Danske Bank skriver om de tyske regeringsforhandlinger.
Tysk politik: I Tyskland har partierne SPD, De Grønne og det Freie Demokratische Partei (FDP) formelt aftalt at indlede forhandlinger om en såkaldt “trafiklys”-koalition. Forhandlingerne vil fortsætte i de kommende uger (og måneder), og der er mange åbne spørgsmål, især omkring finansieringen af en potentiel omfattende grøn investeringspakke. Partierne synes at være enige om, at den forfatningsmæssige “gældsbremse” skal gælde igen i 2023, men samtidig har man også udelukket skatteforhøjelser. Det er også vigtigt ud fra et inflationsperspektiv, at koalitionen planlægger at introducere en 25% forhøjelse af minimumlønningerne til 12 euro i timen, selvom tidsplanen herfor fortsat er uklar.
Risikoappetitten var generelt positiv i markederne i fredags, hvor stemningen blev understøttet af et stærkt detailsalg i USA og indtil videre positive regnskabsresultater fra virksomhederne. Her til morgen har den asiatiske handelssession været udfordret af endnu en kraftig stigning i energipriserne, som igen har skabt fokus på inflationen. Desuden skuffede de kinesiske BNP-tal markedets forventninger med en vækst på blot 0,2% på kvartalsbasis (i forhold til en forventning om 0,4% på kvartalsbasis).
Kina: Den kinesiske centralbank, PBOC, var i går ude og sige, at de risici, som stammer fra gældssituationen hos Evergrande stadig kan “inddæmmes”. Det sker under en finansiel stress i Kina, som fortsat forventes at blive værre, inden den bliver bedre, men vi vurderer, at man nærmer sig “toppen” af stressniveauet i Kina. Toppen kan give et midlertidigt løft i kinesiske aktier, men vi ser ikke en vedvarende bevægelse opad, før kreditcyklen vender. Det er der stadig et stykke tid til. For aktivklasser som er indirekte knyttet til Kina, har vi fortsat ikke set en negativ afsmittende effekt fra opbremsningen i den kinesiske økonomi, læs mere i analysen Strategy – China closer to ‘peak stress’, 15. oktober.