Økonomisk Ugebrev Ledelse fremhæver i hver udgave erhvervsledere, som vi senest har lagt mærke til, og som vi synes fortjener en bemærkning med på vejen. Fagredaktør Morten A. Sørensen udpeger her ugens topchefer.
Patrick Jany, CFO i A.P. Møller-Mærsk, er ifølge Børsen overbevist om, at de store op- og nedture for den store transportvirksomhed er forbi. Selvom markedet nu svinger ned, skal man ikke frygte en brat nedgang for indtjeningen i den store transportvirksomhed, understreger han. Blandt andet medvirker Mærsks store investeringer i logistikvirksomhed til at gøre indtjeningen mere stabil. Udmeldingen kom i en uge, hvor Drewry’s internationale containerindeks falder 10 pct.
Alexander Kara, topchef for NKT, har præsenteret en strategi med det energiske navn Renew Boost, der afløser Renew fra 2020 og får særlig fokus på vedvarende energi. Kabelkoncernen skal nu opnå en organisk årlig vækstrate (CAGR) på over 12 pct. frem til 2025, hvor den gamle plan regnede med over 10 pct., den operationelle EBITDA-overskudsgrad skal ligge på 12-16 pct. i 2025, og kapitalafkastet (ROCE) skal være over 12 pct. Planen indebærer også, at der skal være flere kvinder i NKT – i bestyrelsen skal kvinder således udgøre mindst 40 pct.
Per Bank, Adm. direktør for Salling Group, introducerer en ny discountkæde – Basalt – kun et par uger efter, at Coop har meddelt, at den nedlægger Fakta, der skal afløses af den nye kæde 365discount. Lanceringen af Basalt er en reaktion på de høje energipriser og den høje inflation og skal med et skrabet koncept sælge sine varer omkring 15 pct. billigere end Sallings Netto-kæde gør. 80 pct. af varerne skal koste under 20 kr. og halvdelen 10 kr. eller derunder. Salling vil have 10 Basalt-butikker inden jul.
Peter Kürstein, bestyrelsesformand i Ferrosan Medical Devices får Kirk Kapital, Lundbeckfonden og ATP ind som aktionærer i virksomheden, der hidtil har haft kapitalfonden Impilo som hovedaktionær. Ifølge børsen værdisætter handelen Ferrosan til omkring 5 mia. kr. Virksomheden udvikler og sælger produkter, der standser blødninger under operationer. Ifølge Lundbeckfonden er en børsnotering af Ferrosan tænkelig på et tidspunkt.
Jes Munk Hansen, topchef for Terma, lader den danske rumfartsvirksomhed overtage en del af franske Atos’ forretning med blandt andet test af satellitter.
Thomas Woldbye, topchef for Københavns Lufthavne, offentliggør for første gang en konkret – men temmelig bred – prognose for 2022. Lufthavnen venter nu 22 mio. passagerer, investeringer på 950-1000 mio. kr. og et resultat før skat på 125-225 mio. kr. i 2022.
Peter Røpke, CEO for elektronikvirksomheden RTX, opjusterer igen forventningen til regnskabsåret 2021/22. Nu ventes en omsætning på omkring 650 mio. kr. og et EBIT-driftsresultat på omkring 40 mio. kr. Ved regnskabsårets begyndelse ventedes en omsætning på mere end 520 mio. kr. og et EBIT på mere end ti mio. kr. Komponentmanglen er aftagende, og leveringen af ordrer har i regnskabsårets fjerde kvartal været bedre end ventet.
Frank Gad, CEO for SP Plast har igen købt op. Denne gang har komponentproducenten SP overtaget Meditec Plaststøbning med 40 medarbejdere og et EBITDA-driftsresultat på ca. 16 mio. kr. i det seneste regnskabsår. Meditec leverer plastløsninger til medicosegmentet.
Søren Malling, CEO for Harboes Bryggeri, melder om ”betydelige udfordringer” med fortsat stigende priser på råvarer, emballage og transport i første kvartal af regnskabsåret 2022/23. Han venter dog, at effektiviseringer og besparelser gradvist vil forbedre indtjeningen, og fastholder derfor forventningen om et resultat før skal på mellem minus 30 og plus 10 mio. kr. for hele 2022/23.
Henning Hess, CEO for RIAS, kan levere en opjustering samtidig med, at han varsler sin afgang for at blive afløst af Karsten Due. Børsnoterede RIAS, der er kontrolleret af tyske ThyssenKrupp, leverer komponenter til byggeri og industri og understreger, at efterspørgslen fra byggeriet ikke har vist den forventede lavere omsætning efter sommerferien, men stadig er på et højt niveau.
Kaare Thode Jørgensen, direktør for den fynske møbelfabrik Hudevad, drager nu ifølge Børsen som en af de første konsekvensen af en tredoblet elregning. Fabrikken går ned fra drift i fem dage om ugen til fire dage, hvor maskinerne – der bruger særlig meget energi, når de starter op – så kører længere.
Morten A. Sørensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.