Fra Danske Bank:
–
I fokus i dag
I dag er der ikke meget at rapportere på makrofronten, men i Danmark vil fokus være på offentliggørelsen af detailhandelsindekset for marts kl. 8:00 CET. Ifølge vores egen Spending Monitor faldt detailsalget med 2,5% år til år i reelle termer i marts sammenlignet med samme måned sidste år. Dette fald skyldtes dog den sæsonmæssige effekt af påsken, der faldt i marts sidste år og i april i år. Korrigeret for sæsonudsving steg det reelle forbrug med 1,8% fra måned til måned i marts, og vi forventer, at forbrugstallene i dag vil afspejle denne stigning.
I Sverige vil vi modtage PPI-data for marts fra Statistics Sweden kl. 8:00 CET. PPI og prisplanerne fra NIER-undersøgelsen (udgivet tirsdag) vil spille en afgørende rolle i forhold til inflationsforventningerne, hvilket vil påvirke Riksbankens evne til yderligere rentenedsættelser.
I resten af ugen vil vi modtage en liste over vigtige dataudgivelser. Blandt de vigtigste ser vi frem til PMI-data fra Kina og USAs BNP for første kvartal, som udgives onsdag. Torsdag holder vi øje med pengepolitiske møde ved Bank of Japan, mens fredagens udgivelser inkluderer både euroområdets april flash HICP og USAs april jobrapport.
–
Økonomiske og markedsnyheder
Hvad skete der fredag og hen over weekenden
I USA blev University of Michigan’s forbrugertillid revideret op til 52.2 i april 2025 fra en foreløbig måling på 50.8. Trods denne opadgående revision faldt forbrugertilliden for fjerde måned i træk til det laveste niveau siden juli 2022, da forbrugerne opfattede risici for flere aspekter af økonomien, hovedsageligt på grund af den vedvarende usikkerhed omkring handelspolitikken og mulighederne for en genopblussen af inflationen. Forventningerne til inflationen for det kommende år steg til 6,5% på grund af toldmeddelelser, dog blev dette tal revideret en smule ned fra 6,7% i den foreløbige udgivelse.
I Japan steg Tokyos aprilinflation (ekskl. friske fødevarer) til 3,4%, hvilket slog konsensus og indikerer vedvarende og bredere pristryk. Som nævnt af guvernør Ueda vil BoJ fortsætte med at hæve renten, hvis inflationen konvergerer mod deres 2%-mål (indtil nu har det hovedsageligt været drevet af fødevarer). Han bemærkede dog også, hvordan handelskrigen kan mindske sandsynligheden for varig inflation. Vi har rykket vores to forventede renteforhøjelser længere ud i fremtiden, med en i efteråret og en anden i første kvartal af 2026.
I Kina steg de industrielle overskud med 0,8% år til år i de første tre måneder af 2025, hvilket er en forbedring fra et fald på 0,3% i de første to måneder af året, midt i yderligere stimulusforanstaltninger fra Beijing. Derudover faldt overskuddet i den private sektor med 0,3%, hvilket er et langt mildere fald end styrtet på 9,0% i den forrige periode.
I den amerikansk-kinesiske handelskrig kom der modsatrettede meldinger fra medlemmer af Trumps kabinet vedrørende de igangværende handelsforhandlinger med Kina om toldsatser. Selvom præsident Trump hævdede, at der foregik forhandlinger, og at han havde talt med Kinas præsident Xi Jinping, nægtede Beijing enhver samtale. Finansminister Scott Bessent nævnte interaktioner med kinesiske embedsmænd under IMF-møder, men sagde, at han ikke diskuterede toldsatser. Imens hævdede landbrugsminister Brooke Rollins, at der fandt daglige samtaler med Kina om toldafgifter sted.
Inden for geopolitik mødtes Trump og Zelenskiy privat lørdag, da mange prominente statsledere rejste til Rom for begravelsen af pave Frans. Mødet, der blev beskrevet som “meget produktivt”, markerede deres første møde siden et spændt møde i Det Ovale Kontor i februar. Efter mødet kritiserede Trump Ruslands præsident Putins nylige missilangreb på civile områder i Ukraine og foreslog, at alternative strategier som bank- eller sekundære sanktioner kunne være nødvendige. Søndag opfordrede Trump igen Rusland til at stoppe angrebet, mens USA’s udenrigsminister Marco Rubio sagde, at Trump-administrationen måske kunne opgive sine forsøg på at mægte en aftale, hvis Rusland og Ukraine ikke gør fremskridt. Den republikanske senator Lindsay Graham udtalte, at USA kunne overveje sekundære toldsatser på enhver, der er involveret i salg af russisk olie. Idéen blev allerede luftet i starten af april, men indtil videre har Trump-administrationen holdt sin krudt tør. Der er blevet lagt mere pres på Zelenskiy, snarere end Putin.
På en anden note blev Grønland og Danmark søndag enige om at styrke båndene i lyset af USAs interesse i at erhverve Grønland. Grønlands premierminister Jens-Frederik Nielsen besøgte Danmark og mødtes med den danske statsminister Mette Frederiksen for at understrege enhed midt i Trumps anneksionsambitioner. Begge ledere understregede, at kun grønlænderne kan beslutte deres områdes fremtid, afviste en amerikansk erhvervelse, mens de søgte et respektfuldt partnerskab.
Aktier: Sikke en uge i aktier! S&P 500 steg med 5% i sidste uge og de nordiske/europæiske indeks med 3%. Cykliske aktier foretog et massivt comeback, steg med mere end 5% globalt og overgik dermed defensive aktier med stor margin. Vendepunktet i aktierne udløste endda en Zweig Breadth Thrust, som er en sjælden teknisk momentumbetegnelse for bull-markedet. Fredag var ikke anderledes, med S&P 500, der steg 0,7% og Stoxx 600 0,4%. Investorerne kæmper dog med retningen her til morgen, hvor Asien er uændret og amerikanske futures dykker i negativ.
FI & FX: Sidste uge sluttede relativt roligt, med risikoappetitten, der holdt sig rimeligt godt, mens de amerikanske statsobligationsrenter fortsatte med at falde. 2-årige amerikanske statsobligationsrenter faldt med 5bp, mens både 10-årige og 30-årige segmenter faldt med 8bp. Som et resultat steg den amerikanske rentekurve beskedent fra frontenden. I kontrast steg renterne en smule i Europa, hvor den 2-årige tyske statsobligationsrente steg 3bp og den 10-årige steg 2bp, til trods for duvende kommentarer fra ECB’s Holzmann. I valutamarkedet konsoliderede EUR/USD inden for 1,13-1,14-området, da USD-salget tog en pause, understøttet af positive overskrifter om delvis deeskalering mellem USA og Kina og en mere afmålt tone fra Trump-administrationen vedrørende Feds uafhængighed. Overordnet set var bevægelser i G10-valutaerne beskedne – CHF og JPY svækkedes mod USD i det forbedrede risikomiljø. Denne uge retter vi fokus mod inflations-, BNP- og arbejdsmarkedsdata fra euroområdet og USA, mens Bank of Japan forventes at fastholde sin pengepolitiske holdning uændret torsdag, mens Fed gik ind i sin blackout-periode lørdag. Denne uge vil en strøm af globale data forme makronarrativet sammen med handelrelaterede overskrifter.
Hurtige nyheder er stadig i beta-fasen, og fejl kan derfor forekomme.