Kære læser
Aktiemarkedet tager nu en tænkepause for at få afklaret om inflationen fortsætter på vej ned, eller om det begynder at gå opad igen.
På det seneste har der været flere indikationer på, at inflationen måske er lidt på vej op igen. Og hvis det fortsætter, vil den aktuelle positive stemning på aktiemarkederne blive afsporet.
Vigtige pejlemærker er dels en stigning i den tiårige amerikanske statsrente fra 4,4 pct. til 4,5 pct. Endnu ikke markant, men fredagens målinger af erhvervstilliden peger den forkerte vej.
Og dels er markedsforventningen i forhold til kommende renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank ændret i den forkerte retning den seneste uge. Sandsynligheden for en kvart procent forhøjelse mere af den korte rente frem mod marts-mødet i FED er ændret fra 0 pct. til 9 pct. den seneste uge. Heller ikke meget, men et skridt i den forkerte retning.
Så grundlæggende gælder den positive historie fortsat. Men den er bare ikke helt så positiv, som for en uge siden.
I Økonomisk Ugebrevs Portefølje er årets afkast nu 6,6 pct. mod afkastet i Copenhagen Benchmark på 3,3 pct. Vi er fortsat fuldt investeret. Men får vi flere forkerte signaler, kan det godt være, at vi tager lidt risiko ud af porteføljen indenfor de næste uger.
Gevinsttagning på aktiemarkedet
Efter de forrige to forrygende uger på aktiemarkederne er der heller ikke noget at sige til, at der kommer lidt gevinsthjemtagning. Det kan bygge platformen op til det næste ben opad.
På det danske aktiemarked var billedet i den forgangne uge meget uensartet. Pæne plusser var der til Bavarian Nordic, Norden, Alm. Brand, Coloplast, Zealand Pharma og NTG. For flere af aktierne var der tale om efterslæb i forhold til de foregående uges solide kursstigninger.
I vores tværgående dataanalyser af det danske aktiemarked i denne udgave vil jeg særligt fremhæve følgende:
For det første er det vigtige signaler, at analytikerne fortsætter med at opjustere deres overskudsestimater for Vestas og Ambu, og Novo Nordisk er også kommet med igen. Andre opjusteringer har ramt Tryg, Danske Bank og Genmab.
Modsat bliver A.P. Møller-Mærsk mødt af en regn af nedjusteringer, og også Bavarian er en af de hårdest ramte danske aktier af analytikernes nedjusteringer.
For det andet fortsætter shortfondene med at løsne deres greb om en stribe aktier, og det er altså et positivt signal. Det drejer sig om Ambu, Zealand Pharma, ISS og delvist Novozymes. Bavarian Nordic er fortsat en af de mest shortede aktier, men det begynder at gå den rigtige vej.
Modsat øger shortfondene i Torm, GN Store Nord, FLSmidth og ChemoMetec.
Mange købsværdige aktier
De tekniske signaler viser efterhånden mange købsværdige aktier; NKT, NNIT, Scandinavian Tobacco Group, Per Aarsleff, Torm, ALK-Abelló, Zealand Pharma, Columbus, cBrain og Sparekassen Sjælland-Fyn brager ud med triple-købssignaler. Den seneste uge er der kommet elleve nye købssignaler til, men kun ét nyt salgssignal.
I denne uge introducerer vi et nyt analyseelement, nemlig en oversigt over de vigtigste tekniske modstande og støtteniveauer for de store aktier. Det skal bidrage til en forståelse af, hvor de enkelte aktier skal overvinde ekstra store forhindringer for at fortsætte et kursfald eller en stigning.
God læselyst
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.