Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind

Danske Bank Aktienyt Global: Befrielsesdagen er kommet

Oscar M. Stefansen

onsdag 02. april 2025 kl. 13:22

Resume fra Danske Bank:
– Fokus i dag

I USA forventes det bredt, at Donald Trump vil indføre nye omfattende toldtariffer, med en udvidelse af foranstaltninger mod Canada og Mexico, mens told på biler vil vente til torsdag. De første gensidige tariffer forventes også at blive annonceret i dag, med seneste nyheder fokuseret på en påstået 20% told på de fleste varer importeret til USA. På datafronten vil ADP’s rapport om privatsektorens beskæftigelse for marts give markederne en fornemmelse af, hvad de kan forvente af fredagens nonfarm payrols.

I Danmark frigives statistik om Nationalbankens valutaindgreb i marts. Givet at EUR/DKK forbliver tæt på centralkursen, forventer vi, at Nationalbanken ikke greb ind i marts. Hvis dette holder stik, vil det markere den 26. måned i træk uden indgreb fra Nationalbanken.

I Polen annoncerer den polske centralbank sin beslutning om den ledende rente. Vi forventer en uændret politikrente på 5,75%, i tråd med konsensus.

– Økonomiske nyheder og markedsnyheder

Hvad skete der i går

I USA faldt ISM-indekset for fremstillingsaktivitet til 49,0 i marts fra 50,3 i februar. Indeholder et skarpt fald i ordre-lagerbalancer, hvilket normalt er et negativt signal for produktionen fremadrettet. Beskæftigelsesindekset faldt derfor også, mens prispresset steg kraftigt. I JOLTs-rapporten faldt frivillige afskedigelser, hvilket typisk er et tegn på forbrugerens mindre selvsikre forventninger til beskæftigelse. Samtidig steg ufrivillige afskedigelser, selvom deres niveau stadig er beskedent i historisk kontekst.

I euroområdet faldt HICP-inflationen til 2,2% å/å i marts som forventet fra 2,3% å/å i februar. Inflationen i første kvartal har således i gennemsnit ligget på 2,3% å/å, hvilket var, hvad ECB’s personaleprognoser forventede på mødet i marts. Faldet i marts skyldtes inflation i energi og tjenester. Vi forventer, at inflationen i 2025 Q2 vil gennemsnitligt ligge på 2,2% å/å i tråd med ECB’s personaleprognoser og inflationsmarkedsprissætningen.

I Danmark viste frigivelsen af foreløbige privatsektor-indtjeninger for første kvartal, at de nominelle indtægter steg med 4,4% å/å i første kvartal, ned fra 4,6% å/å i fjerde kvartal 2024. Denne nominelle lønvækst var i tråd med forventninger og viser en fortsat tendens til reel lønvækst, dog i et langsommere tempo end observeret over det sidste halvandet år.

I Sverige nåede forhandlingsparterne endelig en aftale, med en omkostningsramme på 6,4 procent over en 24-måneders periode. Aftalen var i overensstemmelse med vores prognose og Riksbankens prognose for lønstigninger. For pengepolitikken burde denne lønaftale være neutral i forhold til forventningerne.

Indeks for fremstillingssektoren steg marginalt til 53,6 i marts fra 53,5 sidste måned. Alle underkomponenter undtagen leverancer bidrog positivt. Læsningen var som forventet og i tråd med de seneste fem måneders aflæsninger.

Aktierne steg i går, mens obligationerne faldt – hvad er der ikke at kunne lide? Bevægelserne i aktierne afspejlede ikke præcist budskaberne fra nøglefigurene, især ikke ISM’s fremstillingsindeks, efter vores opfattelse. En ultimativ optimist kan argumentere for, at dette blot er et Goldilocks-scenario, men det er langt fra tilfældet, trods realiserede inflationsdata i Europa, der endda var mere godartet end konsensus forventede og meget tæt på 2%-målet. Faktum er, at vigtige nøgletal skuffede, og førende inflationsdata kom højt ind. Endvidere observerede vi tegn på forudlæsnings- og tillidstabseffekter i fremstillingsdata, mest relateret til områder, hvor der allerede er pålagt tariffer, især Canada og Mexico.

I USA i går: Dow -0,03%, S&P 500 +0,4%, Nasdaq +0,9%, og Russell 2000 +0,02%. Asiatiske markeder er afventende i morges forud for tariffebeskeden senere i dag i USA. Europæiske og amerikanske futures er lidt lavere i morges.

FI&FX: Donald Trumps ‘Liberation Day’ er her, og markederne afventer klarhed over toldmeddelelserne. Amerikanske aktier lukkede tirsdag i grønt med SPX +0,4% og Nasdaq +0,9%. Obligationer klarede sig også godt i lyset af bløde amerikanske data, og det amerikanske 10-årige statspapir faldt med 10bps fra mandagens højdepunkt. EUR/USD fortsatte omkring 1,08, mens JPY steg marginalt mod USD, dog stadig bare under 150. SEK og NOK blev styrket mod EUR. EUR/DKK steg til det højeste niveau siden begyndelsen af februar i går. Zlotyen afventer rentebeslutningen fra NBP, hvor uændret på 5,75% bredt forventes.

Hurtige nyheder er stadig i beta-fasen, og fejl kan derfor forekomme.

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.