Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Opdateret: Enochian nedskriver 652 mio., optræk til gruppesøgsmål mod Sindlev & co.

Morten W. Langer

onsdag 15. marts 2023 kl. 11:15

Enochian nedskriver 652 mio., optræk til gruppesøgsmål

Det dansk-relaterede biotekselskab Enochian Bioscience, som er børsnoteret på Nasdaq, har netop, meget forsinket, aflagt regnskaber frem til september 2022. Selskabet, der har Pandora-millionær Rene Sindlev som bestyrelsesformand og storaktionær, har ved udgangen af september 2022 otte mio. USD tilbage i kassen efter et cash burn i det seneste kvartal på 7,7 mio. USD. Selskabet har nedskrevet værdi af udviklingsprojekter og rettigheder med 652 mio. kr. Samtidig søges der anlagt gruppesøgsmål mod ledelsen. Opdateret version: Nu med kommentarer fra Rene Sindlev.

Enochian overlever nu nærmest fra kvartal til kvartal. Ved udgangen af september sidste år var der otte mio. USD tilbage i kassen efter et cash burn på driften i årets tredje kvartal på 7,7 mio. USD.

Når selskabet ikke allerede har kastet håndklædet i ringen, skyldes det nok, at der er skruet voldsomt ned for driftsomkostningerne og udviklingsprojekter. Ledelsen oplyser, at antallet af ansatte er skåret fra 22 fuldtidsansatte sidste sommer til elleve i februar. Og antal udviklingsprojekter er skåret til kun to. Ledelsen skriver ligeud i årsregnskabet, at den ikke forventer, at der er cash nok til de næste tolv måneders drift.

“Vi kan blive ved med at rejse penge sålænge der er positiv fremdrift i vores primære platform og derudover kvalificerer det os til betydelige “grants” – og sålænge vores mange hundrede aktionærer tror mere på det vi skriver til dem end på sladder pressen, så skal det nok gå alt sammen,” siger Rene Sindlev.

Allerede til september i år skal Enochian tilbagebetale et lån på fem mio. USD til finansmanden Ole Abildgaard, der har rådgivet selskabet siden starten. Han er dog flere gange gået med til at udskyde tilbagebetalingen mod klækkelige rentebetalinger. Under alle omstændigheder skal selskabet meget snart have tilført likviditet for at kunne fortsætte driften.

Længe var der stor usikkerhed om, hvorvidt der overhovedet ville komme flere regnskaber fra Enochian, og Nasdaq truede med en afnotering, hvis der ikke kom regnskaber indenfor en tidsfrist. Meget tyder på, at Enochians ledelse har været meget forsinket med årsregnskabet, fordi revisor har krævet nedskrivninger af de bogførte immaterielle aktiver i form af tilkøbte udviklingsprojekter fra den nu mistænkte og fængslede i en murder-for-hire konspiration, den tyrkiske fuplæge Serhat Gumrukcu.

Værdien af udviklingsprojekterne blev ved selskabets etablering sat til over en mia. kr. baseret på ekstremt optimistiske budgetskøn, som for længst er sønderskudt.

I det seneste årsregnskab nedskrives værdierne fra 154 mio. USD til 62 mio. USD. Nedskrivningen på ca. 600 mio. kr. i de immaterielle værdier er dog ikke den store overraskelse, da de fremlagte budgetter ved selskabets etablering i 2017 lagde op til et historisk hurtigt udviklingsforløb, hvor de første trecifrede millionindtægter i USD skulle ramme toplinjen allerede i 2023 med en medfølgende positiv bundlinje. Rene Sindlev oplyser, at ledelsen fortsat mener, at værdierne er til stede, men at revisor af egen drift valgte at nedskrive.

Realiteten er, at selskabet nu, måske, får det første udviklingsprojekt i fase 1 forsøg til næste år. Så der er altså i bedste fald meget lang vej til den første USD på toplinjen. Alligevel handles selskabet fortsat til en pris på 56 mio. USD, svarende til ca. 400 mio. kr. som Rene Sindlev dog vurderer er  meget lav i forhold til sammenlignelige selskaber med samme pipeline.

Enochian oplyser i årsregnskabet, at der nu også er anlagt gruppesøgsmål mod selskabet og dets ledelse, herunder bestyrelsesformand Rene Sindlev. Ifølge et 31-siders retsdokument, indleveret til retten i Californien, Økonomisk Ugebrev er i besiddelse af, søges anlagt et gruppesøgsmål, der dækker sagsøgernes værditab ved at have Enochian-aktier i 2020 til 2022.

Grundlæggende er erstatningskravet på et ikke-nærmere fastsat beløb baseret på, at selskabets ledelse skulle have givet falske og vildledende oplysninger til børsmarkedet, herunder misvisende oplysninger om selskabets forretning, operationer og compliance politik.

Konkret peges i retsdokumentet på følgende konkrete forhold: 1) Gumrukcu var ikke licenseret læge og uden nogen form for uddannelse ud over high school. 2) Enochians produktpipeline var, baseret på videnskabelige og teknologiske opfindelser af Gumrukcu, i bedste fald dubiøs.

Hertil siger rene Sindlev: “Enochian har fundet manipulation af data i 2 af de teknologier selskabet har erhvervet fra SG. Dette er meddelt rettidigt til markedet og som følge heraf har Enochian Biosciences sagsøgt SG og hans ægtefælde for 24 mio USD. Enochian har egne succesfulde teknologi platforme og patenter der intet har med SG at gøre.”

3) Ledelsen har i den grad overdrevet selskabets udviklingspotentiale med den aktuelle produktpipeline. Dette understøttes af en vigtig vurderingsrapport fra 2017 med budgettal og forudsætninger.

4) Enochians ledelse vidste, at Gumrukcu havde en kriminel fortid. 5) Enochians afhængighed af Gumrukcu som den altafgørende inventor og samarbejdspartner via konsulentaftaler og licenser har gjort selskabets sårbart for omdømmerisici og finansielle risici, herunder udgjort en trussel mod integriteten i videnskabelige resultater.

Alt dette har gjort, at Enochians offentlige meddelelser har været ”materially false and misleading at all relevant times”, hedder det.

Morten W. Langer

Her kan du tilmelde dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsbreve om:

Aktieinvestering, Finansiel virksomhed, Ledelse & Strategi, Samfundsansvar og Bestyrelsesarbejde

 

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø søger Akademiker til Økonomistyring
Region Hovedstaden
Head of Financial Management til Cobblestone
Region Hovedstaden
Hvad siger du til at surfe rundt på nettet, mens du passer dit arbejde? Lige nu søger vi nye kollegaer til Moms på e-handel i Frederikssund
Region Sjælland
Graduates til Koncern IT – en af Danmarks største it-arbejdspladser
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Tekniske graduates til Koncern IT – en af Danmarks største it-arbejdspladser
Region Hovedstaden
Erhvervsrådgiver til Erhvervscenter Aalborg
Region Nordjylland
Energinet søger bred profil med økonomisk eller juridisk baggrund
Region Syddanmark

Mere fra ØU Ledelse

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]