Danske Bank skriver om renteforhøjelser i centralbanker. Der er dog ikke udsigt til en snarlig europæisk renteforhøjelse.
Central banker: Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) sluttede sig til gruppen af central-banker, som nu forlader den lempelige pengepolitik. Således forhøjede RBNZ renten med 25bp i går. Centralbanken signalerede samtidig, at der sandsynligvis vil blive behov for flere renteforhøjelser for at dæmme op for inflationen, men de planlagte stramninger kan blive forstyrret af fortsatte udbrud af delta-varianten i Auckland, som skader erhvervstilliden og begrænser vækstudsigterne. Markedsreaktionen var afdæmpet, eftersom en renteforhøjelse stort set var blevet indpriset. NZD/USD steg umiddelbart på meddelelsen, men ændrede siden kurs.
Energipriser og ECB: Den kraftige stigning i de globale energipriser fortsatte med uformindsket styrke i går. Gaspriserne i Europa steg med yderligere 23% til et nyt rekord-niveau på grund af frygt for manglende forsyninger op til varmesæsonen på den nordlige halvkugle. Oliepriserne forblev ligeledes på høje niveauer over 82 dollar per tønde, efter at OPEC+ ikke som forventet besluttede at øge produktionen, og højere gaspriser udløser nu et endnu større “brændstof-skifte”.
De kraftigt stigende energipriser bidrog til højere globale obligationsrenter. Den 10-årige amerikanske rente er nu tilbage over 1,55%, mens den tyske 10-årige Bund-rente er brudt gennem niveauet -20bp. Chefen for ECB, Christine Lagarde, gentog i går, at ECB ikke bør overreagere på forsyningsmanglen eller de stigende energipriser, eftersom pengepolitikken ikke direkte går ind og påvirker disse faktorer. Men høgene i ECB’s styrelsesråd er mindre optimistiske, og Østrigs Robert Holzmann advarede om, at ECB “klamrer sig til håbet om, at den aktuelle stigning i inflationen vil være midlertidig”.
Diskussionen om, hvorvidt inflationen bliver mere vedvarende, vil formentlig tage til frem mod det næste møde i centralbanken senere på måneden, og markedet indpriser nu en første renteforhøjelse fra ECB i 3. kvartal 2023 – efter vores mening er det for tidligt (læs mere i Euro Area Macro Monitor – The tide is turning, 5. oktober).