Analyse fra Danske Bank bearbejdet til dansk:
Tariffer begynder at dæmpe stemningen
01-04-2025
Politisk usikkerhed og bekymring over amerikanske tariffer har forårsaget frygt for lavere vækst og højere inflation. Amerikansk forbrugertillid er faldet markant over de sidste to måneder, og samtidig er husholdningernes inflationsforventninger steget til deres højeste niveau siden begyndelsen af 1990’erne. Privat forbrug er dog kun aftaget moderat og har indtil videre klaret sig bedre end undersøgelserne. Beskæftigelsen klarer sig også stadig relativt godt, trods en stigning i annoncerede fyringer.
Dog er indvandringsstrømmene faldet markant, hvilket forventes at bremse stigningen i den amerikanske arbejdskraft og skabe modvind for beskæftigelse og vækst. Vi forventer fortsat kun moderat lavere vækst, men der er en risiko for, at offentlige fyringer, svagere tillid, finanspolitisk stramning som følge af tariffer og langsommere indvandring kan føre til en mere markant afmatning, før den forventede stimulans fra skattelettelser begynder at træde i kraft.
Den amerikanske præsident Donald Trump har indtil videre pålagt yderligere 20% tariffer på varer fra Kina, 25% på varer fra Canada og Mexico, som ikke er omfattet af USMCA-aftalen, yderligere 25% tariffer på stål og aluminium og annonceret 25% tariffer på biler fra den 2. april – samme dag som han vil implementere såkaldte gengældende tariffer. Mens inflationsforventningerne er steget, har bekymringerne om vækst domineret, og markederne forventer nu, at Fed vil sænke renten til 4-4,25% inden juni, i overensstemmelse med vores forventninger. Vi forventer yderligere lempelser fra Fed i løbet af årets anden halvdel med rentenedsættelser på 25 basispoint pr. kvartal.
I euroområdet blev stemningen forbedret efter det store skift i finanspolitikken i Tyskland, som blev annonceret i sidste måned. Dette forventes at drive en betydelig stigning i forsvarets og infrastrukturens udgifter over de kommende 5-10 år, se Research Germany – Finanspolitik til at booste væksten men også inflationsbekymringer, 19. marts. Euroområdets fremstillings-PMI er steget i marts, mens service-PMI var blødere. Bekymringer om tariffer hænger stadig ved og sætter en dæmpning på optimismen. Hvad angår arbejdsmarkederne, er arbejdsløsheden faldet til et multidecade lavt niveau på 6,1%, men bløde indikatorer såsom PMI peger på en svækkende efterspørgsel efter arbejdskraft. Euro-inflationen er fortsat ved at moderere mod 2%-målet. Vi forventer, at ECB igen vil sænke renten her i april, men synspunkterne inden for centralbanken ser ud til at være delte.
I Kina er nogle grønne skud dukket op på boligmarkedet, og positive teknologinyheder har givet et stærkt løft til aktiemarkedet. Det er dog stadig uvist, om bunden på boligmarkedet kan fortsætte. At øge det private forbrug er nu Kinas højeste prioritet i deres økonomiske mål, men vi forventer kun en langsom genopretning, da vi stadig ser stimulanserne som utilstrækkelige til at drive en stærkere rebound på grund af strukturelle modvinde og amerikanske tariffer. Regeringens vækstmål blev sat til 5% for 2025 i begyndelsen af marts.
På den geopolitiske front er USA stadig førersædet i forhandlingerne om Ukraine-krigen, mens EU er efterladt i sidebanen. Trump er nu begyndt at true Rusland med sekundære tariffer på olie, hvis de ikke indvilliger i en våbenhvileaftale. Vejen til en fredsaftale er stadig uklar. En splittelse mellem USA og Kina vedrørende Panamakanalen er nu ved at brygge frem, efter Kina har grebet ind i salget af to havne af det hongkongesiske selskab CK Hutchison til en investorgruppe ledet af det amerikanske selskab Blackrock.