Store børsnoterede selskaber som Coloplast, Chr. Hansen, Novozymes, Rockwool, Vestas og Ørsted optræder på Corporate Knights (CK) internationale rangliste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder. De seks danske virksomheder har efterfølgende brugt CK-hæderen til at afstive deres bæredygtighedsprofil via pressemeddelelser og opslag på sociale medier. CK-indeksets troværdighed skæmmes dog af, at det rummer en del kontroversielle selskaber, herunder fast fashion producenter med ringe arbejdsforhold i leverandørkæden, samt banker, der finansierer tjæresand og fossil ekspansion, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen.
Den 18. januar i år indledte Vestas et LinkedIn-opslag med ordene: “Vestas ranked the most sustainable company in the energy industry and #2 across all sectors in the world.” Samme dag udsendte Rockwool en pressemeddelelse med overskriften: ”ROCKWOOL ranks 16th among world’s 100 most sustainable companies.”
De glade budskaber skyldtes, at den canadiske medie- og analysevirksomhed Corporate Knights (CK) netop har offentliggjort sin top-100 liste over verdens mest bæredygtige virksomheder. Coloplast, Chr. Hansen, Novozymes og Ørsted optræder også på listen – og ligesom Vestas og Rockwool har disse fire danske C25-selskaber brugt CK-indekset til at afstive deres bæredygtige image via offentlige erklæringer.
Men er CK rent faktisk i stand til at udpege verdens 100 mest bæredygtige virksomheder – eller i det mindste komme med et solidt og troværdigt bud herpå? Og hvis ikke, er der så overhovedet grund til at være stolt over at være på CK’s top-100 liste?
CK-indekset for 2023 indeholder en del selskaber, som umiddelbart ikke synes at høre hjemme på en liste over verdens mest bæredygtige virksomheder. Eksempelvis udråber CK tøjproducenterne Adidas og Puma som værende blandt verdens 100 mest bæredygtige virksomheder, hvilket umiddelbart springer i øjnene, da tøjindustrien er berygtet for et højt klimaaftryk, et enormt vandforbrug og ringe arbejdsforhold.
Disse forhold spiller dog nær ved ingen rolle i CK’s bedømmelse af tøjproducenters bæredygtighedsniveau – klimaaftryk (kun scope 1 og 2), vandforbrug og affaldshåndtering udgør nemlig tilsammen blot 0,23 pct. af bæredygtighedsscoren. Til sammenligning udgør kønsdiversitet og etnisk mangfoldighed i topledelsen og bestyrelsen samlet set 10 pct. af scoren (de resterende 89,77 pct. af scoren afgøres blandt andet ud fra antal arbejdsulykker samt omfanget af bæredygtig omsætning, der for tøjindustriens vedkommende blandt andet handler om at have de rette miljøcertificeringer).
Økonomisk Ugebrev vil i næste uge se nærmere på CK’s metodologi – her skal blot bemærkes, at Adidas og Puma sagtens kan have store miljøaftryk og byde på ringe arbejdsforhold, uden at det rykker nævneværdigt ved CK’s vurdering af disse virksomheders bæredygtighedsniveau.
Et andet eksempel på umiddelbart fejlplacerede selskaber på CK’s top-100 liste findes blandt listens 11 banker. Syv af disse banker knyttes i rapporten Banking on Climate Chaos – Fossil Fuel Finance Report 2022 sammen med finansiering af fossile selskaber, der udvider deres fossile aktiviteter – dertil kommer, at flere af de syv banker finansierer både kulselskaber og tjæresandsindustrien. Det gælder eksempelvis den franske storbank BNP Paribas, der ifølge rapporten både finansierer fossil ekspansion, tjæresand, kul og fracking – alligevel vurderer CK, at BNP Paribas er blandt verdens mest bæredygtige virksomheder.
Økonomisk Ugebrev har kontaktet de seks danske virksomheder, der markedsfører sig med at være på CK’s top- 100 liste. Vi har i den forbindelse spurgt til, hvorvidt de betragter CK som en autoritet, der er i stand til at udpege og rangere verdens mest bæredygtige virksomheder, om de har sat sig ind i CK’s metodologi samt hvor pålidelig CK’s liste egentlig er – set i lyset af, at den rummer en del tvivlsomme selskaber eksempelvis fra fast fashion industrien.
Ingrid Reumert, SVP, Head of Global Stakeholder Relations i Ørsted, finder CK’s top-100 liste interessant, fordi den er tværsektoriel og forsøger at rangere selskaber på en lang række bæredygtighedsparametre, som både inkluderer selve produktet og integration af bæredygtighed i virksomheden.
Læs resten af artiklen her.
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.