Ledelse

Analytikere misser ”odds” på ISS’ Aarup og hans stjernehold

Oekonomisk ugebrev

mandag 07. juni 2021 kl. 7:00

Hvis det danske landshold her kort før EM fik forstærkninger, fordi Christiano Ronaldo og Lionel Messi skiftede statsborgerskab, er det 100 procent sikkert, at oddsene på Danmark som europamestre ville falde, fordi sandsynligheden for dansk sejr ville stige. Bookmakerne tager lynhurtigt højde for ændringer i holdopstillingen på en måde, som aktieanalytikerne ikke gør, når de vurderer værdien at et børsnoteret selskab. Sådan lyder indledningen på kommentar fra Martin Bundgaard om, hvad der for tiden sker i ISS. Han er børskommentator på Økonomisk Ugebrev og tidligere børsmægler og nuværende developer.

Tag nu ISS, som igennem et år har skiftet stort set hele besætningen ud i toppen af selskabet. Den ene ledelsesstjerne er rekrutteret efter den anden, men alligevel er situationen den, at langt de fleste analytikere har en salgsanbefaling på selskabet, og aktien er stadig den suverænt mest shortede på børsen.

Historikken kort fortalt: Med Jeff Gravenhorst som CEO har ISS de seneste år skuffet aktiemarkedet med faldende indtjening og fejlslagne kontrakter. Men sidste år fik selskabets hovedaktionær Kirkbi Invest nok. Deres CEO Søren Thorup Sørensen, en hård nyser med fortid i blå Maersk, blev sat ind i bestyrelsen, og selvom han blot er menigt bestyrelsesmedlem, er han den egentlige bagmand bag den enorme persontransformation på de øverste poster i ISS.

Reelt har han skiftet både CEO, CFO samt den tidligere bestyrelsesformand i ISS. Det er godt nok blevet kaldt noget andet, men det er, hvad der er sket. Sammen med den øvrige bestyrelse har han derefter udpeget den tidligere bankstjerne – den forbigåede CEO for Danske Bank Jacob Aarup – til at sætte det kommende dream team i ISS.

Det er nemlig en disciplin, Jacob Aarup mestrer. I Danica pension har han før med stor succes sat et vinderhold. Hans filosofi er ret enkel. Han går efter at finde den bedste person til alle vigtige poster, hverken mere eller mindre, koste hvad det vil.

Efter Aarup havde analyseret situationen i ISS, og lagt selskabets fremadrettede strategi One ISS, har hans vigtigste mission de seneste otte måneder været at sætte det hold, der skal bringe ISS tilbage på vindersporet. Af danske kapaciteter er det mest bemærkelsesværdige, at han har fået Niels Smedegaard med på holdet som bestyrelsesformand.

For folk, der kender det internationale jobmarked, er ansættelsen af Markus Sontheimer, der blev udpeget som årets CIO (IT) i Tyskland i 2020, en styrkelse, der er blevet bemærket. Det samme er de nye country managers i England og Tyskland, hvor særligt den nye tyske landechefs baggrund kan vise sig at være vigtig. Hun har således tidligere været en del af ledelsen i Deutsche Telekom, som er ISS’ største problemkunde.

Som talmand har Jacob Aarup selvfølgelig udpeget en ny kassemester. Godt nok blev Kasper Fangel først officielt tituleret CFO i december, men reelt var det tydeligt for enhver, at han var fremtidens mand, da han blev udnævnt til ”deputy CFO” straks Aarup stod ved roret. De dygtigste CEO’s, CFO’s og anerkendte bestyrelsesmedlemmer er ikke nogen, man bare lige rekrutterer.

Jacop Aarup tiltrækker de største stjerner
Man kan lidt populært sige, at de er en slags nutidige rockstjerner, der kan vælge og vrage mellem gode tilbud – og så de supergode….

Når det er lykkedes Jacob Aarup at ansætte den ene ledelsesstjerne efter den anden fra den øverste hylde, er det selvfølgelig fordi de har købt ind på Aarups samlede analyse og strategi for ISS. Havde de ikke troet på, at ISS var en fremtidig vinder, havde svaret på tilbuddet været et nej tak.

Samlet set kan man på nuværende tidspunkt sige, at Jacob Aarup har taget en hel række ledelsesmæssige geværgreb, og derfor er det sikkert både for ham selv og mange andre, der ikke forstår børsverdenen, en stor overraskelse, at han blot blev nummer 29 i Økonomisk Ugebrevs årlige DirektørRating, hvor analytikere og porteføljeforvaltere vurderer landets topchefer.

Men for analytikere og porteføljeforvaltere er sproget simpelt og helt enkelt og let at forstå. En stigende aktiekurs er ofte lig med en god rating. Dem, der stemmer, har nemlig det helt klare syn og opfattelse, at der skal en stigende aktiekurs til, før dygtigt arbejde bliver belønnet med laurbær og anerkendelse.

Tag nu f.eks. Pandora, som for halvandet år siden befandt sig samme sted som ISS, vingeskudt og med manglende tillid, og som konsekvens derfor den mest shortede danske aktie. Men siden er først CFO Anders Boyer blevet belønnet med en topplacering, når det gælder vurderingen af CFO’s, og i år er CEO Alexander Lacik rangeret som den tredjemest succesrige CEO.

Forklaring: Man kan se deres medicin på Pandoras dårligdomme har virket, da børskursen det seneste år er tordnet i vejret.

På strandhugst hos Pandora
Pandoras succes er helt sikkert heller ikke gået Jacob Aarups næse forbi. Han har således været på strandhugst hos Pandora og hapset en af Danmarks dygtigste indenfor investor relation, Michael Bjergby, til at folde ISS’ kommende transformation ud overfor aktiemarkedet, og vise, at Aarups medicin virker på ISS. På samme måde som Boyers og Laciks gør det på Pandora.

For os, der følger finanssektoren tæt, har navnet Jacob Aarup i mange år været forbundet med en kommende topchef. Rygterne om hans stærke ekspertise begyndte allerede at florere for små ti år siden, og Finanstilsynet sidder forhåbentlig med røde ører, fordi de ikke vurderede, han var kapabel til at stå i spidsen for Danske Bank, nu hvor det viste sig, at den senere CEO for banken havde oversete hvidvaskskandaler med i bagagen. Men det kan ISS og – tror jeg – selskabets aktionærer glæde sig over i fremtiden.

Jacob Aarup har således kastet både sjæl og små 20 mio. private kroner ind i et “bet” i form af købte ISS-aktier på, at han får vendt ISS butikken, og på at han får sendt aktien nordpå. Overfor sig har han en hær af shortere, stort set alle udlændinge, der af mange årsager tror, Facility Management industrien og ISS går en svær fremtid i møde.

Jacob Aarup er for dem en Jacob ”hvem”, da hans navn og brancheerfaring er ikke-eksisterende. Som tidligere hedgefond manager er investering og vurdering af et selskabs værdi imidlertid noget, som Jacob Aarup i den grad har forstand på. Derfor tror jeg, de udenlandske shortere undervurderer deres modstander – Jacob Aarup.

Det kan være, at de store udenlandske shortere snart får sig en forskrækkelse.

Godt nok er der lang, lang vej tilbage til ISS i gammel topform, men det er ikke usandsynligt, at ISS kan forhandle en exit aftale på plads med det danske forsvar (deres anden store problemkontrakt). Forsvarsministeren sagde således i et samråd for nylig, at hun var overbevist om, at man kan finde en snarlig løsning med ISS. Q2 resultatet, der offentliggøres i august, kunne ligeledes være en mulig kurstrigger med fortsatte forbedringer af marginalerne.

Min tilgang til at vurdere aktier ligner mere bookmakernes vurdering af mennesker end aktieanalytikernes regnemodeller. Jeg købte ISS aktier i samme øjeblik, Jacob Aarup blev udpeget som CEO, og den investering har jeg siden forøget. Mit gæt er, at om et år er Jacob Aarup strøget frem i Økonomisk Ugebrevs årlige CEO Rating, aktien er steget, og de udenlandske shortere er slået tilbage af Aarup & hans udvalgte hold.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
ESG Investment Specialist til BankInvests obligationsafdeling
København
30-06-2021
København
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]