Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Er det den sidste efterbrænder på aktiemarkedet?

Morten W. Langer

lørdag 09. marts 2024 kl. 12:56

Chefredaktøren har ordet – Er det den sidste efterbrænder på aktiemarkedet?
Kære læser

 

En efterbrænder på et jetfly beskrives på sådan: Efterbrænderen forøger jetudstødningens hastighed og dermed motorens tryk-kraft. Billedet af en efterbrænder synes at passe bedre og bedre på aktiemarkedet. Stemningen er fortsat positiv, efter en næsten lodret stigning siden oktober sidste år.

Men aktiemarkederne er nu mere overkøbte, end de var før de seneste store aktienedture. Der er altså den slags eufori på aktiemarkedet, som kan fortsætte længere end man tror. Men vi kan også meget hurtigt komme tilbage til virkeligheden igen. Og vi tror faktisk, at det snart vil ske.

Denne uges meldinger fra den amerikanske og europæiske centralbank om, at de ser rentesænkninger senere i år, gav ny damp på aktiekedlerne.

Det forunderlige er, at markedet flere gange tidligere er steget i kølvandet på samme forventede rentesænkninger. Så det er den samme begrundelse, som igen løfter aktiemarkederne. Nej, det ikke så logisk.

Så er der selvfølgelig euforien omkring kunstig intelligens, som utvivlsomt får stor betydning for vores måde at leve på og på produktiviteten i erhvervslivet. På den korte bane er den nok løbet lidt for hurtigt. Og Nvidias kursfald fredag på 6 pct. Afspejler også, at markedsforventningen ved en pris på 40 gange overskuddet, efter en stigning på 55 pct. i år, nok er vel gavmild.

Vores bundlinje er, at makroøkonomien i den vestlige verden og i Kina fortsat viser svaghed. Markedet tror fortsat kun på 3-4 rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank i år. Værdiansættelserne på de bedste selskaber er tårnhøje, og analytikerne nedjusterer fortsat deres estimater for de børsnoterede selskabers overskud de kommende kvartaler.

Fredagens overraskende gode amerikanske jobtal dækker over fremgang i sundhedspleje, underholdning og den offentlige sektor. Produktions-USA er fortsat underdrejet. Jobtallene er i øvrigt mudrede, og den reelle arbejdsløshed steg på fjerde måned.

Analytikerne for de europæiske Stoxx600 selskaber fortsætter med at nedjustere tech, cyklisk forbrug og industri. Finans og healthcare holder nogenlunde stand, og det er da i det mindste godt for en stor del af de danske Large Cap-selskaber.

Vi skrev det for en uge siden: Vi tror, at vi står midt i en boble. Spørgsmålet er mest: Hvornår sprænger den? Vi tror, at det kan ske snart.

Fredag aften efter dansk lukketid opgav det amerikanske aktiemarked stigningen, som blev hentet tidligere på ugen. Det er ikke sikkert, vi har nået toppen, men vi er tæt på. Nervøsiteten er stor. Og de professionelle leder efter undskyldninger for at sælge ud.

I ØU’s Portefølje halter vi fortsat lidt efter Copenhagen Benchmark indeks: Afkastet er 5,6 pct. mod benchmark på 7,0 pct. Afkastet er opnået ved at ramme nogle af de stærke danske aktier samtidig med en generel lav risiko, idet vi kun har en nettoeksponering mod aktier på 76 pct. af formuen.

Holder fredagens tilbagefald mandag, vil vi allerede dér indhente noget af efterslæbet på vores beskyttelsespositioner.

Vi mener, at det nu er rettidig omhu at skrue lidt ned for risikoen. Og vi overvejer at øge andelen af beskyttelsespositioner ved fortsat markedssvaghed. Under alle omstændigheder går vi en spændende tid i møde.

I vores tværgående dataanalyser af det danske aktiemarked ser vi blandt andet følgende signaler:

Over de seneste fire uger har analytikerne opjusteret deres estimater mest i Vestas, Ambu, GN Store Nord og NKT. Tre ud af de fire aktier har vi i porteføljen. Nedjusteringer har især ramt Genmab og Bavarian. Nedjusteringen i Zealand skal tages med et gran salt, da procenten er beregnet på en meget lille EPS-værdi.

Shortfondene har især øget deres positioner i Rockwool og Ambu, mens de trækker i land i deres positioner i Netcompany, FLSmidth og ISS.

På sidelinjen foregår et kæmpe opgør i ChemoMetec, hvor shortfondene nu ser ud til at blive kørt over med kæmpetab, efter aktien på det seneste er steget markant. Vil shortfondene kæmpe tilbage, eller får vi et vildt short squeeze?

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank