Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Anbefalinger for First North-selskaber er en sovepude

Morten W. Langer

onsdag 18. januar 2023 kl. 17:55

Finanstilsynet: Flere First North-selskaber udtaler sig mere optimistisk om deres situation, end regnskabstallene viser

Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder er nu kommet med det endelige sæt anbefalinger om god selskabsledelse for de mindre vækstselskaber. Men der er desværre ingen grund til at tro, at de nye anbefalinger vil styrke tilliden til First North, da de ikke tager fat om de konkrete problemer.

Tanken bag et sæt anbefalinger om god selskabsledelse for de mindre børsnoterede vækstselskaber er rigtig god. Velkendt er det, at der er behov for over en bred kam at styrke tilliden til selskaberne og deres rapportering. Da de almindelige anbefalinger om god selskabsledelse for de store selskaber på hovedmarkedet ikke gælder for selskaber på First North og Spotlight, er der brug for noget lignende her.

Ligegyldige anbefalinger
Den nye forening for vækstvirksomheder, med direktør Thomas Black-Petersen i spidsen, vil selvfølgelig gerne starte blødt ud for at få flest mulige selskaber med. Men foreningen skyder sig selv i foden med de nye anbefalinger ved at gøre sig selv og anbefalingerne ligegyldige.

Dermed fortaber de en oplagt mulighed for at gøre en forskel. Dynamikken i den slags følg eller forklar-anbefalinger er nemlig, at det ser rigtig dårligt ud for de selskaber, som vælger slet ikke at følge anbefalingerne.

Disse selskaber vil hurtigt diskvalificere sig selv fra at blive opfattet som seriøse og professionelle. Derfor vil de fleste selskaber vælge at følge anbefalingerne.

Problemet er dels, at de nye anbefalinger ikke adresserer konkrete problemer som eksempelvis den flagrende ARR-rapportering. Og dels omfatter de fleste anbefalinger interne ledelsesprocesser, som burde være en selvfølge, og som der slet ikke skal fortælles om til omgivelserne.

Eksempelvis anbefales det, at bestyrelsen gennemfører en årlig selvevaluering. Tak, det sker allerede i alle de selskaber, noterede som unoterede, hvor bestyrelsen er blot en smule professionel. Anbefalingerne lægger ikke op til, at bestyrelsen oplyser eksternt om evalueringsmetode samt resultater fra evalueringen, som det gælder for de store børsnoterede selskaber.

En anden anbefaling (2.1) lyder, at bestyrelsen besættes med kompetente medlemmer med relevante erfaringer, og i en tredje anbefaling (2.10) foreslås det, at bestyrelsen udarbejder et årshjul, som bestyrelsen tilrettelægger sit arbejde efter.

Der er her tale om forhold, som enhver dansk bestyrelse langt hen ad vejen allerede følger, eller i hvert fald burde følge ud fra almindelig sund fornuft.

Særligt for små vækstselskaber er likviditetsberedskabet en altafgørende oplysning. På den ene side er det derfor godt med anbefaling 2.6 om, at ”bestyrelsen udarbejder budget for resultat og pengestrømme, herunder en likviditetsplan med tilstrækkelig likviditetsbuffer for de kommende 12 måneder.”

På den anden side er det naturligvis centralt, at investorerne også får denne viden. Men det lægges der ikke op til.

Efterlyser transparens
Anbefalingerne slår også ned på nogle felter, hvor der muligvis kan ske positive ændringer mod mere kvalitet i den eksterne rapportering.

Det handler om anbefaling 1.8, som lyder, at ”selskabet tilstræber størst mulig transparens om ejerstruktur, ledelsesmæssige bindinger og lockup perioder”.

I forlængelse heraf hedder det, at ”vedrørende ejerstruktur anbefales særligt på selskabets hjemmeside, at oplyse overskueligt om offentligt tilgængelige oplysninger om aktionærers oplyste ejerandele (fx de oplysninger, der er registreret af selskabet hos Erhvervsstyrelsen (…)”

En nyttig anbefaling er også at præcisere det åbenlyse om udmelding af resultatforventninger. I anbefaling 1.7 anbefales det, ”at selskabet udarbejder resultatforventninger og at resultatforventningerne omfatter det kommende regnskabsår. Det anbefales herunder, at selskabet oplyser om de væsentligste budgetforudsætninger, der ligger bag selskabets resultatforventninger (…).”

Et velment råd herfra er overordnet, at foreningen nu lader anbefalingerne virke et år, og at man herefter reviderer dem med henblik på at gøre dem mere relevante, konkrete og med offentliggørelse af ledelsernes praksis på de enkelte områder.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank