Danske Bank om den kinesiske prisudvikling.
Kina: Kinas centralbank, People’s Bank of China (PBOC), holdt som ventet renten uændret. Selvom PBOC ikke er kommet med klare signaler om yderligere lempelser, siden reservekravet blev reduceret tilbage i juli, regner vi med, at reservekravet reduceres yderligere i lyset af udsigterne til faldende økonomiske vækst. Prisvæksten for nye boliger i Kina i september stoppede op for første gang siden pandemiens begyndelse (fra +0,2% m/m i august). Selvom den lavere kreditvækst er hovedforklaringen bag opbremsningen i boligpriserne, så lægger usikkerhed om situationen hos kinesiske ejendomsudviklere også en dæmper på boligsalget.
Risikoappetitten er fortsat positiv: Risikofyldte aktivklasser klarede sig fortsat godt i går, mens statsobligationsrenterne steg på trods af svagere globale vækstudsigter, stigende bekymring for inflation og forventninger om renteforhøjelser hos de fleste centralbanker. Med aftagende finanspolitisk støtte, fortsat mangel på forsyninger og risici på nedsiden for væksten i Kina kan vi se flere nedjusteringer af de globale vækstudsigter fremover, og det kan ende med at blive et udfordrende miljø, særligt for valutaer eksponeret mod fremstillingssektoren så som SEK eller EUR. Læs mere i FX Strategy – Time to cut global growth forecasts, 19. oktober.
Energi: Olieprisen er faldet lidt, efter at Kinas ledelse oplyste, at man ser på måder at begrænse den seneste stigning i kulpriserne. Kina kan sætte prisbegrænsninger på vigtige varer som kul, og derudover oplyste myndighederne, at man vil slå ned på potentiel spekulation i råvarepriser og sikre fuld kapacitet i de kinesiske kulminer. Kina er meget afhængig af termisk kul, der udgjorde 57% af landets energiproduktion i 2020.