Kære læser
Hele to rentemøder har vi været vidne til den seneste uge: Den amerikanske centralbank overraskede ved at varsle større rentenedsættelser forude end tidligere indikeret i de kaldte dot-plots. Markedet er dog fortsat forud for de meldinger, som FED senest har indikeret.
Markedet forventer 5-6 rentenedsættelser i USA frem mod december næste år. Men det kan meget vel være, at markedet er løbet for hurtigt frem, da fredagens erhvervstillidstal fortsat indikerer en vis robusthed i amerikansk serviceindustri, og privatforbruget også er stærkere end forventet. Det kan give skuffelser for aktierne.
Modsat ser det ud til, at europæisk økonomi fortsætter med at falde sammen. Og der er nu øget forventning om, at europæisk økonomi har været i recession siden 3. kvartal. Vigtigt er det også at huske på, at de vestlige aktiemarkeder normalt styres af det amerikanske aktiemarked. Så det kan meget vel være, at aktiemarkedet begynder at trække i land efter de seneste ugers massive kursstigninger. Markedet virker også ekstremt overkøbt.
Vi bemærker, at eksempelvis det tyske aktiemarked siden starten af november er kørt opad i en lige streg: fra 14.650 til aktuelt 16.900, altså 16-17 pct. på halvanden måned. Det synes klart, at den ekstremt overkøbte tilstand har brug for at blive afviklet.
Så vi forventer, at de professionelle investorer nu leder med lys og lygte efter en (lille) undskyldning for at sælge ud. Vi ser allerede visse tekniske signaler på svaghed efter bedre end forventede nøgletal.
Mens det generelle marked begynder at vise svaghed, er der fortsat klare positive signaler fra en stribe danske aktier. I det følgende gennemgår jeg nogle af resultaterne fra vores tværgående dataanalyser af det danske aktiemarked:
For det første viser analytikerestimaterne fortsat store opjusteringer af næste års overskud i Bavarian, Vestas, GN Store Nord og Ambu.
Det er tillige nogle af de aktier, som har outperformet rigtig godt på det seneste. Modsat beskærer analytikerne fortsat deres estimater i A.P. Møller-Mærsk, Royal Unibrew, Coloplast og Netcompany.
For det andet viser ændringer i shortfondenes positioner nogle meget interessante signaler: Shortfondene reducerer deres positioner i GN Store Nord, Bavarian, Demant, Zealand, Vestas, Alm Brand og FLSmidth. Det er positive signaler.
Modsat øger shortfondene deres positioner i Norden, Torm, Rockwool og en stribe bankaktier. Det understøtter vores vurdering af, at lavere korte renter og øget recessionsfrygt vil presse bankaktierne det kommende halve år.
For det tredje fremgår det af signalerne i den tekniske analyse, at der efterhånden er rigtig mange købssignaler efter den seneste måneds markante kursstigninger.
I styrketabellen er der størst styrke i blandt andet Pandora, Ambu, Novozymes, Vestas, Danske Bank og GN Store Nord. Vi ser fortsat styrke i disse aktier under en sandsynlig kommende markedsafmatning, hvor det generelle marked samler styrke til næste store kursstigning.
I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi på det seneste øget vægten i defensive aktier for at styrke robustheden under en mulig kommende europæisk recession. Blandt andet har vi øget i Carlsberg, ALK og ISS, som måske nok er lidt kedelige, men som også vil holde godt stand i en periode med generelle kursfald.
Porteføljens afkast er aktuelt 11,8 pct. i forhold Copenhagen Benchmark indeks på 7,5 pct. og C25 indeks på 3,7 pct. Vores defensive træk vil måske koste lidt afkast på den korte bane. Men vi forventer, at det er på tide at rebe sejlene en smule. God læselyst
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.