Danske Bank skriver om de igangværende diskussioner i EU om at ændre Maastricht-traktaten, hvorved udstedelse af grønne obligationer skal gøre det muligt at forøge staternes budgetunderskud.
EU budgetunderskud: EU’s finansministre drøftede i weekenden muligheden for at justere EU’s regler for de offentlige finanser og budgetunderskud. De fleste finansministre er enige om, at den finanspolitiske støtte i sidste ende skal nedbringes, når BNP vender tilbage til niveauerne fra før pandemien. Der er dog stor uenighed om tempoet i neddroslingen af den finanspolitiske støtte og om, hvordan reglerne skal tilpasses det højere gældsniveau efter corona og skabe mulighed for tilstrækkelige investeringer – ikke mindst i lyset af Europas ambitioner om grøn omstilling.
Et forslag går på at lempe reglen om at den offentlige bruttogæld skal reduceres med 1/20 per år i lande med gældsniveauer på over 60% af BNP. Et andet forslag går ud på at ekskludere grønne investeringer fra beregningen af den offentlige bruttogæld, om end en sådan fremgangsmåde i praksis kan medføre store udfordringer – læs mere i FT (11. september).
Stemningen i aktiemarkederne blev negativ: De amerikanske aktiemarkeder sluttede ugen på lavere niveauer, dollaren blev samtidig styrket, og satte den seneste tids dollarsvækkelse på pause. Markedstemaerne centreres fortsat om den amerikanske centralbanks neddrosling af obligationsopkøb (som formentlig annonceres i september eller november), en cyklisk opbremsning i et miljø med høje vækstrater og et særligt fokus på Kinas stramninger af regulering. Samlet set synes der er være et skifte mod large caps med stabile overskud, lav gæld og USA over Emerging Markets, idet investorerne sandsynligvis søger mod robusthed i deres porteføljer.
Valg til Stortinget i Norge: Der kommer sandsynligvis en ny regering i Norge efter valget i går. Arbejderpartiet genvandt magten med støtte fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Det er vigtigt at understrege, at vi ikke forventer en markedsreaktion efter valgresultatet, eftersom effekten på den økonomiske politik på kort og mellemlang sigt vil været begrænset.