Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Bank: Energi og forsyninger i centrum på EU- og NATO-møderne

Hugo Gaarden

fredag 25. marts 2022 kl. 11:10

Ukraine-krigen og dens konsekvenser for energiforsyningen og økonomien.

Uddrag fra Danske Bank:

EU- og NATO-lederne mødes i disse dage. USA’s præsident Biden deltager i drøftelserne om støtte til Ukraine for at styrke det transatlantiske svar på Ruslands aggression. De europæiske regeringer vil også drøfte sikkerhed og forsvar, udfasning af afhængigheden af russisk energiimport og økonomiske spørgsmål.

Vi får foreløbige PMI-tal fra euroområdet, USA og Storbritannien. De er blandt de første indikatorer, vi modtager siden krigen begyndte. I euroområdet forventer vi et markant fald, især i fremstillingsaktiviteten, i lyset af de fornyede forstyrrelser, som Ukraine-krigen har skabt i forsyningskæderne. For servicesektoren bliver det også interessant at se, om forbrugerne er blevet skræmt af et højere inflationspres.

Reaktioner fra Fed er interessant, da FOMC-medlemmerne i de seneste kommentarer har lagt vægt på rente-forhøjelser allerede nu. Ingen medlemmer udelukker renteforhøjelser på 50 basispoint på nuværende tidspunkt.

Udvalgte markedsnyheder

Russisk gas i rubler: Ruslands præsident Vladimir Putin kræver gasbetalinger i rubler fra lande på den russiske “uvenlig-liste”, dvs. vestlige lande. USD/RUB faldt på meddelelsen, og de europæiske gaspriser steg. Det gør det vanskeligere for Europa at købe gas, da det indebærer en valutarisiko for de europæiske forsyningsselskaber, og det er vanskeligt at få fat på rubler på grund af sanktioner osv. (selv om ikke alle russiske banker er omfattet af sanktioner).

På kort sigt gør det det sværere for Vesten at afskære de resterende russiske banker fra swift, men det øger også incitamentet til at komme væk fra russisk gas. Set fra et russisk synspunkt giver tiltaget støtte til RUB i en situation, hvor den russiske centralbank ikke kan foretage valutainterventioner på grund af vestlige sanktioner.

EU: EU’s ledere forventes at blive enige om at købe gas i fællesskab fremover, selvom de sandsynligvis ikke går så langt som til at forbyde import af energi fra Rusland. EU og USA vil sandsynligvis også indgå en aftale, så EU vil købe mere flydende naturgas (LNG), se Reuters og tweet fra Ursula von der Leyen.

Olie: Stort træk på de amerikanske strategiske oliereserver i sidste uge på mere end 4 mio. tønder – det største ugentlige træk siden oliechokket i 2011 midt i det arabiske forår, og det, der formentlig var med til kortvarigt at presse Brent under 100 dollar per tønde i sidste uge. Der er stadig mange reserver tilbage. Se også figur på Twitter. Brent-olie handler i øjeblikket over 120 dollar per tønde.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank