Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Dansk marked afdæmpet positivt, Mærsk en raket

Morten W. Langer

lørdag 13. januar 2024 kl. 13:02

ESG i CEO-bonus: Klimafokuserede Mærsk på dumpeplads
Kære læser

2024 er startet nogenlunde, som vi havde forventet: De fleste vestlige aktiemarkeder har de første uger af det nye år ligget en smule underdrejet. Derimod har det danske aktiemarked klaret sig bedre end gennemsnittet på grund af en tung vægt i defensive health care aktier, som bliver løftet frem af den igangværende sektorrotation ud af cykliske aktier. Mange aktiestrateger og økonomer snakker for tiden om, at vi står foran en goldilock situation med lav vækst og lav inflation. Altså en situation, som er en drøm for aktiemarkedet, og som skulle danne grundlag for store aktiekursstigninger de kommende måneder. Vi håber, det går sådan. Men vi er skeptiske. Vi forklarer her hvorfor:

De seneste inflationstal har været ok. Men der er under overfladen nu øgede risici for, at højere transportpriser og højere energipriser på grund af konflikten i Det Røde Hav vil sætte sig i højere råvarepriser og forbrugerpriser de næste måneder. Til gengæld vil en fortsat konflikt være supergodt for overskuddene i Mærsk, Torm og Norden. Mærsk-aktien er allerede sprunget 30 pct. i vejret, og analytikere opjusterer nu deres estimater dramatisk.

Negative signaler fra tre fronter

Vores største bekymring er, om den økonomiske vækst for alvor begynder at skride. Vi ser negative signaler fra tre fronter:

For det første synes erhvervslivet nu at begynde at skrue markant ned for beskæftigelsen. De seneste data fra ISM for amerikansk serviceindustri indikerer færre ansatte forude.

For det andet er de amerikanske lønstigninger nu begyndt at bakke, og det kunne indikere aftagende pres på arbejdsmarkedet.

For det tredje viser de seneste survey data for amerikansk beskæftigelse 700.000 færre arbejdspladser fra november til december.

Så overordnet synes vi ikke, at det ser særlig positivt ud.

Aktiemarkedets fokus vil dog inden for få uger dreje over mod den kommende 4. kvartalsregnskabssæson. Heller ikke her er der grundlag for de store smil. For de europæiske Stoxx 600 selskaber (inkl. de danske C25 selskaber) er analytikerforventningen et overskudsfald på i gennemsnit 2 pct. (ekskl. energiselskaber) i forhold til 4. kvartal 2022.

Forventningen til de danske selskaber er moderate 1,1 pct fremgang, mens den for svenske selskaber er 8 pct. og for norske selskaber minus 33 pct. Bedste sektorer i 4. kvartal ventes at blive health care (+10 pct.) og cyklisk forbrug (+10 pct.), mens finans (minus 4 pct.), industri (minus 3 pct.) og tech (0 pct.) ikke vil levere fremgang.

Som altid vil stemningen blive sat af det amerikanske aktiemarked. Forventningerne for det brede amerikanske Russell indeks er, at 4. kvartal lander på minus 5 pct. i overskudsfald siden samme kvartal sidste år.

Health care ses levere overskudsfremgang på hele 15 pct. Og hvis der bliver leveret, kan det også trække de danske health care selskaber med op. Forventningen til industriselskaber er minus 5 pct. i Earnings Per Share-vækst, finans minus 8 pct. og tech minus 3 pct.

Samlet set bliver der næppe tale om et fest-kvartal, og ledelsernes udsigter for de første kvartaler af 2024 bliver nok endnu mere afgørende.

Afslutningsvis vil jeg fremhæve nogle resultater fra vores tværgående dataanalyser af det danske aktiemarked:

I lyset af konflikten i Det Røde Hav er det ikke overraskende, at estimaterne for Mærsk nu har fået et kæmpe drej opad. Andre store opjusteringer fra analytikerne har de seneste uger ramt GN Store Nord, Zealand Pharma, Vestas og Ambu. Bavarian Nordic og Ørsted er nedjusteret.

Shortfondene har den seneste uge øget deres positioner i Netcompany og FLSmidth. De har reduceret i Lundbeck, Pandora og Bavarian Nordic, hvilket er positivt. I den tekniske analyse har nye købssignaler ramt blandt andet ChemoMetec, Bang & Olufsen og NNIT, men også Lundbeck og Netcompany.

ØU Porteføljen har de første uger af året været påvirket af en lidt defensiv position med både en short-ETF og en ETF i VIX. Afkastet År-til-Dato er 1,8 pct. mod Copenhagen Benchmark indeks på 2,6 pct.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank