Fra Danske Bank:
– I fokus i dag
I aften finder mødet i Federal Reserve sted, hvor vi forventer, at Fed fastholder en uændret pengepolitik, i tråd med konsensus og markedsprissætning. Mens vi forventer, at Fed genoptager rentenedsættelser i juni, tvivler vi på, at Powell vil vælge klar fremadrettet vejledning på grund af usikkerheden omkring toldsatserne.
I euroområdet ser vi frem til detailsalgstal for marts, som kan afsløre, om den svagere forbrugertillid, der blev registreret i de foregående måneder, er begyndt at påvirke forbruget. Indtil videre har detailsalget været fladt de seneste seks måneder efter en stærk stigning i første halvdel af 2024.
Her til morgen modtager vi i Sverige foreløbige inflationstal for april. Vi forventer CPIF på 2,5% å/å og CPIF eksklusiv energi på 3,2%, tæt på Riksbankens prognose på henholdsvis 2,3% å/å og 3,2%. Der vil ikke blive givet detaljer før næste uge. Dette er den sidste information for Riksbanken før dagens politiske beslutning, som offentliggøres i morgen.
Hvad skete i nat
I Kina annoncerede centralbanken en række foranstaltninger for yderligere at lempe pengepolitikken. Dette inkluderer at sænke reservekravet, sænke nøglepolitiske rater og renter for specifikke sektorer og en ny genudlånsfacilitet til støtte for servicesektoren. Den nylige appreciering af yuanen har skabt mere plads til pengepolitisk lempelse. Kina har generelt været tilbageholdende med at lempe, når der er svækkelsespres på deres valuta. Dette stimulus bør hjælpe en smule på den indenlandske efterspørgsel i lyset af handelskrigen med USA.
I Sydasien udførte Indien to luftangreb på Pakistan efter sidste måneds militante angreb på turister i det indisk-administrerede Kashmir-område. Indiens forsvarsministerium sagde, at det havde målrettet terroristinfrastruktur af ikke-eskalerende karakter. I en indledende reaktion betegnede Pakistans premierminister Shehbaz Sharis angrebene som en krigshandling, der gav Pakistan hver ret til at reagere kraftigt.
Hvad skete i går
I Tyskland lykkedes det for kansler Merz at sikre sig 325 stemmer i Forbundsdagen for at blive kansler. Afstemningen var den anden på dagen efter en første afstemning, hvor han ikke formåede at sikre sig opbakning med kun 310 af de krævede 316 stemmer. Hans koalition har 328 medlemmer, hvilket viser, at de medlemmer, der ikke stemte for ham, ønskede at lære ham en lektie snarere end at ødelægge hans politiske karriere. Han har sandsynligvis indset, at der er uenighed i koalitionen, og at han ikke kan trumfe sine beslutninger igennem. Derfor vil nye reformer og politikker sandsynligvis tage længere tid at forhandle, end tidligere antaget, givet den uenighed, der nu er synlig. Men infrastrukturfonden og ændringerne i gældsbremsen er allerede blevet vedtaget, og koalitionen har de penge at bruge.
I euroområdet blev den endelige sammensatte PMI for april revideret op til 50,4 fra 50,1 i flashestimatet. Økonomien oplevede derfor en lille ekspansion i april ifølge indikatoren. De højere endelige data skyldtes begge sektorer i undersøgelsen, da fremstillings-PMI blev revideret op til 49,0 fra 48,7 og service til 50,1 fra 49,7. Mens fremstillingen ikke viste sig så dårlig som frygtet givet den seneste handelsusikkerhed, er den faldende service-PMI fra 51,0 i marts mere bekymrende.
I Sverige faldt service-PMI for april til 48,4 og blev marginalt revideret ned for marts til 49,3 fra 49,4. Faldet var noget uventet på grund af den nylige NIER-undersøgelse for servicesektoren, der forblev nogenlunde uændret på 98,0 i april fra 97,7 i marts.
I Norge faldt de sæsonjusterede boligpriser med 0,2 % m/m i april, hvilket bekræfter signalerne om et noget svagere marked de sidste par måneder. Detaljerne var en smule blandede, da beholdningen til salgsforholdet faldt fra 2,5 til 2,4, hovedsageligt drevet af højere transaktioner, mens beholdningen af usolgte huse steg yderligere. Dette er den anden måned, hvor boliginflationen er væsentligt under Norges Banks skøn fra den seneste MPR (marts: 0,1 % vs. forventet 0,7 % og april: -0,2 % vs. forventet 0,6 %). Dette er dog stadig mere en opbremsning end egentlig svaghed og bør ikke påvirke pengepolitikken fremad.
Aktier: Globale aktiemarkeder fortsatte deres nedadgående tendens i går, igen uden en klar katalysator fra hverken makroøkonomiske data eller virksomhedsresultater. Tilbagegangen kom på trods af en blanding af solide makroøkonomiske indikatorer og anstændige virksomhedersultater. Bemærkelsesværdigt klarede cykliske aktier sig igen bedst, og europæiske aktier fortsatte med at vise relativ styrke sammenlignet med de amerikanske markeder. Volatiliteten steg en smule, med VIX’en stigende, men den bredere tendens tyder på et marked, der gradvist falder til ro. Daglige udsving mindskes, og intradag volatilitet er faldet, hvilket signalerer et mere stabilt aktiemiljø.
I USA i går faldt Dow med 1,0%, S&P 500 med 0,8%, Nasdaq med 0,9% og Russell 2000 med 1,1%. Handelshovedlinjerne dominerer igen stemningen her til morgen. Markederne fordøjer bekræftelse af, at amerikanske og kinesiske embedsmænd vil mødes i Schweiz i weekenden til samtaler. Asiatiske markeder handler højere, og futures i både Europa og USA peger let opad.
FI&FX: Amerikanske statsrenter faldt efter et stærkt 10-årigt statsobligationsudbud. I dag har vi det 30-årige udbud, og markedet vil se efter en lignende efterspørgsel ved auktionen. Euroen blev styrket mod USD på trods af den politiske volatilitet i Tyskland. Det primære fokus i dag er FOMC-mødet, hvor vi forventer, at Federal Reserve holder sig i ro.
Hurtige nyheder er stadig i beta-fasen, og fejl kan derfor forekomme.