Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Derfor vil aktiemarkederne fortsætte opad

Morten W. Langer

lørdag 18. november 2023 kl. 13:36

Chefredaktøren har ordet – Derfor vil aktiemarkederne fortsætte opad
Kære læser

Vi står i disse måneder med den mest oplagte købsmulighed i flere år. Den overordnede historie er meget enkel: Som det ser ud nu, ligger det fast, at der ikke kommer flere amerikanske og europæiske renteforhøjelser i denne rentecyklus.

Historisk har netop perioder, hvor markedsudsigten vender fra renteforhøjelser fra centralbankerne til rentenedsættelser, været fremragende købsmuligheder.

Forklaringen er, at markedet ved udsigt til rentenedsættelser begynder at inddiskontere ny fremgang i makroøkonomien på lidt længere sigt. Historisk har der altså været tendens til, at “markedet” ser forbi en mulig nærtstående recession. Også fordi en recession vil accelerere centralbankernes rentenedsættelser.

Netop det er for tiden den nye helt dominerende historie.

Men hvad så på den korte bane efter de seneste ugers hæsblæsende aktierally? Umiddelbart ville det være mest oplagt, at vi nu skal gennem en teknisk korrektion på 2-3 procent ned. Men det tror vi ikke vil ske.

Shortfondene lukker positioner

De professionelle investorer står for tiden på nakken af hinanden for at komme ind i aktiemarkedet igen. Og shortfondene begynder nu at lukke deres positioner for at undgå at blive kørt endnu mere over.

Som det fremgår af oversigten over shortpositioner i danske aktier i denne uge, har shortfondene nedbragt deres poster i tolv selskaber den seneste uge. Det er en ekstremt vigtig gamechanger på aktiemarkedet, som man ikke kan overvurdere betydningen af.

Vi vurderer altså, at man skal holde fast i sine aktier og øge, hvis man ikke allerede har fyldt op. I Økonomisk Ugebrevs Portefølje er vi fuldt investeret, og de seneste uger har været årets absolut bedste. Afkastet i porteføljen er aktuelt godt 7 pct. mod Copenhagen Benchmark på 3,5 pct. og C25-indeks ligger på 0,5 pct.

Netop udsigten til rentenedsættelser har også startet en ny sektorrotation: Tech, industri, materialer og cyklisk forbrug har på det seneste klaret sig bedre end healthcare og andre stabile sektorer.

Rentefølsomme sektorer som ejendomme og rentegældstyngede selskaber vil også begynde at klare sig bedre.

Det gælder også de industrier, som sælger finansieringstunge kapitalgoder, eksempelvis vindmøller, mineudstyr (FLS) og kabler til energiinfrastruktur (NKT). Blandt ugens højdespringere var Netcompany, cBrain og Columbus. Også Vestas, Ørsted, Pandora, HusCompagniet, Novozymes og NNIT klarede sig godt.

Udsigt til spændende positive måneder

I det følgende vil jeg gennemgå nogle af resultaterne i de tværgående dataanalyser af det danske aktiemarked:

I den forgangne uge var der større reduktioner i shortpositionerne i Royal Unibrew, NKT, ALK og GN Store Nord, og det er et klart positivt signal. Der er fortsat store udestående positioner i Ambu og GN, som kan understøtte et fortsat short squeeze. Omkring ændring i analytikerestimater var der største positive justeringer over seneste fire ugers periode i Vestas, Ambu, Novo Nordisk og Danske Bank. Endelig viser oversigten med tekniske analyse, at der kom nye købssignaler i blandt andet Demant, Netcompany og DSV.

Grundlæggende står vi foran nogle spændende positive måneder, hvor vi er tilbage i en buy the dip situation, altså hvor man skal anvende ethvert lille tilbagefald på aktiemarkedet til at købe lidt mere op.

Og hvad er så party-spoilere lige nu? For det første hvis den amerikanske statsrente igen tordner i vejret. Det vil skabe usikkerhed om rentefaldshistorien.

For det andet hvis der opstår stor nervøsitet for en dyb recession. Men det sker ikke lige foreløbig med næsten fuld beskæftigelse.

God læselyst

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank