Danske Bank skriver om centralbanker, der begynder at vise tænder, og om Evergrande, hvor en konkurs ikke er så truende som tidligere.
Norges Bank satte i går renten op med 25bp til 0,25% og signalerer, at man “sandsynligvis” vil sætte renten op igen i december. Udviklingen siden juni peger på, at rentebanen i den nye pengepolitiske rapport bliver en smule stejlere end den i juni og signalerer en 50/50 % sandsynlighed for tre eller fire renteforhøjelser til næste år.
Bank of England (BoE) kan blive mere høgeagtig, idet inflationen er høj, og lønmodtagerbeskæftigelsen er højere end før pandemien (selvom den samlede beskæftigelse ikke er).
Federal Reserve: Den amerikanske centralbank meddelte, at “det snart kan være nødvendigt” at begynde at neddrosle obligationsopkøbet, og at man forventer, at ned-drosslingen (tapering) vil være tilendebragt i midten af 2022. De såkaldte ‘dots’ blev forhøjet og signalerer nu samlet set 6,5 renteforhøjelser inden udgangen af 2024. Vi forventer, at Fed annoncerer tapering på det kommende møde i november, og at der trappes ned med omkring 20 mia. dollar per måned, hvilket medfører, at tapering er gennemført i midten af 2022. Vi regner fortsat med en første renteforhøjelse i andet halvår 2022, enten i september eller december. Læs også vores analyse Fed Research – Review: Fed is about to start a tightening cycle, 22. september.
Evergrande: Frygten for, at den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande går konkurs er lettet, og der er begyndende tegn på, at en kontrolleret rekonstruktion kan iværksættes. Kinesiske aktier er steget omkring 1 % på Hongkong-børsen. Vi afventer dog stadig nyt om en kuponbetaling på 83,5 mio. dollar på en dollarobligation. Evergrande meddelte, at der er indgået en aftale med obligationsejerne af kinesiske obligationer om en anden betaling, der forfaldt i går. Markedet fik også lidt støtte af en nyhed om, at Beijing muligvis arbejder på en plan om at overtage selskabet og dele det op i tre dele, hvilket har skabt håb om, at krisen snart kan finde en løsning. Forlydendet er dog ikke blevet bekræftet og er derfor usikkert. Vores basisscenario er, at det nok bliver værre, før det bliver bedre. Men situationen er meget uklar, og det er også muligt, at myndighederne vurderer, at man må intervenere snart for at undgå for megen skade på økonomien, som i forvejen kæmper med nye covid19-smitteudbrud, som har sat forbruget på hold.