Med maksimumpoint i fem ud af seks målepunkter vinder Novozymes Økonomisk Ugebrevs klimarating for life science-sektoren 2023. Lige efter følger Coloplast – ALK-Abelló og Lundbeck deler tredjepladsen. I bunden af listen ligger Zealand Pharma med blot ét point ud af 13 mulige. Novo Nordisk ligger i den øvre del af midterfeltet. Men life science-branchen klarer sig generelt dårligt med en score under C25-gennemsnittet og milevidt fra finanssektorens klimapræstationer, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen i denne gennemgang af ØU Life Science Klima Rating 2023.
Med 11 point ud af 13 mulige indtager Novozymes førstepladsen i ØU Life Science Klima Rating 2023. Herefter følger Coloplast med ti point – ALK-Abelló og Lundbeck deler tredjepladsen, begge med ni point.
De fire virksomheder er alle kendetegnet ved ikke blot at tale om klima, men rent faktisk levere betydelige konkrete resultater: Lundbeck har reduceret sit samlede scope 1,2 og 3 klimaaftryk med fem pct. i forhold til sidste år, Coloplast har siden 2017 reduceret sit scope 1 og 2 aftryk med 46 pct.
Årets vinder, Novozymes, har det seneste år reduceret sit scope 1 og 2 aftryk med 26 pct. Og i samme periode er det samlede aftryk (scope 1, 2 og 3) reduceret med knap én pct. Over de seneste fem år har enzymproducenten formået at reducere scope 1 og 2 aftrykket med 61 pct. Selskabet scorer desuden maksimumpoint i forhold til vedvarende energiandel, klimarapportering og klimakomponenter i topchefløn.
”Klimahandling er en integreret del af Novozymes’ forretningsstrategi. I de seneste år har vi taget vigtige skridt på rejsen mod net-zero, og vi har ambitiøse mål om yderligere CO2-reduktion i de kommende år. Vi er glade for den flotte placering på listen, og vi glæder os over, at medier som Økonomisk Ugebrev er med til at sætte fokus på vigtigheden af CO2-reduktion”, siger Morten Enggaard Rasmussen, EVP, People, Sustainability & Brand i Novozymes. I bunden af ranglisten ligger Zealand Pharma med blot ét point ud af 13 mulige.
Biotekselskabet oplyser hverken om selskabets scope 1, 2 eller 3 aftryk, eller om hvor stor en andel af energiforbruget, der stammer fra vedvarende energikilder. Zealand Pharma opnår udelukkende point i målepunkt 6, der omhandler klimakomponenter i topchefbonus – ifølge selskabets seneste vederlagsrapport vedrører 5 pct. af det årsbaserede bonusprogram for topledelsen igangsættelse af CO2-reducerende initiativer.
Økonomisk Ugebrev har spurgt Zealand Pharma, hvorfor selskabet ikke inkluderer data for CO2-aftryk i sin seneste CSR-rapport, samt hvorvidt selskabet har planer om fremadrettet at rapportere om scope 1, 2 og 3 aftryk. Zealand Pharma er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. ChemoMetec, der producerer og sælger celleanalyseudstyr, oplyser heller ikke om sit scope 1, 2 og 3 aftryk – hvorfor selskabet også ender langt nede på listen med blot tre point. Niels Høy Nielsen, Chief Financial Officer i ChemoMetec, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at selskabet naturligvis har planer om at få klimarapporteringen på plads i god tid inden EU-direktivet vedrørende bæredygtighedsrapportering for alvor træder i kraft de næste par år.
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.