CEO Mauricio Graber er ved at skabe et mere stabilt og optimistisk indtryk af Chr. Hansen. Men nøgletallene ligger stadig et stykke fra virksomhedens strategiske mål, og virksomheden ser ikke ud til igen at blive den enestående indtjeningsmaskine, den var for nogle år siden. Men mindre kan også gøre det, og systematisk opbygning af tillid er nu afgørende for, at Chr. Hansen yderligere kan løfte en aktiekurs, der var faldet dramatisk, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.
Det var først og fremmest troværdigheden, der fik et løft, da Chr. Hansen i den forgangne uge udsendte sin årsrapport for 2021/22. CEO Mauricio Graber kunne især overraske med et overraskende optimistisk outlook for 2022/23. Det gav et boost til Chr. Hansen-aktien, der ellers – set over nogle måneder – er faldet betydeligt.
Chr. Hansen venter i 2022/23 en omsætningsvækst på 7-10 pct., hvor konsensusforventningen var en organisk vækst på 6,6 pct. Desuden venter virksomheden en overskudsgrad på 27-28 pct., hvor konsensus var 27,2 pct.
Dermed har Chr. Hansens ledelse udtrykt tillid til, at virksomheden kan vokse hurtigere end sine markeder, hvor væksten forventes at blive moderat. Chr. Hansen satser på, at en af virksomhedens biologiske ingredienser effektfuldt kan understøtte produktiviteten hos kunderne, få dem til at acceptere prisstigninger og dermed drive omsætningen og indtjening op.
Umiddelbart efter udsendelsen af årsrapporten steg kursen på Chr. Hansen-aktien med over 14 pct., hvilket førte til jublende omtale i dansk erhvervspresse. Dermed sås nådigt bort fra, at aktien selv efter denne stigning kun er tilbage på niveauet fra midten af september og stadig lå markant lavere end for et halvt år siden, ja, at den faktisk lå lavere end i slutningen af 2017.
Chr. Hansen nu billigere end peers
Der er stadig et stykke vej til, at markedets tillid fuldt ud er tilbage efter nogle skuffelser i de seneste år, og der er også stadig et stykke vej til, at Chr. Hansen når sine strategiske mål for 2024/25, der endda ikke matcher de meget fine nøgletal, som virksomheden tidligere har præsteret.
Den gamle danske virksomhed bliver sandsynligvis ikke igen til den enestående indtjeningsmaskine, som den har været. Men mindre kan også gøre det: Hvis Mauricio Graber – sådan som han har stillet i udsigt – kan skabe en stabilt voksende forretning og indtjening og en fri pengestrøm, der endda vokser hurtigere end indtjeningen, så kan troværdigheden systematisk blive genopbygget.
Det har allerede hjulpet, at opkøbene af blandt andre de tyske virksomheder Jennewein og HSO Healthcare samt af amerikanske UAS Labs nu viser god vækst, efter at især Jennewein skuffede lige efter overtagelsen.
Foreløbig har den mistede troværdighed kostet dyrt. Efter de store kursfald siden 2017 er den før så højt vurderede Chr. Hansen-aktie faktisk blevet billig i forhold til adskillige peers. Reuters opgør – efter kursstigningen efter årsrapporten – forward price/earnings-forholdet til 27,5 for Chr. Hansen, 31,7 for Novozymes og 31,4 for den tyske leverandør af fødevareingredienser, Symrise.
Disse tal kunne i sig selv tale for, at omverdenen burde satse lidt mere på et Chr. Hansen, der trods alt stadig kan matche for eksempel Novozymes på organisk vækst og overskudsgrad.
Problemet kan så være, at netop i de kommende måneder kan det ifølge nogle analytikere måske blive vanskeligt at præstere en stabil fremgang. Principielt er Chr. Hansen ganske vist en ret konjunkturstabil virksomhed, hvor størstedelen af produktionen ligger i Food Cultures & Enzymes og går til levnedsmiddelproducenter, for eksempel til oste- og yoghurtfremstilling, og godt en tredjedel ligger i Health & Nutrition-divisionen.
Det kinesiske marked er fortsat svært, og i mange markeder, ikke mindst de markeder, som Chr. Hansens kunder betjener, er der forbitret strid om, hvor regningen for en voldsom råvareinflation skal placeres. Det kan sammen med en begyndende recession gøre det vanskeligere for Chr. Hansen at opnå den ønskværdige stabile udvikling mod de strategiske mål. En del af den forventede vækst skal jo opnås ved hjælp af prisforhøjelser.
Når mange ingrediensproducenters aktiekurser nu ligger underdrejet, kan det blandt andet også til dels forklares med, at de kan blive ramt af, at kunder i første, andet og tredje led reagerer ved at presse leverandører på prisen, købe mindre volumen eller lavere kvalitet.
Morten A. Sørensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.