Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Danfoss viser styrke efter opkøb trods svagt marked

Morten Sørensen

tirsdag 19. marts 2024 kl. 11:40

Kim Fausing

Trods et dårligt marked og et tilbageslag i omsætningen i andet halvår 2023 viser Danfoss overraskende styrke. CEO Kim Fausings store opkøb i 2021, 2022 og 2023 er – hvis man skal dømme efter årsrapporten – allerede ved at være fordøjet, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Det store Danfoss, som koncernchef Kim Fausing har skabt i de seneste tre år, er modstandsdygtigt over for tilbageslag. Det er i hvert fald den konklusion, man kan drage af årsrapporten for 2023. Selvom omsætningen blev presset tilbage i andet halvår 2023, er indtjeningen og kapitalafkastet på vej op mod niveauerne før de store opkøb i 2021 og 2022, mens gælden i pænt tempo er på vej ned.

Danfoss’ omsætning var i 2023 70 pct. højere end i 2019. Det er især en følge af en række betydelige virksomhedsovertagelser. Ikke mindst Danfoss’ overtagelse af den amerikanske rival Eatons hydraulikdivision, men også overtagelsen af elektronikvirksomheden Semikron har tilsyneladende haft markant effekt for Danfoss vækstevne i det seneste år.

Anden halvdel af 2023 har ellers overrasket negativt. Efter at Danfoss’ omsætning i første halvår af 2023 steg flot med 13 pct. – hvoraf 8 pct. var organisk vækst – vendte udviklingen i andet halvår, hvor omsætningen faldt til 5126 mio. euro fra 5350 mio. euro i andet halvår 2022.

Trods denne tilbagegang melder Danfoss om fremgang på en række vigtige nøgletal (se også skema):

  • EBITA-driftsresultatet og især nettoresultatet er pænt for opadgående ikke bare i hele 2023 men også i det vanskeligt andet halvår 2023.
  • Pengestrømmen fra driftsaktiviteter er steget i både hele 2023 og i andet halvår.
  • Den frie pengestrøm er steget betydeligt.
  • Den nettorentebærende gæld er samtidig bragt betydeligt ned i løbet af hele 2023. Tallene tyder på, at Danfoss er kommet et godt stykke ind i integrationen af Eaton. Men derudover har de seneste opkøb, især købet af Semikron, medvirket til at gøre koncernen bredere opstillet.

Integrationen af Semikron i Danfoss Power Electronics and Drives har gjort Danfoss til en langt mere betydelig leverandør af ”power modules used for energy-efficient motor drives and industrial automation systems,” som virksomheden formulerer det.

Dermed er der skabt en vækstdriver i Danfoss, der i andet halvår har kunnet modvirke en god del af tilbagegangen i de større divisioner Danfoss Power Solutions og Danfoss Climate Solutions.

Danfoss ejer imidlertid kun 61 pct. af Semikron-Danfoss, der er kernen i denne nye lovende division. Det må være en central opgave for Danfoss-ledelsen at få fat i de øvrige 39 pct., når sælgerne og finanserne tillader det.

Desuden tyder tallene på, at Eaton-aktiviteterne og de øvrige opkøb endnu ikke er fuldt integrerede. Koncernen er nu efter dens egen vurdering blevet væsentligt stærkere positioneret i sine kernebrancher eller -nicher, sådan som dens Core & Clear-strategi foreskriver.

Det begynder at afspejle sig i nøgletallene. Overskudsgraden er tilbage på niveauet fra før opkøbene med en EBITA-margin på 12,6 pct. i 2023. Men både overskudsgrad og kapitalafkast burde vel principielt kunne løftes yderligere takket være Danfoss’ nye stærkere markedspositioner og stordriftsfordele.

Overskudsgraderne hos store internationale peers som ABB, Siemens, Smiths Group, Alfa Laval og Parker Hannifin ligger i de seneste kvartaler generelt adskillige procentpoint højere. Det kan antyde potentialet i Danfoss.

Danfoss venter i 2024 en omsætning på 10-11,5 mia. euro efter 10,7 mia. euro i 2023, og en EBITA-overskudsgrad på 11,8-13,3 pct. mod de 12,6 pct., der blev nået i 2023. Det er ganske brede rammer, der kan afspejle både fortsat usikkerhed om markedet – og om hvor godt Kim Fausing kan komme videre med effektiviseringen i år.

Morten A. Sørensen

Danfoss - et svært halvår

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank