Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet: Hvilken historie fortæller aktiemarkedet os nu?

Morten W. Langer

lørdag 27. januar 2024 kl. 12:45

Chefredaktøren har ordet – Vi er meget tæt på næste store aktierally
Kære læser

Mange aktiestrateger har den seneste måned peget på, at aktiemarkederne var på vej mod en goldilock situation: Altså hvor væksten er nogenlunde stabil lav, og inflationen også er under kontrol. Med de seneste rimeligt gode nøgletal for amerikansk og europæisk økonomi er goldilock historien blevet mere og mere rigtig.

Der har altså været flere superpositive signaler: Væksten i USA ser ud til at holde fint stand. Inflationen er under kontrol, viser eksempelvis fredagens forbrugerprisindeks (PCI) fra USA, der kom ud lidt lavere end forventet på 2,9 pct. Og så har de kinesiske myndigheder lempet bankernes kapitalkrav, så de kan låne mere ud og sætte gang i den økonomiske aktivitet.

Men hvorfor brager aktierne så ikke bare derop ad?

Der er flere gode grunde til, at aktierne tilsyneladende ikke har energi til at komme videre op.

For det første er det tekniske billede fortsat præget af et ekstremt overkøbt aktiemarked efter et lynrally på ca. 20 pct. i november og december. Mange tror, at aktierne er løbet for hurtigt og nedbringer nu deres aktieeksponering.

For det andet er kursstigningerne i høj grad drevet af forventning om 6-7 rentenedsættelser fra FED, og den forventning er nu reduceret til 4-5 rentesænkninger. Med de aktuelle væksttal vil antal forventninger til rentenedsættelser blive nedsat yderligere. Det er negativt for aktierne.

For det tredje er billedet omkring den aktuelle sektorrotation mudret. Vinderne i 2024 har uden tvivl været tech og kommunikationsservice, men health care og finans har også klaret sig godt. Det indikerer et lidt forvirret marked, hvor der er tvivl om retningen herfra. Fredag fik Intel, og også andet tech, et drag over nakken med et fald på 12 pct. Så det er en sårbar fremgang i tech. Også Tesla er sat meget ned på det seneste.

For det fjerde er det såkaldte aktiekrakindeks, skew, der afspejler omfanget af put-optioner outof-money på det amerikanske aktieindeks, på det højeste niveau i et halvt år. Fire gange har skewindeks toppet omkring det aktuelle leje på 150-155. Det afspejler stigende nervøsitet for en større aktienedtur. Det er i hvert fald det, investorerne nu i stigende omfang forsikrer sig imod.

For det femte er analytikerne nu begyndt at nedjustere deres overskudsforventninger til 1. kvartal 2024. 4. kvartalsregnskaberne vælter nu ind, og de er bedre end forventet. Det har de seneste uger især løftet tech. Men markedet begynder nu også kigge frem mod 1. kvartal 2024. Og der nedjusterer analytikerne over en bred kam. Alene den seneste uge er 1. kvartalsestimaterne sat markant ned.

Vores konklusion er, at der er mange gode grunde til, at aktierne ikke stiger nævneværdigt herfra. Der er én kæmpestor joker: S&P Future gik igennem All-Time-High for et par uger siden i ca. 1810. Vi forventer, at markedet skal teste dette afgørende pejlemærke. Og hvis dette niveau holder, kan der være lagt op til et langt og solidt markedspsykologisk drevet aktierally.

Hvis pejlemærket falder, går det som vi venter, nedad, drevet af ny nervøsitet for stigende inflation i kølvandet på stigende energipriser og højere fragtrater. Også vigende vækst kan forstærke denne nedtur.

I det følgende giver vi et kort resume af konklusionerne i de tværgående dataanalyser af det danske aktiemarked i denne udgave.

Oversigten over analytikerestimater viser, at der over de seneste fire uger er opjusteret i A.P. Møller-Mærsk, Ørsted, Zealand Pharma, Ambu og NKT. Der er nedjusteret i Nordea, GN Store Nord og Genmab.

Oversigten over shortfondenes positioner viser, at fondene angriber Mærsk, Topdanmark og GN Store Nord. Den store shortposition i Novozymes skal man ikke tage notits af, fordi der er store fonde, der laver arbitrage ved at købe Chr. Hansen-aktier og låne tilsvarende i Novozymes for at score kursforskellen i ombytningsforholdet ved den kommende sammenlægning.

Shortfondene trækker nu i land på mange af deres positioner. Især i FLSmidth, ChemoMetec, Bavarian Nordic, Zealand Pharma, NTG og Netcompany.

God læselyst

Morten W. Langer
Chefredaktør

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank