Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske Life Science Vindere 2023

Steen Albrechtsen

tirsdag 10. januar 2023 kl. 11:15

Danske Life Science Vindere 2023

Efter et aktieår, der på flere områder var historisk og sendte næsten alle aktie- og aktivklasser i bund, er det tid til at kigge på 2023 i det relativt snævre univers af Life Science relaterede selskaber. Vi har tidligere haft gengangere på listen, og det er også tilfældet i år, hvor makroøkonomien for en gangs skyld er rykket højt op på listen over faktorer, der har påvirket udvælgelsen.

Afhængigt af definitioner eller perspektiv kan der givetvis argumenteres for, at vores liste over Life Science-relaterede selskaber enten skal udvides eller indsnævres med et par aktier, men i det store hele er udvalget ret begrænset på Københavns Fondsbørs.

Life Science universet er uændret, omend vi må betegne Orphazyme som historie ganske snart, medmindre de nye aktiviteter, der forventeligt lægges ind i selskabet, også har relation til Life Science. Det ved vi på nuværende tidspunkt intet om, og går vi tilbage til Neurosearch, så endte det selskab jo et helt andet sted, da transportselskabet NTG kom på børsen via Neurosearch’ oprindelige børsskal. På en meget optimistisk dag kan man også diskutere, om ikke NNIT snart skal inddrages i universet, når deres strategiske omlægning er komplet og gennemført (forventeligt i 1. kvartal 2023), således at salg af IT-systemer og konsulentydelser til Life Science industrien vægter betydeligt mere end tidligere.

På First North og Spotlight børsen er der yderligere en stor håndfuld selskaber, som vi kan putte i Life Science kategorien. I udgangspunktet er det dog selskaber, der ligger udenfor ØU Formues investeringsunivers og derfor udenfor vores radar her. Der er også en lang række danske Life Science selskaber, som er noteret i primært Sverige, sekundært USA. Disse selskaber falder også udenfor vort dækningsområde her i ØU Formue.

Hvordan finder man en vinderaktie?
Der er mange forskellige tilgange til at udvælge vindere for 2023. En simpel strategi kan være at tage de tre værste performere i 2022 ud fra en forventning om, at det, der er gået skidt, før eller siden vil gå godt igen. I så fald skulle det være GN Store Nord, Ambu og ALK-Abelló.

En anden og stik modsat tilgang kan være at tage de tre vindere fra 2022 i en forventning om, at de vil fortsætte med at performe godt, og valget ville da falde på Zealand Pharma, Novo Nordisk og Genmab.

En tredje mulighed er at tage udgangspunkt i den makroøkonomiske udvikling og lægge sig fast på, hvordan det går med rente, inflation og økonomisk vækst i 2023.

Er der udsigt til faldende renter og inflation, ja så er det måske bare de tidligere dyre vækstaktier man skal tilbage til. F.eks. ChemoMetec, Chr. Hansen (/Novozymes), Coloplast, Demant, GN og Ambu for den sags skyld.

En sidste faktor er risikoen. Der er jo ret beset ikke meget sjov ved at finde tre vinderaktier, hvor de to præsterer pænt (+50 pct. hver), men den sidste – for eksemplets skyld – går bankerot. I hvert fald ikke uden, at man på forhånd har været klar over risikoen for det udfald.

Efter det positive udfald af Zealand Pharmas vigtige fase 3 studie er der reelt ikke investeringscases, hvor det principielt kun kan gå to veje, og der er en meget klar forklaring herpå. Det skyldes helt simpelt, at der i Danmark nærmest ikke er biotekselskaber tilbage i universet. Orphazyme var et sådant i 2021, og Zealand Pharma var det i nogen grad i 2022, selvom selskabets strategiomlægning i 1. halvår i nogen grad mindskede det binære element i investeringscasen.

Vi har også skævet til kapitalbehovet, og selvom det er en meget lille udfordring i det univers vi kan vælge fra, så er det en vigtig overvejelse for de mange Life Science investeringsmuligheder udenfor den danske fondsbørs.

Særligt indenfor bioteksektoren og den udviklingstunge del af medtech-sektoren har vi i 2022 set, at selv små kapitalforhøjelser har været meget dyre for de eksisterende investorer. Det vil sandsynligvis også være tilfældet i 2023, hvor mange flere selskaber vil være nødt til at hente mere kapital, og det kan blive meget dyrt og ødelægge afkastet i mange år frem for de eksisterende aktionærer.

Sluttelig skal man også overveje om en vinderaktie skal være den, der har klaret sig allerbedst, når året er omme, eller er det nok, at den i dele af året har været god? For 2022 var f.eks. Bavarian Nordic en aktie, der lå markant højere i juli/august, end den sluttede året.

Uagtet om man har en klar holdning til den makroøkonomiske udvikling i 2023, så vil den i vores tilgang i særlig grad have betydning for afkastet og aktieudvælgelsen. Og det i en grad, som vi gennem en del år ikke har været vant til. Rente og inflation (og længden af en recession) er i den grad trådt frem i rampelyset.

Basalt set kan spørgsmålet måske koges ned til, om man tror på lave renter igen eller ej. Og dermed bliver overvejelsen også, om man skal følge den øjeblikkelige tendens og indrette sig konservativt for 2023, eller om man skal være mere kontrær og forvente et stærkt comeback til vækstaktierne. Vi har valgt den gyldne mellemvej og fundet en valueaktie, som givetvis er kontrær og kontroversiel, fordi den i særlig grad er ude i kulden hos de institutionelle investorer.

Derudover har vi gået udenom de klassiske dyre vækstaktier, da det er vores holdning, at selvom renten og inflationen skulle falde henover året vil det næppe betyde et comeback til tidligere kursniveauer for mange af vækstselskaberne, hvis investeringscases er uændret.

Lundbeck – den billige aktie ikke mange kan lide

Der er genvalg til Lundbeck, som i den grad skød sig selv i foden i 2022 med den kontroversielle introduktion af strukturen med A- og B-aktier.

Det store selvmål er ikke noget, man vender hurtigt tilbage fra, og derfor er det da heller ikke vores forventning, at de institutionelle investorer vil stå i kø for at vende tilbage til aktien, selvom selskabet præsterer godt finansielt.

Omvendt er det også svært at se et salgspres i aktien, som trods alt har pæne vækstudsigter frem til 2026-2027, hvor man på ny rammes af vigtige patentudløb.

Det er derfor svært at se yderligere downside samtidig med, at den grundlæggende forretning stadig kigger ind i et par spændende år med vækst, herunder særligt lanceringen af brexpiprazole i alzheimers agitation. Det er nok til, at aktien bliver vort mere konservative bud på en kursvinder i 2023.

Lige nu er der f.eks. udsigt til en omsætningsvækst på 10 pct. i 2023 til 20 mia. kr. og 20 pct. vækst på bundlinjen til 3,8 mia. kr., hvilket resulterer i en Price/Earnings for 2023 på 7 ved den aktuelle markedsværdi på 25,5 mia. kr.

Uanset aktiestrukturen er det i vores øjne interessant med beskeden downside, en lavrisikoforretning og en ikke ubetydelig upside, hvis tilliden skulle vende.

Bavarian Nordic – RSV-studie bliver afgørende

Der er også genvalg til Bavarian Nordic på listen. Og det skyldes i den grad udgangspunktet for 2023, som er en lukkekurs på 213. Vi behøver blot at kigge på udviklingen gennem 2022 for at se, hvad lidt medvind til forretningen kan give af kursreaktion i aktien, der toppede ved kurs 400, da abekoppefrygten var på sit højeste.

Ved den nuværende kurs har markedet i vores øjne stort set taget abekoppeforretningen ud af ligningen, og vi mener, at betydningen af abekopper dermed undervurderes betydeligt. Ikke mindst fordi den i særlig grad har givet selskabet et finansielt rygstød, som har gjort en emission mere eller mindre unødvendig.

Selskabets covid-satsning har også længe været uden betydning og ude af rampelyset, men nu nærmer data fra fase 3 studiet med covid-vaccinen sig endelig. Og selvom det økonomiske potentiale er betydeligt mindre end blot et år eller to tilbage, så skal man ikke afskrive dette projekt heller, eller betydningen heraf, hvis covid træder mere frem i rampelyset. F.eks. i kølvandet på Kinas ændrede politik. I midten af 2023 kan vi se frem til data fra selskabets store RSV-forsøg, og selvom man tidsmæssigt er bagud i udviklingen i forhold til konkurrenterne fra primært big pharma, så bør gode data være nok til at give en betydelig kurseffekt. Et partnerskab har tidligere været bragt på banen som en mulighed i RSV, og det bør stadig ligge i kortene.

2023 byder altså på covid-vaccine-data, RSV-data og sluttelig flere abekoppevaccinesalg til beredskabet.

Genmab – går alt op i en højere enhed?

Efter i mange år at have handlet om Darzalex, begynder det nu at stå klart for alle investorer, at de sidste fem års store milliardinvesteringer i R&D nu står foran at vise håndgribelige resultater.

Partnerskabet med giganten AbbVie skal i år rigtig skydes i gang med den forventede godkendelse og lancering af epcoritamab. Genmab er kommerciel partner på 50:50 basis, og som en tydelig markering af, at Genmab kan bide skeer med de store, så er det Genmab, der har indleveret FDA-ansøgningen, mens AbbVie har stået for den europæiske ansøgning. Epcoritamab bliver et Genmab-udviklet lægemiddel i rækken, der når markedet.

Også i samarbejdet med Seagen har man lanceret et nyt kræftmiddel, hvor det kommercielle også varetages i partnerskab. Altså er Genmab langsomt, men sikkert, ved at få etableret sig kommercielt, og det skaber givetvis helt nye perspektiver for den fremadrettede indtjening, selvom man næppe vil kunne lancere et produkt så bredt og succesfuldt som partneren J&J har gjort med Darzalex.

Ser vi længere nede i pipelinen begynder efterfølgeren til Darzalex (HexaBody CD38) at vise sig, og den kan blive en vigtig brik i et kompliceret strategisk spil med J&J i forbindelse med voldgiften om fordelingen af indtægterne fra Darzalex-salget i 2030’erne.

Samarbejdet med BioNTech begynder også at tiltrække sig fokus som basis for en ny generation af lægemidler med stort potentiale, ligesom vi selvfølgelig heller aldrig kan udelukke fusioner og opkøb i sektoren, hvor de store pharmaselskabers kassebeholdning bugner samtidig med, at 2025-2030 byder på markante patentudløb.

Opkøbsspekulationer kan også komme til Genmab, for vi skal ikke overse, at Seagen var tæt på at blive solgt i slutningen af 2022 for et meget stort milliardbeløb.

Største hæmsko for aktien er umiddelbart det relativt høje udgangspunkt omkring kurs 3000.

Outsider

En outsider, der akkurat ikke nåede vinderlisten, er GN Store Nord, hvor vi trods selskabets betydelige kursfald i 2022 stadig ser risikoen som lidt for høj til, at aktien kunne finde vej til listen.

Markedsværdien er betydelige 20 mia. kr., og skal man for alvor finde kapital til at få ro på gælden på 15 mia. kr., er der stadig en ikke ubetydelig kursrisiko.

Det afspejler sig omvendt også i et betydeligt kurspotentiale, hvis audioforretningen viser, at den stadig kan levere vækst, selvom recessionen truer flere steder. Vi vil ikke blive overraskede, hvis aktien over året kan blive et givtigt bekendtskab, men det kræver en god timing.

Sammen med årsregnskabet for 2022 fremlægges en gennemgang af kapitalstrukturen og med en mulig løsning på den udfordring, kan der være lagt op til kursfest – særligt hvis renter og inflation også falder.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank