Topledelsen for DSV gav forleden sammen med Q3-regnskabet ikke tilstrækkelig klar information til børsmarkedet om et jointventure i Saudi Arabien til 75 mia. kr. Efterfølgende holdt ledelsen lukkede hasteindkaldte møder for investorer og analytikere, som fik aktien til at eksplodere opad. Chefredaktør Morten W. Langer går i denne kommentar bag om det bemærkelsesværdige forløb, som ligner et brud på oplysningsforpligtelserne: Der kom kursfølsom information frem på de hemmelige investormøder.
DSV-aktien tog et historisk dyk på 15 pct. lige efter fremlæggelsen af regnskabet for Q3 samt offentliggørelsen af et nyt stort jointventure projekt i Saudi Arabien. Umiddelbart var selve regnskabet på alle måder godkendt i forhold til de foreliggende forventninger hos analytikerne, så der var gået et eller andet galt i ledelsens eksterne kommunikation med investorverdenen.
Sådan må ledelsen for DSV i hvert fald have oplevet det: Tirsdag den 24. oktober kom regnskabet på gaden, og efter en kort kursstigning gik det hurtigt ned ad bakke for kursen. Fra tirsdagens højeste i 1130 gik det ned til 1050 ved åbningen onsdag, og torsdag lukkende i 958. Her har DSV’s ledelse og IR-folk sikkert spottet, at noget var helt galt.
Fredag indkaldte ledelsen så til investormøder mandag formiddag for at præcisere arrangementet i Saudi Arabien, da der nu var en erkendelse af, at projektet burde forklares noget bedre. Alene meddelelsen om, at der var indkaldt til hastemøde, fik fredag aktiekursen til at stige fra 960 til 985. Mandag efter de to investormøder for henholdsvis analytikere og investorer begyndte aktien for alvor en opstigning: Fra 990 til 1042 ved lukketid, og tirsdag fortsatte stigningen til 1110. Altså en samlet stigning på 15 pct. på få dage.
Efterfølgende kan man så spørge: Hvilken information fik først aktiekursen til at falde, og hvilken information fik efterfølgende aktiekursen til at stige igen?
Efter det oplyste var analytikerne indledningsvist bekymrede over fire ting:
For det første governancerelaterede problemstillinger ved at DSV blev dybt involveret med Saudi Arabien, der ikke ligefrem er kendt for at overholde menneskerettigheder.
For det andet var der blandt investorerne en bekymring for, at der var sammenhæng mellem meldingen om CEO Jens Bjørn Hansens varslede fratrædelse og aftalen om det Saudiarabiske joint venture.
For det tredje, at DSV med den betydelige milliardinvestering på 75 mia. kr. ville blive nødt til at rejse ny kapital eller droppe forventede aktietilbagekøb eller udbyttebetalinger.
For det fjerde, at jointventure projektet ville være første opgør med transportkoncernens mangeårige asset light-forretningsmodel, som går ud på ikke selv at investere i materiel, men eksempelvis at samarbejde med selvstændige vognmænd.
Tilsyneladende var selskabets eksterne kommunikation omkring disse forhold så uklar og upræcis, at ledelsen fandt det nødvendigt at indkalde til nye investormøder, Og det er umiddelbart positivt, at en ledelse erkender, at dens informationskvalitet til børsmarkedet har været mangelfuld, og at man vil råde bod på det.
Økonomisk Ugebrev har spurgt DSV, om vi kunne få lov til at se den “hemmelige” investorpræsentation og eventuelt et webcast. Det er blevet afvist af DSV med henvisning til, at der ikke kom ny information frem. Her kaldes møderne for teach-in sessioner, hvor formålet var at uddybe den tidligere information.
Jens Lund afviser: Ingen ny information på møderne
COO – og snart CEO, Jens Lund siger til Økonomisk Ugebrev, at der ikke blev givet ny information på møderne: ”Vi kan jo ikke gøre for, hvis analytikere og investorer gør sig spekulationer om forholdene, selvom vi har sagt noget andet. Vi har oplevet det sådan, at de har haft brug for ekstra forsikringer og præciseringer af det, vi tidligere har sagt. Vi har selvfølgelig snakket internt om vi kunne have været mere tydelige i vores kommunikation. Og vi skal sikkert indstille os mere på, at vores budskaber kan sættes let ind i analytikernes regneark.”
Bundlinjen er dog, at DSV-ledelsen ikke har kommunikeret tilstrækkelig klart ved selve regnskabsaflæggelsen, og at der i markedet var behov for en stribe præciseringer.
Det synes derfor dybt problematisk, at DSV vælger hverken at lægge præsentation eller webcast på selskabets hjemmeside, så andre investorer, herunder private investorer, kunne få samme information som de professionelle.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.
399,-
pr. måned
Allerede abonnent? Log ind her