Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Nu kommer usikkerhederne op til overfladen

Morten W. Langer

lørdag 06. april 2024 kl. 13:44

Stigende træk mod value- og rentefølsomme aktier
Kære læser

De finansielle markeder har været rolige og positive siden årsskiftet og ja, faktisk siden oktober sidste år. Aktiemarkederne har præsteret den stærkeste stigning i næsten ét stræk i flere årtier.

Investorerne har tydeligvis i stigende omfang redet med på den positive stemning og momentum på aktiemarkederne, og det er blevet opfattet som en done deal, at centralbankerne ville sætte de korte renter ned flere gange i år – og snart.

Inden for de seneste uger har verdensbilledet ændret sig en del. Det er tydeligvis blevet vanskeligere at ignorere realiteterne, og at virkeligheden alligevel nok ikke har været så rosenrød, som den er blevet oplevet.

Opfattelsen af, at inflationen nu var bekæmpet, at de geopolitiske spændinger i Mellemøsten og i Ukraine var håndterbare, og at makroøkonomien ville holde sig på sporet, uden hverken en recession eller en overophedning, har været solidt rodfæstet.

Kort sagt: Det har været en fest på aktiemarkederne. Og især blandt de amerikanske bigtechselskaber som AI frontkæmperen Nvidia.

Men på det seneste er der sket en hel masse, som får glansbilledet til at krakelere.

For det første er der nu stigende usikkerhed om, hvorvidt der overhovedet kommer en amerikansk rentenedsættelse i år. De makroøkonomiske signaler i USA har været supersolide, i hvert fald de hårde nøgletal, mens de bløde ledende indikatorer fortsat viser svaghed. I skrivende stund er der 45 pct. sandsynlighed for kun én eller to rentenedsættelser i USA i år. Det var bestemt ikke det, markedet havde regnet med.

For det andet har der været tegn på, at konflikten i Mellemøsten kan være på vej til at blusse op. Iran rasler med sablen over for Israel, der gengælder den aggressive retorik ved at true med en massiv regional krig. Og det har allerede sparket oliepriserne op i det højeste leje siden oktober sidste år.

For det tredje ligger den halvglemte krig i Ukraine under overfladen og ulmer. Stadigt flere rapporter melder om russisk overlegenhed i materiel og mandskab, og det synes nu at være et spørgsmål om tid, før russerne begynder at rykke længere ind i Ukraine. Og hvad sker der, hvis Trump vælges som præsident til november? Hvordan vil NATO reagere på dét, der begynder at ligne et nederlag for Ukraine og Vesten?

Vil franske Macron få medvind til sit uhyggelige forslag om NATO-soldater i Ukraine, som kan blive starten på en europæisk storkrig? Det scenarie vil i hvert fald også sende aktierne stejlt ned ad bakke.

For det fjerde er højere oliepriser og fortsat høj løninflation en tikkende bombe under især den svage europæiske økonomi, som senest har vist visse styrketegn. Men EU-landenes økonomi ser fortsat meget svag ud, og der skal ikke meget til at vælte læsset.

Fredagens nøgletal skuffede på flere fronter: I Tyskland er væksten i nye fabriksordrer nu næsten gået i stå, detailsalget i Eurozonen var lavere end ventet, og det var byggeaktiviteten også. Måske også af den grund ser ECB ud til at have lagt sig fast på første rentesænkning til juni.

Vores bundlinje er, at de finansielle markeder det seneste halvår har været fantastisk gode til at ignorere alle de underliggende risici. Alene de markant stigende guldpriser burde være en stenhård advarsel om, at tingene ikke er rosenrøde.

Nu begynder realiteterne at dukke op og blive erkendt. Det kan blive en voldsom gamechanger de kommende måneder.

Afslutningsvis nogle observationer fra vores tværgående analyser af enkeltaktierne på det danske aktiemarked: Analytikerne har over de seneste fire uger opdateret deres estimater mest i Vestas, Genmab, FLSmidth og Ambu. Største nedjusteringer har ramt Mærsk, Bavarian og Novonesis (og de to sidstnævnte har vi senest solgt ud af i porteføljen).

Shortfondene har på det seneste øget deres positioner mest i Zealand, hvor den samlede shortposition nu er på 3,6 pct. af aktiekapitalen. Fondene tror altså på, at kurspotentialet i fedmeraketten nu er ved at være udtømt. Shortfondene har også øget i Torm, Carlsberg, ChemoMetec og Norden.

Shortfondene har til gengæld nedbragt deres positioner i NKT, H+H, Netcompany, ISS og Ørsted, hvilket kan ses som mulige købssignaler.

I gennemgangen af tekniske signaler er der nye købssignaler i SP Group, Netcompany, Lundbeck og RTX. Der er nye salgssignaler i cBrain og Alm. Brand.

God læselyst

Morten W. Langer
Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank