Danske Bank skriver om inflationen.
Fredagens største begivenhed var offentliggørelsen af de amerikanske inflationstal, hvor den samlede inflation blev på 6,8 % å/å i november. Bemærkningerne fra Fed-chef Jerome Powell om, at inflationen måske ikke er helt så midlertidig, som man tidligere ventede, øger risikoen forud for FOMC-mødet i denne uge. Der var desuden beskeden efterspørgsel på gårsdagens auktion over 30-årige amerikanske statsobligationer med en bid-to-cover på 2,2, hvilket er i den lavere del af det interval, der er set i løbet af de sidste fem år.
På den anden side har vi en ny variant af corona-virussen, og der er usikkerhed omkring vaccinernes effektivitet kombineret med usikkerhed i relation til den kinesiske ejendoms-sektor, hvor Evergrande og Kaisera ejendomsudviklerne nu officielt har misligholdt deres dollargæld. Det førte til et fald på de asiatiske aktiemarker i morges i hele regionen.
Herhjemme forventer vi, at inflationen steg yderligere i november til 3,2 %, da energi-priserne er fortsat med at stige. Vi forventer, at især brændstof- og naturgaspriserne vil trække inflationen op, drevet af en stærkere dollar. Nogle energiselskaber har annonceret prisstigninger, men normalt ser vi størstedelen af prisstigningerne i januar. Det underliggende pristryk har været beskedent indtil videre, men virksomheder råber på arbejdskraft og forsyninger, og det bliver derfor interessant at se, om forbrugerpriserne snart stiger, som det er sket i euroområdet. Der er desuden en risiko, der peger opad, på grund af den globale stigning i fødevarepriserne hen over sommeren, som har haft begrænset indvirkning på de danske fødevarepriser indtil nu.
Inflationen i Norge er faldet betydeligt siden sommeren sidste år, drevet af en stærkere NOK- og basiseffekt. Vi mener, at (kerne)inflationen nu vil falde, efterhånden som begge disse faktorer aftager eller vender. Vi vurderer i lighed med konsensusforventningen, at kerneinflation vil stige fra 0,9 % å/å i oktober til 1,2 % å/å i november. Risikoen peger i stigende grad opad, da den store stigning i råvare- og energipriserne samt fragt-omkostningerne sandsynligvis også vil presse forbrugerpriserne i Norge op på et tidspunkt.
