Kære læser
Aktiemarkederne klarer sig igen overraskende godt. Også selvom stadigt flere signaler nu peger i retning af, at USA’s økonomi nærmer sig nulvækst og måske en recession.
Fredagen bragte flere negative signaler: Først data for nye arbejdspladser, og dernæst for erhvervstilliden i servicesektoren (ISM Service) og fra PMI fra S&P, der alle peger i retning af, at den amerikanske økonomi nu køler kraftigt af.
Rentemarkederne reagerede prompte ved at sætte de korte renter ned, og aktierne steg. Logikken er, at en mere afdæmpet økonomisk vækst vil give den amerikanske centralbank mulighed for at sætte den korte styringsrente ned hurtigere og mere end tidligere forventet.
For en uge siden var der en implicit sandsynlighed på 40 pct. for to eller flere rentenedsættelser i år. Efter de negative økonomiske signaler fredag er denne sandsynlighed steget til 62 pct.
Finansmarkedet kan rigtigt gode lide, hvis der snart kommer rentenedsættelser, fordi det ses som en stimulans til økonomien. Der er imidlertid flere problemer ved den logik:
For det første kan opbremsningen i USA’s økonomi hurtigt bevæge sig fra en aftagende vækst til, at økonomien ryger ud i en egentlig recession. Og den historie er ikke særlig positiv.
For det andet viste fredagens ISM-tal for erhvervstilliden i servicesektoren, at priserne fortsætter med at buldre opad. Med markant stigende priser, som andre indikatorer også understøtter, synes det ikke særlig sandsynligt, at centralbanken nedsætter den korte styringsrente lige foreløbig.
Vi vil derfor blive meget overraskede, hvis aktiemarkedet fortsætter meget højere op herfra, trods den positive kursreaktion fredag.
Udsigterne for amerikansk økonomi er ikke gode: ISM-tallene viser alt for store lagre, faldende vækst i ordreindgangen og vigende beskæftigelse, altså i serviceindustrien, som ellers har holdt godt stand, og som er flere gange større end fremstillingsindustrien. PMI fra S&P viste fredag samme billede, og NFIB’s måling af erhvervstilliden for SMV-virksomheder i USA viste allerede i marts den laveste score siden 2012.
Det dystre overordnede billede er årsagen til, at vi i ØU’s Portefølje fortsat fastholder en defensiv og forsigtig investeringsstilgang. Den forsikringspræmie har kostet på afkastet, som i år er 4,9 pct. i forhold til Copenhagen Benchmark indeks på 5,8 pct.
Fredagens gode regnskaber fra ALK-Abelló, Novonesis og Netcompany var med til at give porteføljeafkastet et solidt løft. Men vi har altså fortsat en fjerdedel af kapitalen placeret i papirer, som ikke følger aktiemarkedet med ned – eller op. Indtil videre ser vi ikke grundlag for at ændre vores opfattelse af, hvor aktiemarkederne er på vej hen.
Afslutningsvist gennemgår jeg nogle af resultaterne fra vores tværgående dataanalyser af de danske aktier.
Signalerne i den tekniske analyse udpeger nogle få meget stærke aktier i midcap-segmentet. Det drejer sig blandt andet om Alm. Brand, Spar Nord, RTX, TCM Group, ALK-Abelló, Schouw, Torm, Columbus og Harboes Bryggeri.
Omkring shortfondenes positionsændringer er den mest interessante justering, at fondene tilsyneladende nu ser ud til at reducere shortpositionen i ChemoMetec. Det kan være startsignalet for en stigningsperiode. Vi har i porteføljen taget en lille position i aktien, som planlægges øget de kommende uger.
Omkring analytikernes justeringer i deres Earnings Per Share-estimater vurderer vi denne gang, at man skal tolke tallene med forsigtighed. Flere store selskaber har de seneste uger leveret 1. kvartalsregnskaber, og det kan give anledning til store ændringer.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.