Fra Danske Bank:
Generelle tendenser på aktiemarkedet
C25-indekset lukkede i går med et fald på 0,2 pct. på en dag, hvor usikkerhed om mulige toldmeldinger fra den amerikanske præsident Donald Trump prægede markedet. Det blev meldt ud fra den amerikanske præsident, at den amerikanske straftold ville blive udskudt fra den oprindelige frist d. 9. juli og tre uger frem til d. 1. august. Herudover blev der sendt 14 breve afsted fra Donald Trump til forskellige lande, blandt andet Japan, Sydkorea, Malaysia og Sydafrika. Heri beskrev han hvordan de førstnævnte lande kunne se frem til en told på 25 pct., og at Sydafrika kunne se frem til en told på 30 pct. Og at hvis landene gjorde gengæld, ville disse satser forhøjes. Dette var med til at puste til bekymringerne omkring toldkrigen, som ellers lige var stilnede af efter den lange pause og generelle tendenser til gode og konstruktive forhandlinger mellem USA og mange af de andre lande. Dette sendte aktierne ned i gårsdagens handel, hvor Nasdaq-indekset dykkede 0,9 pct., S&P 500 faldt 0,8 pct. og Dow Jones mistede 0,9 pct. De europæiske aktiemarkeder i går tog dog godt imod nyheden om, at tolden nu er udskudt til 1. august, trods fortsat forhandlingsfrist onsdag. Grunden til dette kan være, at både EU-kommissionsformanden Ursula Von der Leyen og Trumps handelsrådgiver Peter Navarro har udtalt, at forhandlingerne mellem USA og EU går godt. Det europæiske Stoxx 600-indeks endte dagen med en stigning på 0,4 pct., anført af bankaktier, der nød godt af stigende renter både i USA og Europa.
– Selskabsspecifikke nyheder – Danmark
Pandora, der er en af verdens største smykkeproducenter, endte dagen med et kursfald på 1,9 pct. Aktiens nedtur kom i kølvandet på, at et finanshus sænkede kursmålet med DKK 200 til DKK 1250 og samtidig ændrede anbefalingen fra “køb” til “hold”. Det skete trods et stærkt afkast på knap 22 pct. de seneste tre måneder. Siden årsskiftet har aktien dog stadig tabt 19,4 pct. Vestas, den danske vindmølleproducent, faldt i går 2,3 pct. trods en mindre positiv nyhed. En tysk bank hævede nemlig kursmålet med DKK 5, men fastholdt sin neutrale anbefaling. Aktien har ellers været i stærk form med en stigning på 16,7 pct. den seneste uge. Efter gårsdagens fald har Henrik Andersen, administrerende direktør for Vestas, udtalt, at virksomheder som Vestas kan vælge at forlade Europa, hvis EU ikke yder den rette støtte og beskyttelse. Endnu et selskab der var med til at trække C25 indekset ned var Zealand Pharma, det dansk biotekselskab med fokus på vægttabsmedicin og diabetes, som faldt 3,3 pct. i går uden selskabsspecifikke nyheder. Aktien har dog været under pres i længere tid med et fald på knap 50 pct. de seneste seks måneder, efter flere år med stor investorinteresse for vægttabsrelaterede aktier.
– Øvrige nordiske markeder
MPC Container Ships, en virksomhed i det norske OBX 25 indeks, steg med 6,2 pct. i gårsdagens handel. Selskabet specialiserer sig i ejerskab og drift af containerskibe, hvor de tilbyder fragtservices og løsninger til transport af varer på verdensplan. Virksomheden fokuserer på små til mellemstore skibe, hvilket henvender sig til nichemarkeder og tilbyder fleksible, omkostningseffektive fragtløsninger. Aktierne i MPC Container Ships ASA steg efter, at hovedaktionæren MPC Capital AG øgede sin ejerandel.
– Øvrige udland
Tesla var blandt de store tabere i går, hvor aktien faldt 6,8 pct. efter Elon Musk meddelte, at han har stiftet midterpartiet America Party. Nyheden faldt sammen med stridigheder med præsident Donald Trump om en ny lovpakke, der blandt andet reducerer statstilskud til elbiler. Musk kritiserede lovpakken, som også hæver gældsloftet og slækker på tilskud til den grønne omstilling. Apple svingede i går mellem stigning og fald, men endte dagen med et fald på 1,7 pct. Aktien var først i plus trods en verserende sag med EU, der har tildelt selskabet en bøde på EUR 500 mio., svarende til ca. DKK 3,7 mia., for at begrænse app-udvikleres muligheder for at omgå App Store-betalingssystemet. Apple oplyste, at de har tilpasset deres praksis i EU. Apple, med stor produktion i Kina, Indonesien og Indien, er også særlig sårbar over for ændringer i global handelspolitik. Yderligere told kan øge omkostningerne og presse marginerne, hvilket skaber bekymring for investorer.
Hurtige nyheder er stadig i beta-fasen, og fejl kan derfor forekomme.