Fra Danske Bank:
Generelle tendenser på aktiemarkedet
I går oplevede det amerikanske aktiemarked betydelige stigninger drevet af optimisme om en kommende handelsaftale. Dow Jones Industrial Average steg med 0,8 pct. og lukkede på 40.527,62, hvilket markerede den sjette dag i træk med fremgang. S&P 500 fulgte trop med en stigning på 0,6 pct. og sluttede på 5.560,83, også det længste vindertræk siden november. Nasdaq Composite blev løftet med 0,55 pct. til 17.461,32. Markedsstemningen blev positivt påvirket af udtalelser fra den amerikanske handelsminister Howard Lutnick, som indikerede, at en stor handelsaftale var tæt på at blive annonceret. Selvom han ikke nævnte det specifikke land, gav kommentaren et løft til markederne, der tidligere på dagen havde været præget af usikkerhed.
De europæiske aktiemarkeder lukkede også højere. Stoxx 600-indekset steg med 0,4 pct., med forsynings- og sundhedssektorerne som de største bidragsydere til fremgangen. I Storbritannien oplevede FTSE 100 en stigning på 0,6 pct., hvilket markerede den 12. dag i træk med stigninger og den bedste serie i mindst fem år. Frankrigs CAC 40 og Tysklands DAX steg med henholdsvis 0,1 pct. og 0,8 pct. Investorer holder dog skarpt øje med de mange kommende virksomhedsresultater for at vurdere effekterne af amerikanske tariffer og global økonomisk usikkerhed på de europæiske aktier.
– Selskabsspecifikke nyheder – Danmark
Tirsdag aflagde det største danske bryggeri Carlsberg rapport for årets første kvartal, hvilket blev taget imod med skuffende miner hos investorerne. Selskabet leverede for første kvartal en omsætning på 20.123 mio. mod DKK 17.142 mio. samme periode sidste år. Den store stigning skyldes dog i høj grad opkøbet af den britiske læskedriksproducent Britvic, og ifølge estimater indsamlet af Carlsberg selv, havde analytikerne faktisk forventet en omsætning på DKK 20.382 mio. Fraregner man opkøbets effekt på omsætningen har bryggeriet reelt realiseret en negativ organisk vækst på 1,5 pct. Ifølge administrerende direktør Jacob Aarup-Andersen er der tale om en blød start på året, hvilket særligt er præget af tabet af San Miguel-mærket, og derudover fortsat er påvirket af et afdæmpet forbrug i et miljø med øget makroøkonomisk volatilitet. Som nævnt tog investorerne ikke så pænt imod regnskabet, hvilket var medvirkende til at Carlsberg-aktien i løbet af tirsdagen bakkede 2,2 pct.
– Øvrige nordiske markeder
I Sverige var det industrikoncernen Electrolux, som fokus var rettet imod, da selskabet skuffede med regnskabet for første kvartal af 2025. Koncernen kunne oplyse om et driftsresultat for perioden på SEK 452 mio., hvor analytikerne havde ventet hele SEK 666,2 mio. Særligt den nordamerikanske forretning underperformede, og gav i kvartalet et underskud på SEK 337 mio., hvor analytikerne havde forventet et resultat nær 0. Efterspørgslen efter husholdningsapparater i Nordamerika forventes dog af Electrolux at være endnu mere usikre i 2025, og derfor har selskabet justeret markedsudsigterne fra “Neutral” til “Neutral til negativ”. Derudover har Electrolux på baggrund af USA’s nuværende handelspolitik ændret udsigten for eksterne faktorer fra “Negative” til “Betydeligt negative”. Aktien i Electrolux faldt tirsdag med 17,5 pct.
– Øvrige udland
I USA var der ligeledes regnskaber fra flere større selskaber, herunder Coca-Cola. Læskedrikgiganten formåede dog at komme bedre end ventet i mål for årets første kvartal. Selskabets små prisstigninger har imidlertid ikke medført en afholdenhed hos de ellers prisbevidste forbrugere. Den justerede omsætningsvækst for første kvartal landede på 6 pct., hvor analytikerne blot havde ventet 5,2 pct. Derudover lå den sammenlignelige indtjening pr. aktie på USD 0,73, hvilket er minimalt over analytikerforventningen på USD 0,72. I forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet, oplyste selskabet yderligere, at forventningerne til en omsætningsvækst på 5-6 pct. for hele året fastholdes. Investorerne tog pænt imod kvartalsregnskabet og kvitterede ved at sende aktien op med 0,8 pct. i løbet af tirsdagen.
Hurtige nyheder er stadig i beta-fasen, og fejl kan derfor forekomme.