Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Chefredaktøren, Ledelse: Nu går den ikke længere: Virksomheder producerer til lager

Morten W. Langer

mandag 22. januar 2024 kl. 9:00

Nu går den ikke længere: Virksomheder producerer til lager
Kære læser

Europæisk økonomi og erhvervsliv har over det seneste halve år vist stor svaghed. Modsat har dansk erhvervsliv holdt flot stand. Men nu ser det også ud til, at festen er ved at være slut herhjemme.

Danmarks Statistiks seneste tal for industriens produktion og omsætning viser, at det nu går stejlt ned ad bakke i en stribe sektorer. I november steg produktionen med 9,9 pct. i industrien. Men omsætningen blev kun øget med 0,1 pct. Bag omsætningstallet ligger en vækst i eksporten på 1,0 pct. og en tilbagegang i salg herhjemme på 1,8 pct. Overordnet betyder det, at industrien nu producerer til lager. Danmarks Statistiks måde at opgøre tingene på er netop, at forskellen mellem den faktiske produktion og salget svarer til lageropbygning eller lagernedbringelse.

Med andre ord opbygges der nu lagre ude i virksomhederne, og det vil ikke fortsætte længe, hvis salget fortsætter med at svigte.

Så er der kun én konsekvens: Nemlig at virksomhederne skruer ned for produktionsblusset og begynder at afskedige ansatte. Historien viser, at virksomhederne ikke er særligt hurtige til at begynde at fyre medarbejdere, fordi de håber, at det hele vender. Beskæftigelsen herhjemme holder da også fortsat flot stand.

I forhold til oktober var omsætningen altså nogenlunde flad. Men medicinalindustrien, der vægter 30 pct. af den samlede industri, gik hele 25 pct. frem. Til et rekordhøjt niveau. Endnu engang må vi sige: Tak til Novo Nordisk for at holde gang i hjulene.

Uden medicinalindustri var industriens omsætning faldet fire pct. Kigger man på enkeltsektorer, var der størst tilbagegang i tobaksindustri, betonindustri, metalindustri, elektronikindustri og transportmiddelindustri. Så det er nok i disse sektorer, at vi kommer til at se de første fyringsrunder.

Denne gennemgang blot for at gøre opmærksom på, at der er stor risiko for, at ulven kommer denne gang. Over det seneste halvandet år er der blevet råbt ”recession forude” mange gange, uden at der er sket så meget. Men denne gang er det anderledes, også ude i Europa, hvor nøgletallene har skuffet den ene gang efter den anden.

Enhver leder og bestyrelse i erhvervslivet bør nu tænke over, hvor virksomheden er mest sårbar, og hvordan man styrker robustheden i forhold til en økonomisk afmatning. Vi står nu lige foran sæsonen for Q4-regnskaber med blandt andet LM Ericsson og Topdanmark tirsdag i denne uge, og her forventer analytikerne fald i overskuddene på henholdsvis 33 pct. og 79 pct. i forhold til samme kvartal sidste år.

Dagen efter kommer regnskaber fra blandt andet Gjensidige og Swedbank, og for begge selskaber venter analytikerne fremgang. Torsdag aflægger Tryg regnskab med en forventet overskudsfremgang på 65 pct.

Samlet set forventes for de store europæiske Stoxx 600 selskaber mindre overskudsfald med største tilbagegang til forsyning og energi. Healthcare ses som en vinder med plus ti pct., mens finans og industri går lidt tilbage.

Under alle omstændigheder er det mest interessant, hvad ledelserne siger om udsigterne for 2024. Og her kan vi godt se for os, at der kommer nogle gedigne skuffelser, som vi vil grave dybere ned i efter regnskaberne. Særligt vil vi fokusere på eventuelle strategiskift i de enkeltvirksomheder i kølvandet på ændrede omverdensforhold.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank