Aktierne rammes.
Renter: De 10-årige amerikanske statsobligationsrenter stiger fortsat og nåede op på 1,88% i løbet af natten – det højeste niveau siden slutningen af 2019. Stigningen i år på 27bp er den største månedlige stigning i seks år. Markedet fortsætter med at øge forventningerne til de pengepolitiske stramninger i USA og venter nu fire renteforhøjelser på 25bp i år og 2½ renteforhøjelse til næste år. Markedet ser en god sandsynlighed for mere end to rente-forhøjelser i første halvår 2022 eller alternativt en renteforhøjelse på 50bp.
Det er vores opfattelse, at det første år af den amerikanske pengemarkedskurve nu er fair prissat, især da vi forventer, at Fed vil reducere balancen (QT) i 3. kvartal i år. Renterne stiger med stabile til lavere inflationsforventninger i USA (break-evens). Det har medført en markant stigning i de 10-årige amerikanske realrenter, som efter at have handlet omkring -1% i de sidste seks måneder nu handler 40bp højere på -0,6%. Sidstnævnte er en vigtig faktor bag den nuværende svage risikoappetit i mange markeder.
Vi tror, at markedet fortsat undervurderer antallet af renteforhøjelser fra Fed i 2023, og at de 10-årige amerikanske statsobligationsrenter vil nå 2,25% i 2022 til dels som følge af en ny stigning i realrenten, når QT sætter ind. Læs også Fed research: End of money printing brrrr – 8at least) four 25bp rate hikes this year and QT in September, som vi sendte ud i går. De 10-årige Bund-renter handler nu i nul procent og det ser ud til blot at være et spørgsmål tid, før den kommer i positivt terræn, og 10-årige UST-renter når 2%.
Olie: Trods den svage risikostemning i mange risikomarkeder stiger olien fortsat, og Brent handler i skrivende stund på 88,5 dollar pr. tønde. Forventningerne til efterspørgslen forbedres, da omikron kan bane vejen for mere rejseaktivitet senere på året. Men også på råvaremarkedet ses udbudsbekymring og svindende reservekapacitet. Olieinvesteringerne har i lyset af pandemien og den grønne dagsorden været afdæmpede i de seneste to år, og markedet er i stigende grad bekymret for, at OPEC-bufferen vil falde yderligere og gøre markedet sårbart over for højere priser, hvis markedet rammes af udbudsforstyrrelser. En oliepris på 100 dollar per tønde igen synes ikke længere at være usandsynligt.
Makro: New York Empire State Manufacturing-indekset faldt i januar til -0,7% fra 31,9 i december. De mindre regionale indikatorer svinger ofte ret meget, men i betragtning af faldets størrelse synes det klart, at fremstillingssektoren har haft en svag start på året i kølvandet på forsyningsproblemer, restriktioner og et arbejdsmarked med mange personer, der ikke arbejder på grund af sygdom eller karantæne. Markedet vil i morgen nøje gennemgå Philly Fed-indekset for at se, om svagheden gentager sig.
