investorer og analytikere. Men det synes at være stigende risikabelt for ledelsen og tilliden til den at fastholde dette statement, hvis man ikke er meget sikker i sin sag.

Det skal tilføjes, at selskabets revisor også har hånden på kogepladen, da han har givet en going concern påtegning i årsregnskabet, hvilket indikerer, at ledelsen har sandsynliggjort for revisor, at der er cash nok til drift de næste tolv måneder fra regnskabsaflæggelsen. De underliggende forudsætninger kan altid skride. Men vi lægger også vægt på, at investorer omkring selskabet vurderer, at ledelsen hører til en gruppe af mere forsigtige og konservative, når der gælder udmeldinger om fremtiden og forventninger.

Under alle omstændigheder skal indtægterne speedes markant op, hvis der skal cash plus på driften allerede hen over sommeren eller det tidlige efterår. Vi har gravet lidt i tallene for at forstå, om det virker realistisk. Og vores konklusion ud fra de foreliggende oplysninger er, at det måske godt kan lade sig gøre.

“Vores udmelding om, at vi kan blive cash flow positive med eksisterende likviditetsreserve for vores eksisterende aktiviteter, står stadig til troende. Det er klart, at der kan opstå et behov for yderligere kapital til aktiviteter, som ikke var finansieret af provenuet fra vores IPO. Det kunne være segmenter uden for det eksisterende fokus på akutmodtagelser eller anden ekspansion, som vi også nævnte det i prospektet i sin tid,” siger direktør Jakob Knudsen.

Under alle omstændigheder skal indtægterne øges markant, hvis der skal skabes balancen med den aktuelle omkostningsbase. Og hvis det faktisk sker, kan Virogates aktien få en helt anderledes positiv udvikling. Vi bemærker følgende positive byggeklodser.

For det første har Virogates sidste starten af året mere end fordoblet antallet af sygehuskunder, der brugers selskabets markør til sporing af COVID- forværringsrisici. Kunder tallet er steget fra 15 til 33, og det har endnu ikke sat sig i likviditeten, da sygehusene typisk betaler med to kvartalers forsinkelse. Alt andet lige bør cash flow stige i de kommende kvartaler fra dette salg, men kundetilgodehavender er dog steget mindre end gæld til leverandører.

For det andet ser vi god mulighed for at antallet af kunder fortsat vil stige, fordi COVID fortsat er et problem i store dele af verden, og det er bevist, at testningen kan spare store omkostninger på sygehusene, fordi man tidligere og hurtigt kan spore risikoen for, at smittede udviklere meget alvorligere symptomer.  I Q1-regnskabet oplyses, at ’ The positive trend with an increasing shift in sales mix towards more clinically relevant products is expected to continue as more clinical routine customers are onboarded.’

For det tredje tyder meget på, at omkostningerne til forskning og udvikling vil falde de kommende kvartaler. Alene i Q1 var de på 2,1 mio. kr. Dels slutter EU projektet, og POC+ produktudvikling af produktet POC+ forventes også afsluttet i første halvår 2022. selskabet har efter det oplyste modtaget et EU grant på 2,8 mio. kr. til dette projekt, hvor pengene ved udgangen af første kvartal ikke var indbetalt.

For det fjerde har ledelsen tidligere oplyst, at det nye produkt POC+ vil være parat til lancering i 2. kvartal, dvs. lige om lidt. Og det giver mulighed for en COVID-test med et prik i fingeren, og det gør altså produktet markant lettere at anvende og mere tilgængeligt. Det vil betyde, at testen ville kunne anvendes ikke kun på sygehuse med laboratorier, men også hos praktiserende læger og andet sundhedsmæssigt frontpersonale.

”Vi har ikke indregnet en omsætningseffekt af vores POC+ produkt i vores budgetter, da produktet fortsat er i udvikling,’ siger Jakob Knudsen.

Vores konklusion er, at Virogates fortsat et en højrisiko case. Men der er underliggende også nogle muligheder, som kan blive en fuldstændig game changer for selskabet.  Modsat vil udmeldingen om en kapitalforhøjelse sætte aktiekursen endnu længere ned, vurderer vi.

Alt andet lige vil en kapitalforhøjelse nu til de lave kurser se mærkelig ud, hvis den øvrige del af forretningen udvikler sig positivt, og hvis aktiekursen på det grundlag forventes at stige. En kapitalforhøjelse inden for de næste måneder vil efter vores vurdering være et alvorligt advarselssignal, som vil indikere, at ledelsen alligevel ikke kan levere den forventede positive udvikling.

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Pharma Nord søger regnskabsasistent
Region Syddanmark
Udløber snart
Business partner & project controller til internationale projekter
Region Hovedstaden
Udløber snart
Project controller til internationale projekter
Region hovedstaden
Kontorchef med interesse for økonomi og politik
Region Hovedstaden
Energinet søger økonom til IT
Region Syd½
Nyt job
Energinet søger 3 interne økonomikonsulenter
Region
BUSINESS CONTROLLER – PRÆG DIN EGEN ROLLE OG BIDRAG TIL DEN GRØNNE OMSTILLING
Region Syd
Udløber snart
PROCUREMENT LEAD TIL ET AF DE STØRSTE DANSKE ANLÆGSPROJEKTER
Region Syd
Udløber snart
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Udløber snart
Project Controller to good and welcoming team
Region Hovedstaden
Udløber snart
Vil du håndtere selskaber for milliarder?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank