Danske Bank skriver om den danske industrivækst og neddrosling af opkøb i den australske centralbank.
Uddrag fra Danske Bank:
Høj dansk industrivækst i juli, men underliggende er væksten aftagende. Industriproduktionen steg 3,2 procent i juli, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er høj vækst, men det kommer efter et fald på 4,6 procent i juni, så tallet siger mere om store månedlige udsving end om egentlig fremgang. Set over de sidste tre måneder har der været en stigning på 0,8 procent i industriproduktionen. Det er bestemt pæn vækst, men ikke det kraftige opsving, vi så i månederne før og efter årsskiftet.
Pengepolitik: Den australske centralbank (RBA) besluttede at fastholde planerne om at neddrosle obligationsopkøbene fra 5 til 4 mia. australske dollar pr. uge, og centralbanken vurderer, at det økonomiske tilbageslag blot er midlertidigt. Der har været spekulationer i markedet om, at neddroslingen, der blev annonceret i juli, kunne blive udskudt pga. en forværring i Covid-situationen. RBA slutter sig dermed til rækken af centralbanker, der nu begynder at afvikle de ekstraordinære opkøb, der blev indført som følge af corona-krisen. Det bliver nu interessant at se, hvad ECB og den amerikanske centralbank beslutter senere i denne uge/måned.
Energiomkostninger: Råvarerne har slået tonen an på finansmarkederne fra ugens start. De europiske naturgas-futures steg til nye rekorder, efter at et fald i gasleverancerne fra Rusland skabte ny bekymring om udbuddet af gas. De europæiske lagre ligger ca. 20 % under gennemsnittet for sæsonen her flot få uger før fyringssæsonens start. Højere priser på tilladelser til CO2-udledninger i EU’s emissionshandelssystem har også bidraget til de seneste prisstigninger på naturgas, hvilket øger sandsynligheden for, at inflationen i energipriserne fortsat vil være høj i september.
Aktier: Der var gang i aktiemarkedet fra ugens start, selv om de amerikanske markeder var lukket pga. helligdag i mandags. Men aktiekurserne i Europa og Asien steg. Vækst og kvalitet førte an med teknologi og sundhed som nogle af vinderne, da markederne indstillede sig på et scenarie med lavere renter i længere tid. Der var generelt optimisme på aktiemarkederne, og de konjunkturfølsomme sektorer slog de defensive. Stoxx 600 lukkede i et plus på 0,7 %, Stockholm 1 %, København 0,7 %, Oslo 1,4 % og Helsinki 0,6 %. De asiatiske markeder er generelt steget. Det gælder ikke mindst det japanske aktiemarked, der kan notere et plus på 2 % som følge af håb om stimuli via den økonomiske politik.
