Danske Bank skriver om den begyndende amerikanske neddrosling fra centralbankens side.
Amerikansk jobrapport: Jobrapporten skuffede igen i fredags, men tallene var efter vores mening stærke nok til, at Federal Reserve kan begynde at neddrosle obligationsopkøbet i begyndelsen af november. Selvom den samlede beskæftigelse steg med blot 194.000 personer, så blev de seneste to måneder opjusteret med samlet 169.000. Der kan også være nogle problemer med sæsonjustering, idet den private beskæftigelse steg med 317.000 (dvs. beskæftigelsen i den offentlige sektor faldt). Der var flere bekymrende faktorer fra en Fed-synsvinkel: Arbejdsstyrken faldt, hvilket bragte ledighedsraten under 5%, og lønvæksten var meget højere end forventet – begge bidrager til den bekymring for stagflation, som vi har diskuteret på det seneste.
Risici på nedsiden for væksten: Efter et meget kraftigt opsving i kølvandet på covid-19-krisen ser vi risici på nedsiden for den globale vækst i de kommende kvartaler. Vi ser i en ny analyse på fem faktorer, som har udviklet sig værre end forventet gennem den seneste måned, Research Global: Five reasons we see rising downside risks to growth, 11. oktober.
Brexit: Vi har ikke beskæftiget os så meget med Brexit i 2021, men forhandlingerne mellem EU og Storbritannien om at ændre protokollen vedrørende Nordirland begynder snart, og det kan tynge pundet ned. Vores basisscenario er, at parterne i sidste ende vil nå frem til en aftale (formentlig tæt på tidsfristens udløb), men i værste tilfælde rives frihandelsaftalen fra december i stykker over spørgsmålet. Læs mere i FT.
Aktier: Aktiemarkedet faldt lidt fredag, mest i Europa og USA. Jobrapporten fik ingen væsentlig effekt på markedet, men vi tror, at den vil bidrage til inflations/stagflations-rotationen, da det underliggende budskab i jobrapporten peger på, at ubalancerne (efterspørgsel efter arbejdskraft/forsyninger) er større, end de fleste investorer tror. Hovedindeksene fredag: Dow -0,03%, S&P500 -0,2%, Nasdaq -0,5%, Russell 2000 -0,8%.