Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Brev fra chefredaktøren om Ugens Pejlemærker: Her er de stærkeste og svageste danske aktier

Morten W. Langer

lørdag 23. september 2023 kl. 13:53

Brev fra chefredaktøren om Ugens Pejlemærker

Den ugentlige aktiekommentar er afløst af “Chefredaktøren om Ugens Pejlemærker”, som fremover kun er delvist åben for ikke-abonnenter. Abonnement på ØU Formue kan bestilles her

Kære læser

Du sidder nu med den tredje udgave af det nye ØU Formue, og vi har allerede fået en masse gode forslag fra læserne til, hvordan vi kan forbedre udgivelsen endnu mere. Derfor har vi indarbejdet nogle ændringer i denne udgave, i forhold til den seneste udgave.

For det første har vi genindført kursmål i de konkrete aktieanalyser af enkeltselskaber og i oversigtstabellen med styrkescore og tekniske signaler. Bemærk, at det fortsat er lidt anderledes end tidligere: Kursmålene gælder en langsigtet fundamental vurdering af de enkelte aktier. Kursmålet er altså baseret på vores basisanalyse af økonomisk performance, ledelseskvalitet, økonomiske og aktienøgletal, strategi og konkurrenceposition.

Det langsigtede kursmål er suppleret af to sæt anbefalinger, som er opdelt på en køb-neutralsalg vurdering på langt sigt (6-12 måneder) og på kort sigt (1-4 uger). De kortsigtede vurderinger er i høj grad baseret på kortsigtede styrkesignaler, teknisk analyse, shortselling og ændrede analytikerestimater.

For det andet vil vi fremover også tegne et overordnet billede af udvalgte konklusioner fra vores tværgående dataanalyser af aktierne på det danske aktiemarked, hvor vi bringer unikke analyser, som ikke fås andre steder.

Ugens styrkesignaler og teknisk analyse viser, at kun otte C25-aktier er i langsigtet optrend over 200 dages glidende gennemsnit. Kun fire af dem er også i en optrend på 20 og 50 dages glidende gennemsnit, og de fire aktier topper også styrketabellen. Det drejer sig om FLS, Danske Bank, Nordea og Jyske Bank, hvoraf tre af dem har vist yderligere styrketegn i ugen.

Tryg og Bavarian ligger også godt, mens Demant er tæt på det fine selskab. Aktien er fortsat i nedtrend på 20 dages glidende gennemsnit. Styrketabellen og den tekniske analyse viser mange røde signaler, og de blev bekræftet for Genmab og Royal Unibrew den seneste uge.

Omkring udviklingen i shortfondenes køb og salg viser ugens data, at de udenlandske storfonde fortsætter deres angreb på Novozymes, hvor shortandelen senest er øget til hele 10,1 pct. af aktiekapitalen. Største shortforøgelse har den seneste uge ramt ChemoMetec, hvor væksten ser ud til at været gået stå, men hvor værdiansættelsen fortsat er tårnhøj.

Shortfondene har også øget i Netcompany og Royal Unibrew, og det er også advarselssignaler.

I gennemgangen af ændrede analytikerestimater bemærker vi, at der fortsat er ny optimisme omkring Vestas. Justeringerne af EPS-estimater er i procent ganske store, men det skal tages med forbehold, fordi udgangspunktet for den forventede EPS for 2024 er under én. Særligt bør man holde godt øje med Rockwool, som analytikerne virkelig også har et godt øje til. Til gengæld ser analytikerne med stigende skepsis på A.P. Møller-Mærsk, GN Store Nord og FLS.

Omkring det overordnede marked bemærker vi, at de store centralbanker fortæller os, at de sikkert langt fra er færdige med at sætte de korte renter op. Det har de seneste uger medført et yderligere løft til både korte og lange renter.

På den anden side er Europa fortsat på vej mod en økonomisk recession med vigende privatforbrug og lavere aktivitet i erhvervslivet. Sådan tegnes billedet i hvert fald af de nye Flash-målinger fredag af erhvervstilliden i Europa.

Endelig holder oliepriserne sig på det højeste niveau i flere måneder, og det kan meget vel slå igennem som højere inflation senere sammen med højere løninflation. Alt i alt en grim cocktail, der ikke varsler godt for det finansielle og erhvervsmæssige klima de næste 3-6 måneder.

Markedsteknik: Fredag aften lukkede den amerikanske S&P Future under vores pejlemærke i 4400, som vi har udpeget som afgørende de seneste fem uger. Den tyske DAX Future holder sig lige netop over pejlemærket i 15.600 efter to nye tests den seneste uge. Vi ser det nu som et spørgsmål om tid, før denne støtte falder.

I den kommende uge holder vi øje med: Tysk IFO-indeks (mandag kl. 10), Ordreindgang varige goder, USA (onsdag kl. 14.30), Harboes Q1-regnskab (torsdag), inflationstal, Tyskland (torsdag kl.14), core inflation, Eurozone (fredag, kl 11), Core PCE priser, USA (fredag kl. 14.30), Michigan forbrugertillid, USA (Fredag kl. 16).

God læselyst

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank