Danske Bank skriver om energipriserne.
Energipriser: Højere energipriser er fortsat et tema i markedet, både gas og elpriser er steget kraftigt. Mangel på vind og regn har trukket energiproduktionen ned i Europa. Gas-produktionen i USA er fortsat ikke kommet helt i gang efter orkanen Ida, og orkanen Nicholas har gjort problemet værre.
Gasforsyninger fra Rusland er samtidig bremset op, da lagrene her blev udhulet af koldt vintervejr og den færdige Nord Stream 2-rørledning transporterer fortsat ikke gas til Europa. Nu hvor temperaturen i Europa falder, skaber gaspriserne bekymring.
Olieprisen er knyttet til de stigende gaspriser og prisen på Brent-olie er steget mere end 2 dollar til over 75 dollar per tønde.
Inflation og grøn omstilling: Vi udsendte en analyse, hvor vi ser på de forskellige kanaler, hvor igennem klimaforandringer og politiske klimatiltag påvirker inflationen i euroområdet. Gennem temperaturændringer, stigende CO2-kvote-priser samt øgede produktionsomkostninger kan den grønne omstilling i Europa efter vores vurdering have en opadgående effekt på inflationen, mens faldende priser på vedvarende energi og en udvikling væk fra CO2-intensive produkter bør opveje for effekten på inflationen.
Der er dog fortsat stor usikkerhed om klimaændringernes effekt på økonomi og inflation. Modeller peger på, at den øgede inflation i et scenarie med klimaneutralitet i 2050 vil være et lavt etcifret tal, og vi tror ikke, at det vil lede til aggressive stramninger hos ECB. Når det er sagt, så ser vi risici på opsiden for inflationsforventningerne i euroområdet, hvis regeringerne begynder at tage deres 2050-mål alvorligt. Læs mere i Research Euro Area: Europe’s green transition – the heat is on for euro inflation, 16. september.