Kære læser
Fire handelsdage skulle der til, for at de globale professionelle investorer fuldstændig ændrede opfattelse af aktiemarkedet. Den ti-årige amerikanske statsrente nåede for et par uger siden historisk høje 5 pct., og det gav rystelser gennem de finansielle markeder. Også fordi opfattelsen var, at centralbankerne næppe var færdige med at sætte de korte renter op.
Men i løbet af den seneste uge har billedet fuldstændig ændret sig: Den amerikanske centralbankchef antydede først, at det sikkert ikke var nødvendigt med flere renteforhøjelser. Og så fulgte en stribe nøgletal for den amerikanske beskæftigelse, forbrugertilliden og erhvervsindikatorer for USA og Europa, som stort set alle indikerer økonomisk opbremsning.
Kronen på værket var fredagens data for den amerikanske beskæftigelse, som nu indikerer stigende arbejdsløshed. Og de 150.000 nye job den seneste måned kommer alene fra den offentlige sektor og sundhedssektoren. Så jobvæksten i den private sektor er gået i stå.
Det fik den toneangivende amerikanske obligationsrente til at tordne ned, og det samme gjorde forventningerne til flere amerikanske forhøjelser af den korte rente. Og det fik naturligvis aktierne til at springe i vejret på grund af udsigt til lavere renter.
Umiddelbart ligner det starten på et par måneders aktierally styret frem af aktier indenfor tech, value, kapitalintensive, rentefølsomme og defensive aktier, der før var dyre, men nu er blevet billige.
Da der fortsat er risiko for en recession, skal man nok stadig være forsigtig med cykliske aktier.
Vi vil have blikket stift rettet mod den ti-årige amerikanske statsrente (treasury bond): Den må helst ikke begynde at stige igen. Vi har et pejlemærke omkring 4,8 pct., som vi ikke ønsker brudt opad (mod aktuelt 4,5 pct). Sker det, bør man genoverveje situationen omkring sin risikotagning i aktier.
Men lige nu er det vores opfattelse, at man bør være fuldt investeret i aktier. Det er vi også nu i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, hvor vi i denne uge øgede vores position i Pandora, som er en af de stærkeste danske aktier, og så købte vi en ETF i den amerikanske 10-årige statsobligation, da vi forventer yderligere rentefald.
Afkastet i porteføljen er aktuelt nul for 2023, mod et afkast i Copenhagen Benchmark på minus 1,2 pct. og C25-indeks ligger i minus 3,9 pct.
Kommer der flere nøgletal, som understøtter en moderat vækstopbremsning og vigende inflation, vil aktierne stige yderligere.
I det følgende giver jeg et kort resume af konklusionerne fra de tværgående dataanalyser af det danske aktiemarked fra denne udgave:
For det første er det stærkt opsigtsvækkende, at shortfondene bliver ved med at øge deres position i Novozymes. Selv efter et solidt regnskab har de øget deres short, som nu er på knap 13 pct. af aktiekapitalen. Novozymes-aktien har ellers klaret sig godt på det seneste. Så kommer der et voldsomt short squeeze? Shortfondene har også øget i ChemoMetec og Zealand.
For det andet har det sprudlende aktiemarked i denne uge udløst nogle nye tekniske købssignaler, blandt andet i NKT, Noble, Per Aarsleff, Topdanmark, Scandinavian Tobacco Group og Lundbeck.
For det tredje fortsætter analytikerne ufortrødent med at opjustere deres overskudsestimater i flere selskaber blandt andet GN Store Nord, Ambu, Novo Nordisk og Genmab. Til gengæld nedjusterer de kraftigt i Mærsk, Bavarian, Vestas, Tryg og FLS.
Og så lige en bemærkning til ugens fire store aktiebegivenheder: Først holdt DSV investormøde for særligt udvalgte for at forklare deres saudiarabiske projekt lidt bedre, og det fik aktien til at eksplodere opad. Fondsbørsens oplysningsforpligtelser fastslår ellers, at alle aktionærer skal have lige og samtidig adgang til kursfølsom information. Beskæmmende.
Så kom der et skuffende regnskab fra Netcompany, der skød langt under analytikernes konsensus. Shortfondene pressede aktien ned sidst på dagen. Så kom Ørsted med nye katastrofale milliardstore nedskrivninger, som i realiteten ikke burde have været en overraskelse, jvf. artikler i ØU. Tidligere Ørsted CEO Henrik Poulsens eftermæle har nu fået nogle gigantiske strammer. Det var hans projekter.
Endelig kom Mærsk med et regnskab, som var værre end forventet. Analytikerne har ellers de seneste 3-4 uger haft travlt med at nedjustere forventningerne i kølvandet på faldende fragtrater. Næppe den store overraskelse her heller.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.