Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Coloplast: analytikerne tror på Villumsens ambitiøse plan

Morten Sørensen

tirsdag 05. marts 2024 kl. 11:40

Er Coloplast endelig på vej væk fra margin-bølgedalen?

CEO Kristian Villumsen har med to kostbare opkøb forsøgt at gøre Coloplast til en virksomhed, der kan vokse organisk med mere end de knapt syv pct., der har været gennemsnittet over de seneste fem år. Tallene for første kvartal 2023/24 antyder, at det kan lykkes – og det skal også lykkes, for prisen i form af stærkt stigende gældsætning og vigende kapitalafkast har foreløbig været høj, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

Coloplasts koncernchef Kristian Villumsen har i de seneste år dristigt købt virksomheder for at skabe mere vækst i koncernen. Med sin satsning har han gjort Coloplast til en væsentligt mere risikopræget virksomhed. Derfor er det vigtigt, at satsningen nu begynder at give resultater.

Første kvartal af regnskabsåret 2023/24 tyder på, at det foreløbig går, som Kristian Villumsen kunne ønske sig. Men om 2023/24 og de efterfølgende år i realiteten leverer det comeback, som topchefen har varslet for regnskabsåret 2023/2024, er stadig – efter kun et kvartal – uvist.

Coloplast, der er mest kendt for sine stomiprodukter, er den diskrete gigant på børsen i København. Markedsværdien på 189 mia. kr. for de børsnoterede B-aktier (og hertil kommer de ikke-noterede A-aktier med en anslået værdi på 16 mia. kr.) overgås aktuelt kun af Novo Nordisk og DSV. Coloplast er i dag mere værd end for eksempel A.P. Møller-Mærsk og Ørsted.

Væksten har i årevis været moderat solid – mellem 6 og 8 pct. om året. I 2019/20 dykkede den til 4 pct. Og Kristian Villumsen indledte derefter et opkøbstogt, der skal bringe væksten højere op ved at tilføje nye aktiviteter med mere vækstpotentiale. Coloplast købte i 2021 den svenske virksomhed Atos, der fremstiller produkter til behandling af alvorlige skader i halsen, for 16 mia. kr. Det opkøb blev fulgt op med købet af islandske Kerecis, der fremstiller biologiske sårplejeprodukter, for 8,9 mia. kr. i 2023.

I tallene for første kvartal er der tegn på, at vækstkuren gradvist er ved at lykkes. Den organiske vækst i Coloplast er i første kvartal løftet til 8 pct. fra 7 pct. i samme kvartal sidste år. For hele året ventes en organisk vækst på 8 pct. – svarende til 2022/23. Men på længere sigt skal ikke mindst væksten i Kerecis øge hele Coloplasts vækst med et procentpoint om året, så den organiske vækst fra 2024/25 bliver løftet til 8-10 pct. om året – et opadgående niveauskifte i forhold til de seneste ti år. EBIT-marginen efter 2024/25 skal løftes til over 30 pct. – den lå på 28 pct. i 2023/24, men faktisk over 31-33 pct. i de foregående år. EBIT-marginen faldt i første kvartal til 28 pct. Og ledelsen forventer, at marginen bliver 27-28 pct. i 2023/24 – trukket ned af effekter fra Kerecis-købet og af valutaeffekter.

Umiddelbart falder det nok så meget i øjnene, at Coloplasts hidtil så imponerende finansielle identitet er forringet siden begyndelsen af 2021. Det kan illustreres med udviklingen i to nøgletal:

1) Da Kristian Villumsen kom til i regnskabsåret 2018/19 var koncernens nettorentebærende gæld på 539 mio. kr. Ved udgangen af første kvartal af regnskabsåret 2023/24 er gælden som følge af de to opkøb på 20.719 mio. kr.

2) I regnskabsåret 2018/19 var afkastet af den investerede kapital (ROIC) 62 pct. før skat. Målt på dette nøgletal var Coloplast blandt de allerbedste store danske virksomheder i det hele taget. Ved udgangen af 2022/23 var ROIC imidlertid faldet til 21 pct. og ved udgangen af første kvartal af 2023/24 til 20 pct.

Kristian Villumsen har dristigt satset på den lange bane, og der er i omgivelserne en vis tillid til, at han kan lykkes. Analytikernes konsensusforventninger (indhentet 17. januar) forudser en organisk vækst på gennemsnitligt lige under ti pct. de kommende fem regnskabsår (2023/24 inklusive) – et markant niveauskifte fra gennemsnittet på 6,6 pct. for de forudgående fem år.

Forventningen betyder, at Coloplast bliver væsentligt større. Omsætningen kan stige fra 24,5 mia. kr. i 2022/23 til 36 mia. kr. i 2026/27 og EBIT-driftsresultatet i samme periode kan stige fra 6,8 mio. kr. til 10,5 mia. kr. I givet fald vil Kristian Villumsens mission være lykkedes: Coloplast vil være forandret til en mere dynamisk og mere vækst- og risiko-orienteret virksomhed.

Men hvis man mener, at en af de væsentligste opgaver for en koncernchef er at øge værdien af en virksomhed, så kan Kristian Villumsen alligevel blive udfordret. Coloplasts meget høje markedsværdi betyder, at virksomhedens aktier handles til et forward price/earnings-forhold på 36-37 – eller på niveau med Novo Nordisk, og markant over andre medicoteknologiske virksomheder som Demant, GN Store Nord og Coloplasts britiske konkurrent Convatech.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank